7 jel, ami megmutatja, hogy te vagy az aranygyermek a családban

szülő gyerek anya lánya család aranygyermek elkényeztetett
Shutterstock - PeopleImages.com - Yuri A
család testvérféltékenység gyereknevelés
Te vagy a tökéletes aranygyermek, akivel idegenek előtt is példálóznak? A szüleid büszkék rád, a testvéreid viszont féltékenyek? Ha magadra ismersz, olvass tovább!

Egy mondattal összefoglalva, az aranygyermek az „anyuka kedvence”, ennél azonban sokkal többről van szó. Ezek a gyermekek ugyanis kiemelt helyet foglalnak el a családban, főleg, a testvérek közötti rangsorban. 

Az aranygyermek a család büszkesége 

Az aranygyermek általában egy nárcisztikus szülő gyermeke, aki saját magát a gyermeke karrierjén keresztül akarja megvalósítani, ezért csemetéje sikereit a sajátjának értékeli. Az aranygyermek kitüntetett figyelmet kap a családban, ugyanakkor hatalmas nyomás alá is helyezik. Ha nem teljesít az elvárásoknak megfelelően, vagy nem teszi meg, amit a szülő kér, akkor a szülő dühös lesz és elfordulhat tőle. Tehát csak addig biztosít privilégiumokat a számára, amíg beváltja a hozzá fűzött reményeket. Az aranygyermeket a mérgező szülő kiemeli a testvérek közül, példaként állítja eléjük, ezzel táptalajt ad versengésnek és a testvérféltékenységnek

testvér féltékenység család szülő, jel aranygyermek
Az aranygyermek kiemelt figyelmet kap a családban, és számos előnyt élvez.
Forrás: Shutterstock/ VCoscaron

Számos problémát okozhat a családban 

Ha a szülő előnyben részesíti az egyik gyermekét a többi közül, piedesztálra emeli és kiváltságokkal ruházza fel, az az egész családi dinamikára negatív hatással van, mindamellett, hogy hosszú távon a szülő-gyermek kapcsolatot, valamint a testvérek kapcsolatát is rombolja. 

Az aranygyermeknek önértékelési problémái is felléphetnek: ha mindig az ő tehetségével vagy kiemelkedő teljesítményével példálóznak a többi testvér előtt, az nemcsak a testvéreire, hanem rá is hatalmas nyomást helyez. 

„Az ilyen gyerekek egy idő után tele lesznek szorongással, mert túl sok elvárással szembesülnek. Úgy érezhetik, hogy csak akkor szerethetők, ha megfelelnek a szülő feltételeinek és követelményeinek. Felnőtt korukra gyakran perfekcionisták lesznek, és teljesítménykényszertől szenvednek. A rossz családi minta pedig rányomja a bélyegét a későbbi kapcsolataikra is” - mondja Becca Reed, amerikai mentálhigiénés terapeuta. 

Sokszor azonban ez a viselkedés a szülő részéről nem tudatos, és nem egy jól kitervelt manipulációról van szó. Gyakran előfordul, hogy az egyik gyermek tehetségesebb valamiben, mint a testvérei. Ám ha ezt a szülők nem jól kezelik, ez kerül a család fókuszába és az egyensúly megborul, akkor könnyen megjelenhet az aranygyermek-szindróma.

gyerek korona királylány elkényeztetett kislány
Az aranygyermek a család büszkesége.
Forrás: Shutterstock/ Red Fox studio

Ez a 7 biztos jele annak, hogy valakit aranygyermekként nevelnek 

  1. A szülők gyakran nyíltan dicsérik és előnyben részesítik a család többi tagjával szemben. 
    A testvérek egyértelműen nem kapnak ekkora figyelmet és törődést. 
  2. Ő a “tökéletes gyerek”, akivel idegenek előtt is példálóztak. A család büszkeségének tekintik. 
  3. Az aranygyermeket nyíltan összehasonlítják a többi testvérrel, ami a testvérekre nézve általában negatív felhangú. 
    Például: Te miért nem tudsz ugyanúgy kitűnő bizonyítványt hozni, mint a nővéred? 
  4. Az aranygyermek sikerorientált, és folyamatos elismerésre vágyik.
    Ha valakit aranygyermekként nevelnek, felnőttként is szüksége lehet arra, hogy elismerjék, dicsérjék, a párkapcsolatában pedig körülrajongják.  
  5. Nehezen tudják feldolgozni a kudarcokat és a kritikát.
    Az aranygyermekek nagyon támaszkodnak a külső visszajelzésekre, azonban rettegnek a kudarctól, és nagyon rosszul veszik a kritikát. Teljesen összetörhetnek attól, ha valaki bírálja őket. 
  6. Mindig a legjobb teljesítményre törekednek 
    Mivel elképzelhetetlennek tartják, hogy hibázzanak, ezért folyamatosan ellenőrzik magukat, perfekcionisták lesznek, és a lehető legjobb teljesítményre törekednek.  
  7. Gyakran szállnak versenybe másokkal, és mindig a legjobbak akarnak lenni 
    Semmilyen közösségben nem tudnak és nem is akarnak középszerűek lenni. Szükségük van a figyelemre, és arra, hogy bizonyítottan jobbak legyenek másoknál, és a teljesítményük alapján kiemelt bánásmódban részesüljenek.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.