Élelmiszer-biztonsági szakértők szerint kivétel nélkül az összes gyümölcsöt alaposan meg kell mosni, még annak a héját is, amit nem fogyasztunk el.
Ez egy bevált gyakorlat a biztonságos élelmiszerkezelésben, hogy minimálisra csökkentse a héjon lévő szennyeződések vagy mikrobák átjutását a fogyasztani tervezett gyümölcs belsejébe"
Életbevágó az alapos zöldségtisztítás: a nyers húsnál is veszélyesebb lehet a koszos saláta
Míg a szennyeződés látható lehet a héjon, az elhúzódó peszticidek vagy az olyan mikrobák, mint a szalmonella vagy a campylobacter, amelyek élelmiszer eredetű betegséget okozhatnak, nem feltétlenül láthatóak. Sims szerint minden terméket meg kell mosni, mielőtt megennénk, még a biofajtákat és a hámozott dolgokat is.
Ez vonatkozik a vastag külsővel rendelkező termékekre is, úgy mint a banánra vagy az avokádóra, amelyeken ugyanúgy lehetnek baktériumok, mint a puhább, finomabb héjú gyümölcsökön és zöldségeken. A vastagabb héj megnehezíti a baktériumok és a szennyeződések bejutását a húsba, ami hosszabb eltarthatóságot biztosít. Amikor azonban átvágunk egy avokádót vagy banánt, a kés a héjon lévő láthatatlan szennyeződést az ehető húsra nyomhatja, ami fertőzést okozhat.
Tudtad?
Két hétig is friss maradhat a banán, ha egy egyszerű trükköt alkalmazunkA termék megmosása csökkenti ennek valószínűségét. Eg egyszerű mosás természetesen nem teszi sterillé az ételt, de csökkentheti a kockázatot. A mosás azonban eltávolíthatja a szemcséket, a kártevőket, a növényvédő- vagy gyomirtó szereket, illetve a viaszos bevonatot.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.