A levendulát már az ókori görögök és az egyiptomiak is használták, a középkorban pedig a pestis ellenszerének tartották. Ma is számos szépségápolási termék összetevője, illetve a népi, valamint a természetgyógyászatban is előszeretettel alkalmazzák. A levendula népszerűsége az utóbbi években rohamosan nőtt, így nem meglepő, hogy
a gasztronómia világában is teret hódított magának.
Levendulás italok
Levendulaszörp
A levendulaszörp talán az egyik legkézenfekvőbb felhasználási forma, ha a kis lila virágokra gondolunk. Ráadásul nem is nehéz elkészíteni, hiszen nem kell hozzá más, csak egy nagy csokor levendula, 1.5 kg cukor, 1.5 liter víz, 1 nagy vagy 2 kisebb citrom és 1 ek. citromsav. A cukrot és a vizet összekeverjük, a citromot felkarikázzuk, az egészet összeforraljuk, majd beleszórjuk a citromsavat. A levendulaszárakról leszedegetjük a virágokat és leforrázzuk a cukoroldattal, lefedjük és 1 napig ázni hagyjuk. Másnap leszűrjük, újra felforraljuk és tiszta üvegekbe öntjük a szörpöt, végül egy éjszakára dunsztba helyezzük. Másnapra már kész is a szörpünk.
A levendulaszörpből utána készíthetünk levendulás limonádét, levendulás öntetet, de akár simán egy pohár vízben is elkeverhetjük, hogy megkapjuk a klasszikus, hűsítő levendulaitalunkat.
Levendulás fröccs
A levendulát azonban alkoholos italok, koktélok készítéséhez is felhasználhatjuk.
A fröccs, akárcsak a levendula, reneszánszát éli, ráadásul ez a két igazán trendi hozzávaló nagyon jól megfér egy pohárban.
Előkelő helyeken a levendulás fröccs, levendula spritz vagy spricc névre hallgat, de a lényeg ugyanaz. Egy öblös pohár aljára tegyünk néhány jégkockát, töltsünk rá egy ujjnyi levendulaszörpöt, öntsük fel az ízlésünknek megfelelő mennyiségű borral, majd az egészet húzzuk fel szénsavas vízzel. A bor és víz aránya attól függ, milyen fröccsöt szeretnénk, a levendulaszörp mennyisége pedig szintén egyéni ízlés kérdése. Ha nagyon fancyk akarunk lenni, tegyünk a poharunkba még néhány citromkarikát is, na meg persze díszítésnek az egészet szórjuk meg egy csipetnyi levendulavirággal.
A fentiek mellett készíthetünk levendulateát, de találkozhatunk már levendulás kávékapszulával és levendulás sörrel is, sőt még a levendulás pálinka valamint gin sem fikció, így valóban elmondhatjuk, hogy a levendula az italkultúránk részévé vált.
Levendulás ételek
A levendula azonban nemcsak az italok trendi ízesítője lehet, hanem az ételeinket is különleges aromával gazdagíthatja. Elsősorban a desszertekhez megy jól ez az apró, lila virág, de egyéb fogásokhoz is felhasználhatjuk.
Levendulás cukor
Akárcsak az italoknál a levendulaszörp, az ételeknél is akad egy olyan levendulás alaprecept, amelyet utána nagyon sokféleképpen felhasználhatunk. Ez pedig a levendulás cukor. Itt nincsen más dolgunk, csak fogni egy jól zárható edényt, feltölteni cukorral – lehet kristálycukor, porcukor, szőlőcukor – és szórni hozzá egy marék friss levendulát. Ezután zárjuk jól le és néhány hétig érleljük.
A cukor át fogja venni a levendula aromáját,
amit így kávé, tea, limonádé ízesítésére használhatunk, de akár süteménybe is belesüthetünk.
Levendulás madártej
Ha unjuk már a klasszikus madártejet, akár ezt is feldobjuk egy kis levendulával. Az elkészítése ugyanaz, mit a hagyományos édességé, a különbség csak annyi, hogy amikor feltesszük forralni a tejet, akkor szórjunk bele némi friss - az ízlésünknek megfelelő mennyiségű - virágot is. Nagyjából 0.5 liter tejhez 1 csapott evőkanálnyit érdemes adni, de akár kezdhetjük 1 teáskanálnyival is, mert nem biztos, hogy mindenkinek elnyeri a tetszését ez az újítás.
Levendulás lekvár
A nyár a befőzés időszaka, ilyenkor lehet a legfinomabb lekvárokat elkészíteni. A megszokott recepteket azonban könnyedén felturbózhatjuk, ha a főzésnél a gyümölcsökhöz egy-két teáskanálnyi levendulát is adunk. Málnával, barackkal, de akár naranccsal vagy áfonyával is remekül harmonizál.
Levendulás hús
Végül, nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy
a levendula nemcsak az édes dolgokkal kombinálható remekül, de bizony a sósakkal is.
Például a húsokkal. Így nyugodtan kísérletezzünk, mert megbolondíthatjuk vele a pácoláshoz használt fűszersót, de akár egyszerűen rá is morzsolhatjuk sütés előtt a csirkemellre vagy a sertésszűzre, arról nem is beszélve, hogy a mártások, szószok is érdekesebbé válhatnak, ha levendulát is adunk hozzájuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.