A kezed és a lábad is jelezheti, ha túl sok sót fogyasztasz

sómennyiség élelmiszer adalékanyag duzzanat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fejlett világ egészére jellemző, hogy sokkal több sót fogyasztuk, mint ami az egészségünk megőrzéséhez kellene. A gond az, hogy ez fel sem tűnik, ugyanis hiába vagyunk óvatosak a sószóróval, a só ott van a legtöbb feldolgozott élelmiszerben. A testünk egy darabig tolerálja a fokozott sóbevitelt, később azonban látható jelei lesznek. 

Ha az ujjaid vagy a bokád dagadtabb, mint korábban, sok más egyéb mellett a túlzott sóbevitelre érdemes gyanakodnod. A só hatására a szervezet visszatartja a vizet, ami beszivároghat a szövetekbe és duzzanatot okozhat.

A feldolgozott élelmiszerek többsége túl sok sót tartalmaz Forrás: planet_fox/2047 images/pixabay

Hogy mit tehetünk?

A legjobb, ha alaposan átnézzük az élemiszerek cimkéit, különös tekintettel az adalékanyagokra és a sóra.

Az alábbi irányelvek követése segíthet megérteni az élelmiszerek sótartalmát:

  • Alacsony – 0,3 g só vagy kevesebb 100 grammonként.
  • Közepes – 0,3-1,5 g só 100 grammonként.
  • Magas – 1,5 g vagy több só 100 grammonként.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.