Tipp! Igazi partikirálynő lett Nórából! Kattints a galériáért! |
Hozzávalók:
- fél kiló cukor
- két deci víz
Az ízesítéshez:
- gyümölcslé
- lekvár
- rum
- 10 deka finomra darált dió
- 10 deka finomra darált mogyoró
- 10 deka kókuszreszelék, mazsola
A bevonathoz:
- csokoládé
- kakaó vagy kókuszreszelék
A cukrot és a vizet öntsd egy nagyobb edénybe, majd lassú tűzön gyakran megkeverve főzd. A massza akkor van kész, amikor buborékossá és átlátszóvá válik, és ha egy fakanálra vagy főzőkanálra feltekerheted, mert nyúlik. Ezt a cukormasszát kell ízesítened, ezért ha többfélét szeretnél készíteni, oszd szét a sűrű szirupot. Ha folyékony ízesítőt használsz, például gyümölcslevet, annyival kevesebb vízzel készítsd a masszát, hiszen az állag nagyon fontos.
Ha alaposan elkeverted a hozzávalókat, melegítsd fel újra az egészet, majd hagyd kihűlni. Ha a massza egy kicsit kihűlt, szeleteld kívánt formájúra - de akár gömböket is formálhatsz -, majd hagyd állni, amíg teljesen megszilárdul. A kis téglalapokat, golyókat vagy kockákat bevonhatod csokimázzal, beleforgathatod kakaóporba vagy kókuszreszelékbe, de bevonat nélkül is igazán különleges szaloncukrot készíthetsz. A karácsonyfára csillogó papírba csomagolva vagy madzagra fűzve is felakaszthatod, de az ünnepi asztal díszeként egy szép tálon is megállja a helyét.
Diós mézeskalács
A mézeskalács és a fenyőfa illata teszi igazán ünnepivé a karácsonyt! Ráadásul felejthetetlen családi program lehet, ha együtt kever, formáz, díszít és sütöget a család apraja-nagyja. A recept ötven darabra szól.
Hozzávalók:
- 250 g vaj
- 375 g liszt
- 200 g cukor
- 50 g barnacukor
- 100 g hígabb méz
- fél vaníliarúd kikaparva
- 40 g dió
- 2 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék (szegfűszeg, fahéj, ánizs)
- só
Melegítsd fel a vajat egy lábasban, hogy egy kicsit megbarnuljon, majd tedd félre hűlni. A lisztet, a cukrot, a mézet, a vaníliát, a fűszereket és a csipet sót add a vajhoz, és keverd össze, lehetőleg robotgéppel, gyors fokozaton. Ezután a tésztát oszd háromfelé, és görgess belőle körülbelül 4 centi vastag hengereket. A diót daráld durvára és keverd össze a barnacukorral, majd forgasd bele a hengereket, ezután egyesével csomagold fóliába vagy sütőpapírba őket, és tedd a hűtőbe legalább két órára.
Ha letelt az idő, vedd elő a hengereket, és vágd fel őket 1 centis szeletekre, majd tedd sütőpapírral bélelt tepsibe. Süsd a sütit 180 °C-ra előmelegített sütőben, a sütő középső polcán 12-15 percig, hogy aranybarna legyen. A diós mézeskalácsot papírral bélelt, lezárható fémdobozban akár három hétig is tárolhatod, de karácsonyfadíszként is sokáig eláll.
A Life.hu tippje: A gyerekek kedvéért figurákat is készíthetsz a mézeskalácsból. Ebben az esetben a hengereket nyújtsd egy centi vastagra, és formáljatok belőlük karácsonyi motívumokat, angyalkát, karácsonyfát vagy szívecskét. Díszíthetitek dióval, cukormázzal vagy dekortollal is. Remek móka!
Tipp! "Szeretem ahogy a Nap simogat..."Kattints a galériáért! |
Hozzávalók:
- 200 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- egy késhegynyi őrölt kardamom, szegfűszeg, szegfűbors
- 200 g darált mandula
- 50 g kandírozott narancs, durvára vágva
- 75 g kandírozott citrom, durvára vágva
- fél citrom reszelt héja
- 250 g liszt
- 4 tojás
- 1 csapott teáskanál sütőpor
Verd habosra a tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral. A lisztben keverd el alaposan a sütőport, a fűszereket, a mandulát és a kandírozott gyümölcsöket, majd óvatosan add hozzá a cukros tojáshabot, hogy össze ne törjön, de a tészta mégis összeálljon. A tésztából formálj körülbelül ujjnyi vastag kör alakú sütiket, egy kisebb pogácsaszaggató jó szolgálatot tehet. A puszedli-korongokat helyezd sütőpapírral bélelt tepsibe, majd előmelegített sütőben 15-20 percig süsd 175-200 °C-on. Ha megsült, hagyd kihűlni, végül díszítheted cukormázzal vagy durvára aprított mandulával is. A puszedli papírral bélelt, lezárható dobozban akár egy-két hétig is eláll, de a karácsonyfán is sokáig friss marad.
A Life.hu tippje: Egyszerű, de nagyszerű cukormázat készíthetsz 200 g porcukorból, 2 evőkanál citromléből és 2 evőkanál forró vízből, nem csak puszedlihoz. A hozzávalókat csak keverd össze, és kevergetve főzd 5-10 percig, amíg sűrűbb szirup állagúvá nem válik.
Habcsók
A különböző formájú habcsókok egészen egyedivé teszik a fenyőfát. A rózsaszínek csajossá, a fehérek havassá, a színesek pedig vidámmá varázsolják a hangulatot. A habcsók ráadásul teasüteményként vagy kávé mellé is nagyon finom. A recept körülbelül 20 adagra szól.
Hozzávalók:
- 3 tojásfehérje
- 125 g cukor
- só
- ételfesték
A hideg tojásfehérjét öntsd egy gondosan zsírtalanított edénybe, ha ugyanis zsiradékkal érintkezik vagy tojássárgája kerül bele, a hab összeeshet. A tojásfehérjét először habverővel vagy robotgéppel - alacsony fokozaton - lassan verd fel, majd kapcsolj magasabb fokozatba. Adj hozzá egy csipet sót, majd adagold hozzá apránként a cukor felét. A maradék cukrot csak akkor öntsd bele, ha a tojáshab már elég kemény, ha az elegy összeállt, abbahagyhatod a habverést. Ha nem fehér csókokat szeretnél, bármilyen színű ételfestékkel megbolondíthatod őket. A habot töltsd nyomózsákba, amelynek a vége csillag alakú, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe nyomj karikákat, szívecskéket, vagy bármilyen kedvedre való formát. A habcsókokat tedd 75-100 °C-ra előmelegített sütőbe, a középső polcon süsd a legalacsonyabb fokozaton, vagyis inkább szárítsd körülbelül két órán keresztül. Vigyázz, hogy fehérek (vagy színesek) maradjanak! Ha teljesen megszáradtak a sütik, tedd a habcsókokat papírral bélelt, lezárható dobozba, de a fán is hetekig frissek és finomak maradnak.
Tipp! Döbbenetes képeken a kedvenceink! Kattints a galériáért! |
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.