Depressziós lehetsz a sok sült krumplitól - figyelmeztetnek a kutatók

depresszió sült krumpli étkezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy friss kutatás szerint sokak kedvelt csemegéje, a sült krumpli nemcsak a testünkre, a lelki egészségünkre is negatív hatást gyakorolhat.

Az olajban sült, sóval megszórt hasábburgonya a hamburger- és a tortillamenük elengedhetetlen kiegészítője. Bár a legtöbb nehéz étel kis mennyiségben nem okoz problémát, a csipszek és a sült krumpli csábításának gyakorta nehéz ellenállni, s ez megnehezíti a mértéktartást.

Egy 11 éven át végzett kutatás eredménye nemrég arra világított rá, hogy a sült krumpli mértéktelen majszolása nem csak magas olaj- és kalóriatartalma miatt veszélyes. A Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a sült burgonya rendszeres, nagy mennyiségben történő fogyasztása a depresszió és a szorongás kialakulásának esélyét is növeli.

Depressziós lehetsz a sok sült krumplitól Forrás: Jack Jelly/Shutterstock

A tanulmány során a kutatók több mint 140 ezer ember étrendjét és életmódját vizsgálták. A UK Biobank adatait hangcsoui kutatók elemezték: az eredmények szerint a sült burgonya fogyasztása 12 százalékkal növeli a szorongás, és 7 százalékkal a depresszió kialakulásának kockázatát.

A tudósok szerint ez a sütés során keletkező akrilamidnak köszönhető, amely vegyszer az állatkísérletek során a depresszió és a szorongás tüneteit okozta a zebrahalakban: elrejtőztek az akvárium sötét sarkaiban, visszahúzódtak fedezékükbe és elzárkóztak a többi haltól.

A cikk a Mindmegette oldalán folytatódik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.