Az őszi hónapok egyik imádott zöldsége vitathatatlanul a sütőtök. Ez a zöldség B-és C-vitaminban gazdag, magas rosttartalmú, rengeteg káliumot és magnéziumot tartalmaz, és alacsony kalóriatartalmú. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően érdemes minél több sütőtököt fogyasztani, azonban ha eddig azt gondoltad, hogy a krémlevesen, és a sült, mézzel meglocsolt sütőtökön kívül semmilyen étel nem készíthető belőle, tévedtél.
Mutatjuk, milyen isteni finom fogásokat készíthetsz még sütőtökből!
Sütőtök muffin - liszt nélkül
Amire szükséged lesz:
Kockázd fel a sütőtököt, és főzd puhára sós vízben. Ha elkészült, szűrd le, és turmixold össze. Vágd apróra a hagymát és a szalonnát, dinszteld, és add hozzá a zúzott fokhagymát, zsályát. Akkor jó, ha a szalonna ropogós, de ügyelj arra, hogy ne kapjon oda a hagyma! Ha kész, keverd össze a hagymás szalonnát és a tökpürét, add hozzá a reszelt sajtot, majd tedd félre, és hagyd, hogy kihűljön. Kapcsold be a sütőt, és tekerd 200 fokra. Ha kihűlt a keverék, add hozzá a tojásokat, sózd, borsozd. Vajazd ki, és szórd meg zsemlemorzsával a muffin formákat, töltsd bele a tésztát, és süsd a muffinokat 35 percig. Ha letelt a 35 perc, végezz tűpróbát, és ha már nem ragad rá a tészta, kész a muffin. Végül hagyd kihűlni, borítsd ki a formából, és már fogyaszthatod is!
Sütőtökfözelék sajttal
Hozzávalók:
A megmosott, megtisztított sütőtököt reszeld le, és futtasd meg margarinon, és tedd fel főzni sós vízben. Ha puhára főtt, keverd össze a keményítőt és a tejet, és habard be a főzeléket. Ha beízesítetted, újra tedd fel forrni, és szépen, fokozatosan keverd el benne a reszelt sajtot. A sűrű, isteni finom főzelék magában is nagyon laktató, de fasírttal vagy tükörtojással is fincsi!
Rántott sütőtök
Ez a recept nem annyira diétás, viszont annál finomabb. Amire szükséged lesz az elkészítéséhez:
Vágd a sütőtököt nagyjából egyenletes, 0,5 cm-es korongokra. Sózd, borsozd őket, és legalább fél órát hagyd állni. Ezután jön a már jól ismert panírozás: az első tányérba a tojások kerülnek, egy kis tejjel és sóval, a másodikba a liszt, a harmadikba pedig a szezámmaggal összekevert zsemlemorzsa.
Először forgasd bele a sütőtök szeleteket a lisztbe, majd a felvert tojásba, majd a szezámos zsemlemorzsába, majd újra a lisztbe-tojásba- zsemlemorzsába.(Azért fontos a zöldségek kirántásánál a dupla panír, hogy ne dobja le, de ha úgy tetszik, panírozhatod egyszer is.) Ha az összes kész van, dobd be őket a felhevített olajba, és kisebb lángon, többször átfordítva süsd aranybarnára. Ha megsült, tedd a tököket papírtörlőre. Jó étvágyat!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.