Cikkünkben a sütőtök leghagyományosabb felhasználásán túl néhány extra megoldást is javaslunk, hogy miként tudjuk az őszt a sütőtök segítségével akár a kávénkba is belecsempészni.
Kezdjük egy pikáns sütőtökkrémlevessel
Hozzávalók:
egy közepes méretű sütőtök
2 evőkanál olívaolaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
két szál sárgarépa
750ml-1l zöldséglé
1 narancs leve
só és bors ( ízlés szerint)
fél teáskanál gyömbér
egy csipet chili
1 kanál méz
tökmag a tetejére ( vagy levesgyöngy, kruton)
Recept:
1. Az első lépés, hogy félbevágjuk a sütőtököt, kimagozzuk, majd 1 órára betesszük az előmelegített 170-180 fokos sütőbe. Mielőtt elkezdenénk összeállítani a levest, előkészíthetjük a hagymákat és a répákat.
2. Olajat öntünk a lábosba, majd a kockára vágott hagymát 2-3 percig dinszteljük. Mehet bele a szintén nagyobb darabokra vágott répa, majd a fokhagyma is. 5 percig pirítjuk, közben pedig a sütőből kiszedjük a sütőtököket és kikaparjuk a már puha és pirult belsejét. Szintén a lábasba tesszük.
3. Felöntjük az alaplével. Az alaplevet úgy szoktam készíteni, hogy ha nincs otthon, akkor egy liter meleg vízben felkeverek egy zöldségkockát és azzal öntöm fel a levesem.
3. Elkeverjük, majd mehetnek hozzá sorban a fűszerek: só, bors, gyömbér, chili, méz.
4. Kb. 20 percig főzzük, amíg az ízek összeérnek és kellően megpuhul minden. Érdemes közben megkóstolni, hogy az alaplének milyen az íze, hiszen ilyenkor tudunk utólag fűszerezni.
5. Levesszük a tűzről, 5-10 percig hagyjuk hűlni, majd botmixerrel levessé pépessé zúzzuk a lábas tartalmát.
Tálalásnál tökmagot, krutont vagy levesgyöngyöt érdemes használni, tetejére cseppnyi tökmagolajjal még ízletesebb.
A tökéletes délutáni desszert: sütőtökös zabos csokis keksz
Hozzávalók:
400 g sütőtök
150 g margarin
100 g barna cukor
100 g méz
100 g csokoládé
100 g mazsola
2 teáskanál fahéj
100 g dió vagy mogyoró
1 tojás
150 g zabpehely
200 g liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
Recept:
1. A sütőtököt – az előző recepthez hasonlóan – kettévágjuk, kikanalazzuk a magvakat és 1 órán keresztül elősütjük.
2. A margarint össze kell keverni a cukorral annak érdekében, hogy habos állagot kapjunk. Hozzáadjuk a tojást.
3. Külön edényben a lisztet, zabpelyhet, szódabikarbónát, fahéjat össze kell keverni.
4. A vajhoz hozzáadjuk a kikanalazott sütőtök masszát, összekeverjük, ezután a száraz összetevőket is hozzáöntjük.
5. A csokit és diót apróra vágjuk és a mazsolával együtt beleöntjük a masszába.
6. Kanál segítségével sütőpapírra kis gombócokat formázunk és 180 fokon fél órán keresztül sütjük. A végeredmény isteni!
Az ősz sztárkávéja: házi Pumpkin Spice Latte
Aki imádja a kávékülönlegességeket, ráadásul szeret otthon kísérletezni, annak kötelező ez a kávérecept.
Hozzávalók (1 adaghoz) :
negyed sütőtök vagy kész sütőtökpüré
500 ml víz
5 evőkanál cukor
fahéj
tej
sűrített tej
1 adag kávé – bármilyen módon lefőzött
tejszínhab
1. Két megoldást javaslok a sütőtökpüréhez: az egyszerűbb megoldás, hogy bébiételként tudunk vásárolni sütőtökpürét és abból használunk fel két kanállal a lattéhoz. A másik megoldás, hogy egy negyed sütőtököt kockára vágunk és addig sütjük, amíg meg nem puhul, majd ezt pürésítjük.
2. Az előmelegített lábasban fél liter vizet forralunk, mehet bele a cukor, a fahéj, majd amikor karamellizálódik, akkor beletesszük a sütőtökpürénket. Szépen egybe dolgozzuk.
3. Veszünk egy másik edényt, amelyben a lattéhoz kívánt tejet és két kanálnyit a kész sütőtök alapból kézi tejhabosítóval összedolgozzuk.
4. Az utolsó lépés: a kávé összeállítása. Öntünk egy ujjnyi sűrített tejet a pohár aljára. Mehet rá a sütőtökös tejes massza, majd ráöntjük a lefőzött kávét. Tetejére tejszínhabot nyomunk és fahéjjal megszórjuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.