Az 5 legjobb zsírégető zöldség

Forrás: Thinkstock -
káposzta diéta uborka cékla zeller egészség zsírégetés zöldség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A bőséges zöldségfogyasztás az egészséges étkezés és a diéta szerves része. Néhánnyal ráadásul különösen jól jársz, hiszen nemcsak, hogy tele vannak vitaminnal, de egyáltalán nem hizlalnak, sőt, az anyagcserét is gyorsítják. 

Zeller

Immunrendszer-erősítő hatásánál talán csak tisztító hatása erősebb: erős vízhajtó, serkenti a veseműködést és a bélműködést. A heves étvágyérzet legyőzésében is segíthet, miközben rengeteg vitaminnal látja el a szervezetet. A-, B- és C-vitamint, foszfort, káliumot, vasat, magnéziumot, kalciumot tartalmaz, segít helyreállítani, megtartani a vér sav-bázis egyensúlyát.

Forrás: Thinkstock

Cékla

A sportolók egyik kedvence – ez a zöldségben lévő nitrátnak tudható be, ami a szervezetbe kerülve hozzájárul a vérerek kitágításához és a vérkeringés serkentéséhez, ami kulcsfontosságú a sportteljesítmény tekintetében. A nitrát olyan kémiai reakciókat is elindít a testben, amelyeknek jobb oxigénellátás lesz az eredménye. A cékla regeneráló hatású, csökkenti a vérnyomást, és rengeteg kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, káliumot, ként, A-, B- és C-vitamint tartalmaz.

Forrás: Thinkstock

Káposzta

A káposztában megvan a legtöbb olyan vitamin, amire a szervezetnek szüksége van: jelentős C-vitamin-forrás, emellett A- és B-vitamint, káliumot, kalciumot, vasat, béta-karotint tartalmaz. Az ásványi anyagok közül mangán, réz, cink, foszfor és magnézium is található benne. Igazi immuntuning. A káposzta nagyon jó hatással van az emésztőrendszerre, mivel megnöveli a bélben található jótékony baktériumok számát, felgyorsítja az anyagcserét, vízhajtó hatású, és a vércukor- és koleszterinszintet is csökkenti.

Forrás: Thinkstock

Uborka

Magas víz- és alacsony kalóriatartalmának köszönhetően az uborka alapzöldség a fogyni vágyóknak. A zöldség 90 százaléka víz, így abban az esetben is nagy hasznát veheted, ha nehezedre esik meginni az ajánlott napi minimum 2 liter vizet. A B- és a C-vitaminnak fontos forrás, az utóbbi miatt az uborka héját is érdemes rajta hagyni, ráadásul a héjban található rostok javítják az emésztést. A magas víz- és rosttartalom miatt kipucolja a szervezetből a méreganyagokat.

Forrás: Thinkstock

Paradicsom

A paradicsom bővelkedik vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban. A likopin nevű anyag segíti a rák elleni küzdelmet, ráadásul fiatalít is, a C-vitamin pedig az immunrendszer működésén javít. A paradicsom lúgosító hatású, emellett serkenti az emésztést, a vesék és a máj működését. Gyakran használják tisztítókúráknál. Mivel sok vizet tartalmaz, segíti a vér megtisztulását, vízhajtó hatású, alacsony a kalóriatartalma, könnyen emészthető, viszont egy sor fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A benne található C-vitamin támogatja a zsírsejtek lebontását, rostjai pedig az emésztőrendszert szabadítják meg a káros salakanyagoktól.

Forrás: Thinkstock
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.