Olaszország
Az olasz szenteste egyik legfontosabb eleme a hét hal. A vacsora hét fogásból áll, pontyot is tartalmaz, valamint különböző kagylóféléket, angolnát. A desszert pedig vagy a már jól megszokott tiramisu, amely egy igen könnyen elkészíthető édesség, vagy pedig a panettone, ami egy igazi, tradícionális karácsonyi kalács.
Oroszország
A pravoszláv karácsonyt december vége helyett január elején ünneplik, ennek viszont alaposan megadják a módját. A vacsora 12 fogásból áll, amely a 12 apostolt jelképezi és egytől egyig hús és tej nélkül készülnek. A szigorú ortodox családok azonban még szigorúbb hagyományokat követnek: kerülik a halat, növényi olajokat, alkoholt.
Finnország
Észak-Európában a különböző halak igencsak előkelő helyet foglalnak el az étkezésben. A lazac szinte minden asztalon megtalálható, gravlax formájában. Ennek megfelelően a lazacot sóval és cukorral egy héten át érlelik a hűtőszekrényben, majd vékonyra szeletelik. A szárított tőkehal, a savanyított hering és a halikra is igencsak népszerű étel karácsonykor.
Ausztrália és Új-Zéland
A déli féltekén a karácsony nyárra esik, tehát teljesen más hangulata van, mint az európai karácsonynak. A meghitt, havas, fenyős, forralt boros ünnep helyett inkább strandos élményben van részük. A karácsonyi menü pedig hűen tükrözi ezt a hangulatot. Az emberek grillezni szeretnek leginkább, főleg a tengerparton. A grillrácsra főként garnéla, tintahal és más tengeri herkentyűk kerülnek. A mangó is része az ünnepi menünek, főként daiquiri formában.
Anglia
A töltött sült pulyka meghódította a világot. Az igazi esszenciáját az adja, ha sült krumplival és paszternákkal tálalják. Azonban azt lehet, hogy kevesen tudják: a sült pulyka a 20. századig liba volt. A hagyományos brit karácsonyi menü elmaradhatatlan desszertje a puding, amelyet csak az óramutató járásával megegyező irányba szabad keverni. És hogy mivel illendő várni Karácsony Apót? Hát természetesen húsos pitével és egy pohár konyakkal, a rénszarvasoknak pedig répát és vizet kell feltálalni.
Csehország
A csehek kedvence a ponty krumplisalátával, amelyet már előző nap elkészítenek, és szentestéig állni hagyják. A hagyomány szerint a karácsonyi vacsora a nap első étkezése, és aki betartja, hogy korábban valóban nem eszik, aranymalacot lát a falon.
A tradíciók szerint a karácsonyi vacsora a nap első étkezése, és aki bírja, hogy előtte valóban nem eszik nassol semmit, az aranymalacot lát a falon. A rántott halat Csehországban ugyanúgy készítik, mint Magyarországon. Pontyot sütnek, amely lehet patkóra szeletelt, vagy akár filézett is. A panír az ünnep miatt is különlegesebb, ízlés szerint mandulával vagy petrezselyemzölddel is fel lehet dobni.
Ez is érdekelhet: Hogyan varázsolj egy ütős menüsort a karácsonyi asztalra
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.