A napfény jó, a napfényt szeretjük, ráadásul napfény nélkül élet sincsen. Ám a napsugárzás bizony káros is lehet, ha rosszul viszonyulunk hozzá. Az UV-sugárzás ugyanis nem feltétlenül a barátunk, főleg, ha óvatlanul bánunk vele, ilyenkor
a bőr idő előtti öregedéséhez vezethet, sőt akár bőrrákot is okozhat.
Éppen ezért nagyon fontos, hogy ha lehet, akkor egész évben, de tavasztól őszig mindenképpen használjunk fényvédőt.
Káros hatások
Az UVA-sugárzás felelős az azonnali barnulásért, ám ezzel egyidejűleg bőrpírt, gyulladást, sőt akár bőrrákot is okozhat.
Az UVB-sugárzás a D-vitamin szintéziséhez szükséges, ám amióta elvékonyodott az ózonréteg, a mértéke drámaian megnövekedett, a túlzott sugárzás pedig közvetlenül tudja roncsolni a DNS-t és így szintén felelőssé tehető a rákos megbetegedésekért.
Egészségünk védelmében tehát mindenképpen kerüljük a tűző napsugárzást – főleg délelőtt 10 és délután 3 óra között -, használjunk széles spektrumú fényvédőt, de
belsőleg is gondoskodhatunk arról, hogy minimalizáljuk a napsugárzás okozta egészségkárosodást.
Ezekkel az ételekkel óvhatod a bőrödet
Fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt
Együnk minél élénkebb színű gyümölcsöket, ezek ugyanis nagyon gazdagok antioxidáns hatású anyagokban, amelyek gátolják a természetes oxidációs folyamatokat, megkötik a szabad gyököket és így védik a bőrt is. Érdemes tehát a nyári hónapokban például minél több sárgarépát, édesburgonyát, paradicsomot, mangót és sárgadinnyét fogyasztani, de a spenót és a brokkoli is bőrvédő hatással bír.
Igyunk teát
A fekete és zöld tea szintén telis-tele van antioxidánsokkal, amelyek bizonyos kutatások szerint hatásosan csökkentik a bőrrák kockázatát. Napi két pohár tea – főleg, ha zöld -, akár 20-30%-kal is képes mérsékelni bizonyos rákfajták előfordulását.
Nasizzunk okosan
A kakaópor szintén kész csodaszer, hiszen amellett, hogy boldogabbá tesz minket, még a szabad gyököket is semlegesíti. Így érdemes a nyaralás alatt elkortyolni néhány csésze – szigorúan keserű kakaóból készült - forró csokit vagy elnasizni naponta pár kocka magas kakaótartalmú étcsokoládét.
Zsírozzunk
Na, nem arra gondolunk, hogy kenegessük hájjal magunkat, hanem arra, hogy fogyasszunk minél több olyan élelmiszert, amely sok Omega-3 zsírsavat tartalmaz. Ilyen például a lazac, a makréla, a pisztráng, a szardínia, de a dió vagy a lenmag is jó választás lehet. Ezek az élelmiszerek erősen gyulladáscsökkentő hatásúak és hatékonyan harcolnak a melanoma ellen is.
Szintén fontos, hogy a belső fényvédelem nem elég, így mindig fordítsunk kiemelt figyelmet arra, hogy a külső fényvédelem is megfelelő fokú legyen, azaz:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.