Az, hogy mi visszataszító és mi kívánatos, nagyban függ attól, hogy hova születtünk és miképp szocializálódtunk.
A rothadó gyümölcsből készülő ital vagy a sertésbélbe töltött véres hús sem hangzik jól, mi magyarok mégis szeretjük a pálinkát és a véres hurkát is.
A pacalról, disznósajtról és resztelt májról nem is beszélve. Szóval, míg más népek tuti kiakadnának, ha eléjük tennénk egy tál hagymás sült vért, addig hazánkban a téli disznóvágáskor ez az étel teljesen hétköznapi fogás.
Nem mondom, hogy az alábbi italok hallatán összefut a nyál a számban, de tény, hogy egyes vidékeken ezeket pont annyira természetesnek tekintik, mint nálunk a vizezett bort, azaz a fröccsöt.
Kopi Luwak - Indonézia
Kezdjük is a sort a világ egyik leghíresebb – vagy inkább leghírhedtebb – kávéjával, amely egyben a legdrágábbak közé is tartozik, ez pedig nem más, mint a Kopi Luwak. Mi a bizarr egy kávéban? Nos, az, hogy ez a „kakis kávé". Igen, kakis! A kávé ugyanis úgy készül, hogy a cibetmacska megeszi a pirosló kávébabot, ám megemészteni csak a puha húsát tudja, a magot – azaz az általunk ismert kávébabot – pedig érintetlenül kiüríti magából. Az emésztés során azonban a kávébab veszít mind a savasságából, mind a keserű ízéből – ez pedig különlegessé teszi.
Az ürüléket ezután összegyűjtik, a babokat kiválogatják, megmossák, kiszárítják, megpörkölik és már készülhet is belőle a legexkluzívabb presszókávé.
Kumisz – Mongólia
A kumisz nem más, mint erjedt kancatej, amely már önmagában is meglehetősen érdekesen hangzik. Most mondhatnánk azt, hogy ha akad lókolbász, akkor a lótej miért lenne annyira furcsa, ám ez nem sima tej, hanem egy erjesztett fajta, amely egyszerre szénsavas, savanykás-édeskés és még alkoholos is. Bizarr mivoltát mégsem ez adja igazán, hanem – akárcsak a kakis kávénál – a készítésének módja.
A régi időkben ugyanis az erjedés elősegítése érdekében a lótejbe beleköptek a készítői...
Ma már oltóanyaggal vagy szárított kumisz hozzáadásával állítják elő ezt az italt, amely akár így, akár úgy, de mégiscsak bizarr lehet a mi ízlésünknek.
Békaturmix – Peru
Peruban igazán nagy népszerűségnek örvendenek a békák – sütve, főzve és szárítva is, de a leginkább gyomrot próbáló felhasználása mégis az, amikor turmixot készítenek belőle. A dzsúsz legfontosabb összetevői a Titicaca tóból származó békák, a Telmatobius coleus képviselői, amelyeket
agyonütnek,megnyúznak, kizsigerelnek, majd egy turmixgépbe teszik őket néhány más hozzávalóval együtt,
mint a méz vagy az aloe vera. Ezután az egészet felöntik valamilyen húsalaplével és pürésítik. Ez az ital állítólag jót tesz a tüdőnek, elűzi az asztmát, gyógyítja a vérszegénységet, feltölt energiával, stresszmentesít, de még a libidót is növeli.
A legbizarrabb ételekről pedig itt nézhetsz meg egy galériát.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.