Ha éppen az újévi fogalmad közé tartozik a spórolás és a pazarlás csökkentése, remek kiindulópont, ha nem dobod ki a fokhagyma héját. A Londonban élő séf és városi kertész Alessandro (SpicyMoustache) megosztotta a fokhagyma felhasználására vonatkozó legfontosabb tippjeit. Fő szabálya, hogy soha ne dodjuk ki a héját.
A legtöbben a gerezd fokhagyma belsejét használjuk, a papírszerű héjat pedig kidobjuk, feltételezve, hogy az csak a komposztra való. Alessandro szerint azonban ezt az ehető héjat sokféleképpen felhasználhatjuk, a saját fűszerek készítésétől kezdve a húslevesek ízesítéséig.
Az egyik videójában a gasztronómus egy nagy marék fokhagyma- és hagymahéjat gyűjtött össze (bár nem kell mindkettőt felhasználni). Miután megmosta a héjakat, megszárította, egy tálcára helyezte őket, és 160 Celsius fokon körülbelül öt percig sütötte.
Miután megszáradtak és ropogósra sültek, Alessandro finom porrá keverte a héjakat, sót, borsot, paprikát és chiliport adott hozzá. A fűszerkeverékek szerinte remekül illenek a sült krumplihoz.
A séf azt ajánlja, hogy legyünk kreatívak, és használjunk különböző mediterrán fűszernövényeket, masala keveréket vagy metélőhagymát és kaprot – derült ki a Metro cikkéből.
Ha ez túl nagy erőfeszítésnek tűnik, akkor egyszerűen dobjuk bele a felesleges fokhagymahéjakat a fűszernövényekkel, fűszerekkel, zöldségekkel és a húsból megmaradt csontokkal együtt egy edénybe. Pároljuk néhány órán át, szűrjük le, és máris kész a házi készítésű húsleves alaplé, amely tökéletes alapja a leveseknek és pörkölteknek. Akár le is fagyasztható.
A séf videójába a fokhagyma belsőségeiből készült olaj elkészítését is bemutatta.
Az olaj néhány hétig eltartható (de lefagyasztható jégkockatartókba csomagolva a könnyebb adagolás és a jobb eltarthatóság érdekében), míg maga a fokhagyma akár egy évig is el van, ha légmentesen záródó edényben tároljuk.
Alessandro videóját már több mint 3,1 milliószor nézték meg, és a követők pozitívan értékelték a hozzáértő technikáját.
Arra inspiráltál, hogy megpróbáljak minél hulladékmentesebb lenni a konyhámban. Imádom az összes ötletet, amit megosztasz! – szólt hozzá egy lelkes követő.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.