Ha ismerjük a kockázati tényezőket, nagyobb eséllyel előzhetünk meg betegségeket. A demencia és az Alzheimer-kór kockázatát életmódbeli változtatásokkal is csökkenthetjük, ám rossz döntésekkel növelhetjük is.
Nem mindegy, mit eszik és iszik az ember, és erre most egy fiatal idegtudós hívta fel a figyelmet az Instagramon.
„Kerüld el ezt a két italt, mert növelhetik az Alzheimer-kór kockázatát" – kezdte a videót a szakértő.
Robert W Love idegtudós, akinek feltett szándéka, hogy a közösségi médián keresztül (is) segítsen az embereknek az Alzheimer-kór megelőzésében, a diétás üdítőket és az alkoholt komoly rizikófaktornak tartja.
Az idegkutató elmagyarázta, hogy a kutatások azt mutatják, hogy az aszpartám, amellett, hogy nem tesz jót a bélbaktériumoknak számos más negatív mellékhatással jár. A diétás kóla fogyasztása különösen összefüggésben áll a 2-es típusú cukorbetegség nagyobb kockázatával, ami azért aggasztó, mert a magas vércukorszint károsítja az agyat.
„Bármi, ami növeli a cukorbetegség kockázatát, növeli az Alzheimer-kór kockázatát. A diétás kóla pedig biztosan képes erre" — mondja el a videóban a szakember.
Az alkoholfogyasztást több szempontból sem ajánlja a szakember: egyfelől nem tesz jót a bélbaktériumoknak, és ami a beleknek rossz az az agynak is, másrészt károsítja a májat, ami szintén hatással van az agyra.
Ezenkívül csökkenti a prefrontális kéreg aktivitását, ami segíti az embert az önkontrollban:
„Amikor az alkohol miatt szabadszájúbb leszel, az valójában amiatt van, hogy kikapcsolja az agynak azt a részét, amely cenzúrázza magát. Nem jó ötlet rendszeresen kikapcsolni az agynak azt a részét, amely csökkenteni akarja az Alzheimer-kór kockázatát” — mondja el Robert W. Love a posztjában.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.