Menyire hasznos a fűkasza a gyepápoláshoz?

Forrás: pixabay.com -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Aki szereti a kertészkedést és a kertépítést, annak a megfelelő eszközök (pl.: fűkasza vagy szegélynyíró) beszerzése gyakran kihívássá válik.  Egy biztos, sokoldalú szerszámok a pázsit vágására, valamint a cserjék és a gyomok metszésére. Mindezek mellett segíti a gyep levegőztetését, hogy megnehezítse a rovarok és kártevők elterjedését a fűben. Az alábbiakban a fűkaszáról lesz szó, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy a megfelelő terméket vásároljuk meg.
Forrás: pixabay.com

Miért jobb a fűkasza a fűnyírónál?

Ha úgy nézzük a fűkasza inkább kiegészíti a fűnyírót és fordítva szintén igaz. A füves területeken vannak olyan részek, például nehezen megközelíthető sarkok, amelyeket a fűnyíróval már nem tudunk elérni, ilyenkor hasznos a kisebb eszköz, amivel a bozótokat vagy sövényeket tudjuk a megfelelő méretre nyírni. Ezek a termékek lehetnek, elektromos, akkuval vagy benzinnel működők és az online áruházakban igen sokoldalú az árukínálat, 7 ezer és 200 ezer forint közötti áron megvásárolhatók, attól függően, hogy mire van szükségünk, milyen kertünk van és mennyit kell vele dolgozni.

Az elektromos berendezések költséghatékonyak, viszont a tápkábel csatlakozása gondot okozhat, főleg, ha a sövény a kert másik végében található, ezt a problémát akkumulátoros vagy benzines fűkaszával nagyon jól át lehet hidalni, hiszen a fűnyíróhoz hasonló elven működik mindkét változat. Ráadásul az ilyen készülék bármilyen füvet jól kezel az utak mentén, illetve a kerítések és a falak mellett, vagy bármilyen nehezen elérhető helyen.

Az eszközök fogantyúit meghatározza, hogy mire szeretnénk használni, illetve mekkora az adott terület. A nagyobb teljesítménnyel rendelkező gépek úgynevezett „szarvkormányt” szintén magukban foglalnak, míg a kisebbek egy „D” formájú markolatot tartalmaznak. A jobb teljesítményű kaszákat heveder segítségével az irányító törzshöz tudjuk rögzíteni, így rugalmasabb lesz az alkalmazásuk.

Hatékony működés

A fűvágó működési elve a pengének nagy sebességű forgatása, amely elősegíti a fű levágását. A penge kinetikus (mozgási) energiát kap, miközben növeli a fordulatszámot. A vágóélek nagyon simák és pontosak.

Fűvágáskor győződjünk meg arról, hogy megfelelő információval rendelkezünk. Mert ha eltérő magasságban vágjuk le a füvet, előfordulhat, hogy nem nő újra, és az udvart negatívan befolyásolja. A gyomok szintén gyarapodnak, amely kertünk összképét rombolhatják. A tisztán tartott kert nyugalmat és békességet közvetít az egész család számára.

Fontos kiegészítők

A fűkaszákhoz számos alkatrész kapható, ilyen a körfűrész, bozót- és fűvágó tárcsa. A legtöbb kiegészítőt valamennyi gépre fel tudjuk szerelni. A leggyakrabban alkalmazott kellék a damilos fűnyíró fej. Mivel a plasztik damil folyamatosan kopik, a fejben több méter hozzáférhető. Amikor a damil hossza nagymértékben csökken, abban az esetben a kezelő feladata, hogy kihúzza ezt a damilt a szerszám fej részéből. Létezik „koppintós” adagoló, amelynek a csúszó fejét be tudjuk nyomni, így, ha hosszabb damilra van szükségünk, a használó a földhöz tudja koppintani a vágófejet, amely mechanizmus kioldja a csévét, a centrifugális energia pedig kiránt egy csekély damilt.

A forgófej részre védőburkolatot tesznek, ezzel tudják megakadályozni, hogy működés következtében felverődött por vagy kavics a gépet kezelő személyben kárt tegyen.

A burkolaton van egy fémkés, amely levághatja a damilt, akkor, ha túl hosszú lenne.

Balesetveszély és kockázati tényezők

Bár viszonylag kicsi a fűkasza, de ezek a berendezése nagy teljesítményűek, és a forgó-vágórészek, valamint a repülő törmelék érintkezése súlyos sérüléseket okozhat. További kockázatot jelent a kezelőre és a kívülállókra, ugyanis hajlamosak tárgyakat dobni működési tevékenységükből adódóan, ezért csak a hozzáértő személy kezelje, legyen nálunk szemvédő és gyermeket mindenképp tartsuk távol a szerkezettől. Használat után pedig rakjuk biztonságos helyre, ilyen lehet a kerti szerszámos, ahol a fűnyírót is tároljuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.