Trendi babonák, amiket jobban jársz, ha betartasz

fekete macska, péntek 13
Shutterstock/Copyright (c) 2024 Valentina Shilkina/Shutterstock. No use without permission. - Valentina Shilkina
fekete macska babona rontás
Talán te is hallottad nagymamád régi történeteiből, hogy a babonák mennyire meghatározták annak idején az emberek mindennapi életet. Többségük a nagyobb ünnepekhez, eseményekhez és a naptári év bizonyos napjaihoz kapcsolódott. Te melyiket babonát tartod be?

A babonák mindig ott voltak az életünkben, nemzettől és korszaktól függetlenül. Nagy részük még a kereszténység előtti időkből ered, mondhatni az egyes népek régi vallásának a maradványairól van szó. Őseink elsősorban gyógyításra, a rontás kivédésére vagy a szerencse bevonzására használták őket, és néhányat használunk a mai napig is. De vajon ki cselekszik okosan, az aki hisz a babonákban, vagy az, aki nem? Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a hiedelmeket, amelyek a legerősebben élnek bennünk.

babonák
A babonák közül az egyik legismertebb  ha fekete macska megy át előttünk az úton, az szerencsétlenséget jelent
Forrás: Shutterstock

Babonák, amikről talán nem is hallottál

Bár sokan nem hiszünk a szerencsehozó amulettekben, gyakran mégsem merünk átmenni a létra alatt, kényelmetlenül érezzük magunkat, ha az út mentén meglátunk egy fekete macskát, és a jó dolgokat azonnal lekopogjuk. A legtöbb népi hiedelem mára kikopott a köztudatból, de némelyik mind a mai napig makacsul tartja magát.

Kéményseprő az utcán

Régen úgy tartották, hogy a kéményben laknak a rossz szellemek, így a kéményseprő elűzi a rontást és a betegségeket. A hiedelem szerint kéményseprővel találkozni szerencsét jelent. Ilyenkor fogjunk meg a ruhánkon egy gombot és mondjuk: „Kéményseprőt látok, szerencsét találok”. Hatásosabb, ha a kéményseprő – akiket füstfaragóként is emlegetnek – seprűjéből sikerül egy szálat elcsenni, azt mindig magunknál tartani, mert az biztos a szerencsénk záloga lesz.

Pókok minden mennyiségben

Pókot látni szerencsét jelent. Az ügyesen szövő pókot gyakorta társítják az alkotó tevékenységgel, az iparos mesterségbeli tudásával és munkaszeretetével. Az áldásos nyolclábúakkal ezért érdemes mielőbb megbarátkoznunk, ugyanis ha elpusztítjuk őket, vagy szétszakítják a hálójukat, azzal csak hatalmas szerencsétlenséget hozunk leereszkedik az emberre, vendég jön, vagy pénz áll a házhoz. a fejünkre. De az éjszaka megfogott pók is rossz ómen. Ha viszont egy pók leereszkedik az emberre, vendég jön, vagy pénz áll a házhoz.

Super,Macro,Jumping,Spider,,Hyllus,Diardi,,Woman,Jumping,On,Green
Pókot látni nagy szerencsét jelent
Forrás: Shutterstock

Kopogás a fán

A „lekopogom” jelenség, meglehetősen közismert a mindennapjainkban, mégsem tudjuk pontosan miért tesszük. A babonát leggyakrabban az ősi pogány kultúrákra vezetik vissza, mint például a keltáké, akik úgy tartották, hogy a fák különféle szellemek és istenek otthonai. A fatörzs megérintésével, kopogtatásával az volt a céljuk, hogy tőlük védelmet kérjenek, egyúttal pedig a hálájukat is így fejezték ki a jóért, a gazdag termésért.

Felakasztott lópatkó

Ennek a babonának az eredete arra az időszakra nyúlik vissza, amikor még a lovat varázserejű állatnak hitték, amely megvédte a ház lakóit a bajtól, ezért a nehéz időkben az emberek a házaikra, a kapujuk fölé lópatkót tettek. Úgy vélték, mivel a patkó vasból van, megóv a roszsztól és távol tartja a boszorkányokat, mert azok félnek a lovaktól. A hálószobában kifüggesztett lópatkó pedig elűzi a lidérces 5 álmokat.

A,Horseshoe,For,Good,Luck,Hanging,On,A,Wooden,Door.
Az ajtó fölé akasztott lópatkó száraival felfelé lógatva szerencsét hoz, lefelé pedig védelmet nyújt
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2024 SIVStockStudio/Shutterstock.  No use without permission.

Törött tükör a házban

Talán mindannyian tudjuk. hogy a tükörre nagyon kell vigyázni, mert ha összetörik, hét évi szerencsétlenséget jelent. A mítosz szerint, ha valaki összetör egy tükröt, akkor a lelke is összetörik, és hét év kell hozzá, hogy a szerencse visszajöjjön és a lélek meggyógyuljon. A jó hír viszont, hogy ez ellen könnyen lehet tenni. A magyar néphiedelem szerint, ha a szilánkokat azonnal összeszedjük és a holdfénynél elássuk, akkor a balszerencse jó messziről elkerül minket.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.