A mézeskalács története Magyarországon egészen az aquincumi ásatások idejéig nyúlik vissza. Már ekkor találtak olyan cserépformát, amelyet mézeskalács készítésére használtak.
Az Árpád-házi királyok idején azokban a kolostorokban készítették a mézes süteményeket, ahol méhészettel foglalkoztak. Mátyás király korában a keleti fűszerek Budapestre Bécsen keresztül jutottak el.
A mézeskalácsok a XVII. és XVIII. században terjedtek el igazán, amikor is búcsúkra, vásárokra egy-egy árus akár nyolcvanezer mézesbábot is magával vitt. Pozsonyban került sor az első magyarországi mézeskalácsos vásárra, mégpedig 1619-ben. Később Kassa is fontos mézeskalácsos központtá vált, majd 1713-tól Debrecen is.
A XVII. és XVIII. században az ötvösök és más művészetekben otthonosan mozgó iparosok fémből készítették a művészi formákat. Később fába vájták a kívánt forma negatívját, ezt töltötték meg a puha tésztával, majd kisütötték. A formából kivett kis "művet" már csak ki kellett díszíteni.
Mézeskalács recept:
Elkészítés: Egy nagyobb méretű tálban összekeverjük a lisztet, a porcukrot, fűszerkeverékeket, szódabikarbónát. Ezután hozzáadjuk a mézet, a tojást, valamint a megolvasztott vajat. Átkeverjük, majd kézzel egynemű tésztát gyúrunk belőle.
A deszkát alaposan kilisztezzük, a tésztát kb 1 cm vastagra kinyújtjuk, majd karácsonyi kiszúrókkal ( angyal, csillag, fenyőfa, csengettyű) különböző formákat szaggatunk belőle.
A mézeskalácsokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 180 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütéssel körülbelül 10-15 perc alatt készre sütjük.
Ha kihűltek, akkor lezárt dobozban tároljuk őket, így hetekig elállnak és puhák maradnak.
Ha glutén és laktózérzékenységgel küzdesz, az alábbi receptet neked találták ki:
Hozzávalók:
Elkészítés:
A cukrot, lisztet, sót valamint a szódabikarbónát és a fűszereket összekeverjük a megolvasztott vajjal. Hozzáadjuk a mézet, összegyúrjuk, majd két cipót formázunk belőle. A kész tésztát 1 órát pihentetjük, de a jobb eredmény érdekében érdemes a tésztát este elkészíteni és másnap reggelig állni hagyni. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki 2-3 milliméter vastagságúra.
Tetszés szerinti formákat vágunk ki belőle, és kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, egymástól kellő távolságra, mert megnőnek. 180°C-ra előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.