Olaszországban verhetetlen a Festa dei Sette Pesci: karácsonyi ételek a nagyvilágban

karácsony külföld magazin hagyomány ételek nagyvilág
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A magyar hagyományos karácsonyi menüsor mellett bőven találunk olyan ételeket a nagyvilágban, amelyeket akár mi is kipróbálhatunk, ha szeretnénk egy kicsit feldobni az itthoni tradicionális menüsort. 

Olaszország

Az olasz szenteste egyik legfontosabb eleme a hét hal. A vacsora hét fogásból áll, pontyot is tartalmaz, valamint különböző kagylóféléket, angolnát. A desszert pedig vagy a már jól megszokott tiramisu, amely egy igen könnyen elkészíthető édesség, vagy pedig a panettone, ami egy igazi, tradícionális karácsonyi kalács.

Szenteste az olaszok előszeretettel fogyasztanak tiramisut desszertnek Forrás: Shutterstock

Oroszország

A pravoszláv karácsonyt december vége helyett január elején ünneplik, ennek viszont alaposan megadják a módját. A vacsora 12 fogásból áll, amely a 12 apostolt jelképezi és egytől egyig hús és tej nélkül készülnek. A szigorú ortodox családok azonban még szigorúbb hagyományokat követnek: kerülik a halat, növényi olajokat, alkoholt.

Finnország

Észak-Európában a különböző halak igencsak előkelő helyet foglalnak el az étkezésben. A lazac szinte minden asztalon megtalálható, gravlax formájában. Ennek megfelelően a lazacot sóval és cukorral egy héten át érlelik a hűtőszekrényben, majd vékonyra szeletelik. A szárított tőkehal, a savanyított hering és a halikra is igencsak népszerű étel karácsonykor.

A lazac szinte minden finn karácsonyi asztalon megtalálható, gravlax formájában Forrás: Shutterstock

Ausztrália és Új-Zéland

A déli féltekén a karácsony nyárra esik, tehát teljesen más hangulata van, mint az európai karácsonynak. A meghitt, havas, fenyős, forralt boros ünnep helyett inkább strandos élményben van részük. A karácsonyi menü pedig hűen tükrözi ezt a hangulatot. Az emberek grillezni szeretnek leginkább, főleg a tengerparton. A grillrácsra főként garnéla, tintahal és más tengeri herkentyűk kerülnek. A mangó is része az ünnepi menünek, főként daiquiri formában.

Anglia

A töltött sült pulyka meghódította a világot. Az igazi esszenciáját az adja, ha sült krumplival és paszternákkal tálalják. Azonban azt lehet, hogy kevesen tudják: a sült pulyka a 20. századig liba volt. A hagyományos brit karácsonyi menü elmaradhatatlan desszertje a puding, amelyet csak az óramutató járásával megegyező irányba szabad keverni. És hogy mivel illendő várni Karácsony Apót? Hát természetesen húsos pitével és egy pohár konyakkal, a rénszarvasoknak pedig répát és vizet kell feltálalni.

A brittek a töltött sült pulykát sült krumplival és paszternákkal tálalják Forrás: Shutterstock

Csehország

A csehek kedvence a ponty krumplisalátával, amelyet már előző nap elkészítenek, és szentestéig állni hagyják. A hagyomány szerint a karácsonyi vacsora a nap első étkezése, és aki betartja, hogy korábban valóban nem eszik, aranymalacot lát a falon.

A tradíciók szerint a karácsonyi vacsora a nap első étkezése, és aki bírja, hogy előtte valóban nem eszik nassol semmit, az aranymalacot lát a falon. A rántott halat Csehországban ugyanúgy készítik, mint Magyarországon. Pontyot sütnek, amely lehet patkóra szeletelt, vagy akár filézett is. A panír az ünnep miatt is különlegesebb, ízlés szerint mandulával vagy petrezselyemzölddel is fel lehet dobni.

Ez is érdekelhet: Hogyan varázsolj egy ütős menüsort a karácsonyi asztalra

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.