Akár energialöketért, akár a jellegzetes íze miatt isszuk, egy eszpresszó többet nyújt egy kellemes ízű koffeinadagnál. A kutatások szerint a népszerű ital csökkentheti a demencia kockázatát.
A Journal of Agricultural and Food Chemistry folyóiratban megjelent tanulmány szerint
a kávé jelentős hatással lehet a demencia, különösen az Alzheimer-kór kockázatának csökkentésére.
A kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy már napi egy eszpresszó is jelentős változást hozhat.
Úgy tűnik, hogy a kávé ellensúlyozza azon fehérjék képződését, amelyek arról híresek, hogy felhalmozódnak a neurodegeneratív betegségekben szenvedők agyában. A kutatás azt mutatja, hogy az eszpresszóban található vegyületek aktívan lebontják ezeket a tau-fehérjéket, segítve ezzel az idegsejtekben okozott károsodások és az azt követő kognitív hanyatlás megelőzését.
Sőt,
még a divatos Espresso Martini koktélok is jótékony hatással lehetnek az agyra.
Az alkoholtartalom ellenére az ital még mindig tartalmazza az eszpresszó jótékony vegyületeit, amelyek hozzájárulhatnak a demenciával járó folyamatok megfékezéséhez.
Míg a tau-fehérjék döntő szerepet játszanak az egészséges egyének agyi struktúráinak stabilizálásában, a neurodegeneratív betegségekben szenvedők esetében ezek a fehérjék káros „fibrillákká" csomósodnak össze, amelyek megzavarják az idegi működést, ami a demenciára jellemző kognitív károsodásokhoz vezet.
Itt lép be az eszpresszó. A tanulmány részeként végzett laboratóriumi kísérletek kimutatták, hogy a kávé hatékonyan gátolja ezeknek a rostoknak a képződését - írja az Express.
Ezek is érdekelhetnek:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.