Íme, 3 sütőtökös étel, amelyeket neked is ki kell próbálnod!

Forrás: Shutterstock -
magazin egészség sütőtök étel ősz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha ősz, akkor sütőtök szezon. Erről a vitaminokban gazdag zöldségről akkor sem kell lemondanod, ha diétázol, vagy épp életmódváltásban vagy, ugyanis a sütőtök amellett, hogy finom és egészséges, nagyon kevés kalóriát tartalmaz.

Az őszi hónapok egyik imádott zöldsége vitathatatlanul a sütőtök. Ez a zöldség B-és C-vitaminban gazdag, magas rosttartalmú, rengeteg káliumot és magnéziumot tartalmaz, és alacsony kalóriatartalmú. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően érdemes minél több sütőtököt fogyasztani, azonban ha eddig azt gondoltad, hogy a krémlevesen, és a sült, mézzel meglocsolt sütőtökön kívül semmilyen étel nem készíthető belőle, tévedtél.

Mutatjuk, milyen isteni finom fogásokat készíthetsz még sütőtökből!

Sütőtök muffin - liszt nélkül

Amire szükséged lesz:

  • 4 tojás
  • 20 dkg füstölt sajt
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 1 csokor újhagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek szárított zsálya (ha van friss, akkor abból 10 levél kell)
  • só, bors
  • vaj, zsemlemorzsa (a forma kikenéséhez)
  • 65 dkg sütőtök

Kockázd fel a sütőtököt, és főzd puhára sós vízben. Ha elkészült, szűrd le, és turmixold össze. Vágd apróra a hagymát és a szalonnát, dinszteld, és add hozzá a zúzott fokhagymát, zsályát. Akkor jó, ha a szalonna ropogós, de ügyelj arra, hogy ne kapjon oda a hagyma! Ha kész, keverd össze a hagymás szalonnát és a tökpürét, add hozzá a reszelt sajtot, majd tedd félre, és hagyd, hogy kihűljön. Kapcsold be a sütőt, és tekerd 200 fokra. Ha kihűlt a keverék, add hozzá a tojásokat, sózd, borsozd. Vajazd ki, és szórd meg zsemlemorzsával a muffin formákat, töltsd bele a tésztát, és süsd a muffinokat 35 percig. Ha letelt a 35 perc, végezz tűpróbát, és ha már nem ragad rá a tészta, kész a muffin. Végül hagyd kihűlni, borítsd ki a formából, és már fogyaszthatod is!

Sütőtök muffin - liszt nélkül Forrás: Shutterstock

Sütőtökfözelék sajttal

Hozzávalók:

  • 4 dl tej
  • 15 dkg sajt
  • 3 g margarin
  • 5 g keményítő
  • citrom
  • 1 közepes sütőtök

A megmosott, megtisztított sütőtököt reszeld le, és futtasd meg margarinon, és tedd fel főzni sós vízben. Ha puhára főtt, keverd össze a keményítőt és a tejet, és habard be a főzeléket. Ha beízesítetted, újra tedd fel forrni, és szépen, fokozatosan keverd el benne a reszelt sajtot. A sűrű, isteni finom főzelék magában is nagyon laktató, de fasírttal vagy tükörtojással is fincsi!

Sütőtökfözelék sajttal Forrás: Shutterstock

Rántott sütőtök

Ez a recept nem annyira diétás, viszont annál finomabb. Amire szükséged lesz az elkészítéséhez:

  • 1 sütőtök
  • 2 db tojás
  • 1 dl tej
  • 1 csomag zsemlemorzsa
  • 2 ek szezámmag
  • 2 ek liszt
  • 5 dl étolaj (sütéshez)

Vágd a sütőtököt nagyjából egyenletes, 0,5 cm-es korongokra. Sózd, borsozd őket, és legalább fél órát hagyd állni. Ezután jön a már jól ismert panírozás: az első tányérba a tojások kerülnek, egy kis tejjel és sóval, a másodikba a liszt, a harmadikba pedig a szezámmaggal összekevert zsemlemorzsa.
Először forgasd bele a sütőtök szeleteket a lisztbe, majd a felvert tojásba, majd a szezámos zsemlemorzsába, majd újra a lisztbe-tojásba- zsemlemorzsába.(Azért fontos a zöldségek kirántásánál a dupla panír, hogy ne dobja le, de ha úgy tetszik, panírozhatod egyszer is.) Ha az összes kész van, dobd be őket a felhevített olajba, és kisebb lángon, többször átfordítva süsd aranybarnára. Ha megsült, tedd a tököket papírtörlőre. Jó étvágyat!

Rántott sütőtök Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.