Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök a Fanny magazinnak mondta el, mire érdemes figyelni vásárláskor.
Az ár összehasonlításnál a literenkénti ár mellett fontos tényező lehet a csomagoláson jelzett hígítási arány is. Minél nagyobb az arány, annál több italt készíthetünk belőle, így nem biztos, hogy a liter árban olcsóbb termék lesz végül a gazdaságosabb.
Minél magasabb egy szörp gyümölcstartalma, annál jobb minőségű. Az előírások szerint egy szörp gyümölcstartalmának legalább a 33 százalékot el kell érnie, de egyre gyakrabban találkozhatunk olyan termékekkel, melyekben ez akár 50 százalék is.
Nézzük meg a csomagoláson, hogy szörpöt vagy szörp ízű terméket tartunk-e a kezünkben. A kettő közti különbséget az ízként feltüntetett gyümölcs tartalma adja. Például egy prémium kategóriájú málnaszörp esetében 50 százalék is lehet a málna sűrítmény, míg a málna ízű szörpök alapját egy olcsóbb gyümölcs, például alma adja, és az ízként feltüntetett csak 3-4 százalékban van benne.
A szörp fő összetevője a gyümölcs mellett a cukor. Sok gyártó a cukor áremelkedése miatt a cukor egy részét már édesítőszerekkel pótolja, de olyan szörpök is kaphatók, melyekben nincs hozzáadott cukor, csak édesítőszer. Ennek viszont a termék címkéjén is szerepelnie kell.
Nézzük meg a kiszerelést és a csomagolást is. Ha utazásra vinnénk magunkkal, inkább a műanyag pet-palackokat részesítsük előnyben a törékeny üveg helyett. Az üvegpalack környezetbarát megoldás és könnyen újrahasznosítható, így otthonra érdemes azt választani. Az üveg csomagolásért betétdíjat számolnak fel, ne felejtsük el visszaváltani.
Fontos tudni, hogy a tartósítószer nélküli szörpöknek általában rövidebb a minőségmegőrzési ideje a felbontás után. Ezért ügyeljünk arra, hogy a megvásárolt szörpöt, ha kinyitottuk, akkor az ajánlott időn belül fogyasszuk el, és kövessük a címkén található tárolási utasításokat.
Jó hír, hogy cukorbetegként sem kell lemondanunk a finom szörpökről. Szerencsére széles paletta áll a rendelkezésre, de csak olyan terméket válasszunk, amely nem tartalmaz hozzáadott cukrot.
Fontos megjegyezni, hogy a gyümölcsből készült szörpök esetén a gyümölcs cukortartalma miatt akkor is kell cukortartalommal számolni, ha nem került hozzáadásra.
Mielőtt megvásárolnánk a boltban, érdemes a gyártó webshopjában is megnézni az árakat, ahol akár olcsóbban is hozzájuthatunk a szörpökhöz. Azzal viszont számoljunk, közvetlenül általában nagyobb mennyiséget, sokszor 6-os vagy 12-es szörpcsomagot tudunk csak vásárolni.
Az, hogy valami BIO, nem feltétlenül jelenti azt, hogy szakmai szempontból jobb minőségű lenne. A termékek alapanyagai ellenőrzött termesztésből származnak, és növényvédő szereket, adalékanyagokat nem tartalmazhat, ez viszont jellemzően megdobja az árat. Itt is fontos megnézni, hogy a készítmény milyen arányban tartalmaz gyümölcsöt.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.