Ezért fontos, hogy szezonális zöldséget, gyümölcsöt válassz

vitamin idénygyümölcs környezetvédelem egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azt mindenki tudja, hogy a zöldségek és a gyümölcsök a legegészségesebb ételek közé tartoznak, azt azonban sokan nem veszik figyelembe, hogy honnan szerzik be ezeket. Pedig nagyon nem mindegy: élettani, gazdasági és környezetvédelmi szempontból is érdemes a helyben termelt idénygyümölcsöket és -zöldségeket választani. 

Bár a zöldségesek és a hipermarketek pultjai minden évszakban elérhetővé teszik számunkra bármelyik gyümölcs- vagy zöldség fogyasztását, egyre többen nem engednek a téli eper és málna, vagy az avokádó és ananász és a különböző egzotikus termékek csábításának.

Hogy miért? Vannak, akik egészségtudatos okokból választják az idénytermékeket, mások a hazai mezőgazdaságot igyekeznek döntésükkel támogatni, és egyre többen a környezetvédelmi okokkal magyarázzák azt, hogy helyi árut fogyasztanak.

A friss zöldség és gyümölcs egészségesebb

Akik nagyon odafigyelnek az egészségükre, azok egészen biztos a friss termékeket helyezik előtérbe. Egy napon, természetes körülmények között érett gyümölcs sokkal több értékes vitamint és tápanyagot tartalmaz, mint a féléretten leszedett, hosszan szállított, majd utóérlelt társai. Nem arról van szó, hogy ha télen megkívánod az epret vagy a málnát, ne vedd meg: inkább csak arról, hogy sokkal jobban jársz, ha a szezonjában fogyasztod. Nem csak egészségesebb, de sokkal ízletesebb is. Amíg az idénygyümölcsök esetén a csapadék, a napfény biztosítja az érést, a szezonon kívüli termékek esetében csak mesterségesen érlelt gyümölcsöket fogyasztunk, amelynek az élettani hatásai sokkal rosszabbak. Nem lehet megfeledkezni arról sem, hogy minden gyümölcs a szezonban a legolcsóbb, ami plusz érv lehet a fogyasztásuk mellett.

Természetes körülmények között érett gyümölcs sokkal több vitamint tartalmaz, mint a féléretten leszedett, hosszan szállított, majd utóérlelt társai Forrás: Shutterstock

Támogasd a helyi termelőket és légy környezettudatos!

Döntésed fontos szempontja lehet, hogy az idénygyümölcsöket többségében helyi termelőktől szerzik be a szupermarketek és zöldségesek is. Így az áru sokkal kevesebbet utazik, ezáltal kevésbé lesz káros a környezetre, és még a helyi termelőket is támogathatod, ha az ő termékeit választod. Még jobb, ha minél kevesebb "állomáson" megy át az áru, így érdemes kihasználni a szedd magad! lehetőségeket is és a piacokat, ahol sokszor maguk a gazdálkodók kínálják a portékájukat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.