A gluténérzékenység egy évszázadok óta ismert kóros állapot, olyan autoimmun betegség, amelyben nagy szerepet játszik a genetika. A gluténérzékeny emberek a gliadin nevű alkotóelemre érzékenyek, amely megtalálható a gabonafajták glutén nevű fehérjéjében. A legnépszerűbb három gabonafajta, melyet a gluténérzékenyek nem fogyaszthatnak, és emiatt más alternatívát kell keresniük, a rozs, az árpa és a búza.
B1-vitamin (tiamin), B2-vitamin (riboflavin), B3-vitamin (niacin)
Élelmiszerek, amelyekben megtalálható a B1-vitamin: krumpli, cukkini, zöldbab.
Élelmiszerek, amelyekben megtalálható a B2-vitamin: húsok, szója, tejtermékek.
Élelmiszerek, amelyekben megtalálható a B3-vitamin: szárnyas húsok, tejtermékek, halak, bab, tök, cukkini, földimogyoró.
Ezek a vitaminok abban segítik a szervezetet, hogy a táplálékot energiává tudja átalakítani. A B-vitamin e fajtái általában pékárukban, adalékanyagként szerepelnek, ezért fordulhat elő, hogy a gluténmentesen étkezők szervezetében ezekből alakul ki a legnagyobb hiány.
B6-vitamin
Élelmiszerek, amelyekben megtalálható: csicseriborsó, banán, tonhal, csirke, lazac.
A gluténérzékenyek vagy gluténmentesen étkezők szervezetében leggyakoribb a B6-vitamin hiánya. Ez az a vitamin, amelyik a vércukorszint szabályozásában is nagy szerepet játszik, segíti a véroxigén-ellátást, javítja az idegrendszert és támogatja a szervezetünet a fertőzések elleni védekezésben.
B12-vitamin
Élelmiszerek, amelyekben megtalálható: húsok, halak, tejtermékek.
Ha nincs elég B12-vitamin a szervezetünkben, az zavart okozhat az idegrendszer és az anyagcsere működésében is, emellett a hiányától ingerlékenyebbek és idegesebbek lehetünk. Mivel ez a vitamin állati eredetű élelmiszerekben található meg, a vegánoknál is gyakori probléma lehet a hiánya.
D-vitamin
Élelmiszerek, amelyekben megtalálható: tojássárgája, kardhal, vörös lazac, valamint a a hozzáadott D-vitamint tartalmazó gyümölcslevek.
A gluténmentesen étkezők között extrém magas a D-vitamin-hiányos ember, mert kevés az olyan tápanyag, amelyben ténylegesen megtalálható. A hiánytünetek között szerepel a fokozott izzadás, a gyengébb immunrendszer és a gyenge stressztűrés is.
Folsav
Élelmiszerek, amelyekben megtalálható: kelbimbó, spárga, spenót, zöldborsó, mogyoró, brokkoli.
A folsav nélkülözhetetlen szerepet játszik a vörösvértestek, fehérvérsejtek és a vérlemezkék képződésében. A gluténérzékenyeknek feltétlenül oda kell figyelni arra, hogy megfelelő folsavmennyiséget vigyenek be a szervezetükbe. Fokozottan igaz ez a gluténérzékeny kismamákra.
Kalcium
Élelmiszerek, amelyekben megtalálható: tejtermékek, gluténmentes zabpehely, tofu, hal.
A csontok egészségéért felelős a kalcium, amelyre éppen emiatt nagy szüksége van a szervezetnek. Viszont a legtöbb gluténérzékenység mellé laktóz-intolerancia is társul, így azoknak, akiket az utóbbi is érint, mindenképpen kerülnie kell a tejtermékeket. De semmi pánik, ahogy az a felsorolásból is kiderül, van néhány tejmentes étel, amelyben megtalálható a kalcium.
Vas
Élelmiszerek, amelyekben megtalálható: osztriga, szója, marhahús, pulyka, hüvelyesek.
A vashiány okozta vashiányos vérszegénység az egész szervezet működésére negatív hatással van. Vas nélkül az oxigén nem jut el a sejtekhez, ami nélkül a szervezet működésképtelen. A gluténérzékenyeknél, ha nem tartják be a megfelelő diétát, gyakori következmény, melynek tipikus tünetei többek között a szédülés, a krónikus fáradtság és a fejfájás. Szoptatás alatt különösen fontos odafigyelni a vasbevitelre, mert hiánya akár szülés utáni depresszióhoz is vezethet.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.