„Milyen jól nézel ki! Fogytál?" - 10+1 bóknak álcázott mondat, ami valójában sértés

párkapcsolat konfliktus beszólás férfi nő udvarlás
Shutterstock/ NDAB Creativity - NDAB Creativity
beszólás sértés bók
Bókot kaptál, de inkább beszólásnak éled meg? Valószínűleg nem benned van a hiba. Íme, a leggyakoribb kedvességbe burkolt megjegyzések, amelyek igenis rosszul esnek. Nyugodtan kérd ki magadnak!

Talán veled is előfordult már, hogy olyan bókot kaptál, amire nem a “köszönöm” volt az első reakciód. Ráadásul nehéz ilyenkor jól válaszolni, hiszen a bóknak álcázott sértést a kedves hangvétel miatt nem kérheted ki egyből magadnak. Ha felcsattansz, az a vád érhet, hogy túlreagálod a dolgot, pedig legbelül te is érzed, hogy valójában a nyájas szavak mögé bújtatva erős kritikát kaptál.  

Persze, előfordulhat az is, hogy annak, aki a bókot intézte feléd, nem volt hátsó szándéka. Csak egy őszinte megnyilvánulásával a legérzékenyebb pontodat találta el, és a lelkedbe taposott.  

Ugyanakkor az is lehet, hogy pontosan tudta, hogy a szépen becsomagolt, arcodba tolt igazsággal megbánt téged. Egy biztos, a határhúzás a te feladatod: ha úgy érzed, hogy ez számodra kellemetlen, nyugodtan jelezd, hiszen a szavaknak súlya van. Íme, néhány édes megjegyzésnek szánt kellemetlen beszólás, amit igenis jogod van kikérni magadnak.

smile szomoró smiley vidám mosoly mérges
Nem baj, ha kikéred magadnak a kellemetlen bókokat. 
Forrás: Shutterstock

 

„Az Insta oldaladon milyen szórakoztatónak tűnsz!” 

Miért sértő? Mert arra utalhat, hogy a való életben sokkal unalmasabb vagy, mint amit a közösségi oldalakon mutatsz magadról. Illetve, hogy a virtuális éned a valósággal nem egyezik meg. Válaszold ezt: „Mert valóban szórakoztató vagyok” - és ne vedd fel a sértést. Inkább tedd le telefont, és mutasd meg, hogy valóban milyen jófej vagy. 

„Milyen jól nézel ki, nem is látszik rajtad a korod.” 

Miért sértő? Minden, ami összehasonlítás, illetve a korodra vagy súlyodra utal, alapvetően bántó lehet, mert erre senkinek semmilyen módon nem kellene megjegyzést tennie. Ráadásul ez is egy társadalmi előítélet, hogy valaki csak akkor nézhet ki jól, ha fiatal. Nyugodtan kikérheted magadnak az ilyen bókot. 

„Te mindig olyan magabiztos vagy. Én nem tudnék smink nélkül utcára menni.” 

Miért sértő? Mert azt az üzenetet közvetíti, hogy általában rosszul nézel ki, vagy fáradtnak látszol, amikor nem sminkelsz. Lehet, hogy valóban saját magára utalt a barátnőd, hogy őt zavarja a smink nélküli kinézet, de ez legyen az ő problémája, ne a tiéd. 

 „Olyan csinos vagy. Nem is értem, miért vagy még szingli.” 

Miért sértő? Mert azt az üzenetet közvetítheti feléd, hogy valami baj van veled, amiért egyedülálló vagy. Mintha csak attól lennél igazán értékes, hogy van egy partnered. Senkinek nem jó érzés, ha a magánéletére tesznek megjegyzést, éljen akár párkapcsolatban vagy egyedül. Ehhez másoknak semmi köze nincsen. Jelezheted is a bókolónak, hogy ha van is valakid, azt nem vele fogod megbeszélni.

„Felszedtél egy kicsit? Nem is baj, elég vékony voltál.” 

Miért sértő? Mert arra utal, hogy korábban sem néztél ki túl jól, most meg aztán pláne nem. Egy ilyen bókot nehéz jó szándékúnak beállítani, ami viszont nem téged minősít, hanem azt, aki a megjegyzést tette. Hogy ne találjon célba a szurkálódás, nyugodtan válaszold ezt: „Nagyon köszönöm, igazán jól is érzem magam a bőrömben.” 

smiley szövegdoboz chat beszélgetés beszólás szomorú
Egy bók is lehet sértő, hiába mondják kedves hangnemben. 
Forrás: Shutterstock

„Milyen lezseren öltöztél ma fel.” 

Miért sértő? Mert arra utalhat, hogy a bókolónak nem tetszik az öltözéked, vagy esetleg úgy találja, hogy nem megfelelő az adott helyhez, eseményhez. Hogyan válaszolhatsz? Vágd ki magad ezzel: „Köszönöm! Azért választottam ezt a szettet, mert nem szeretek feszengeni, és ebben a ruhában kényelmesen érzem magam, ráadásul teljesen az én stílusom.” 

„De jó az új frizurád! Nahát, és a körmöd! Szuper, hogy ennyi időd jut magadra.” 

Miért sértő? Mert ezzel az ártatlan megjegyzéssel azt sugallhatják, hogy unatkozol, túl sokat adsz a külsőségekre, vagy éppen csak magaddal vagy elfoglalva. Persze, az is lehet, hogy aki a megjegyzést tette, valójában inkább csak irigy, vagy túlságosan elfoglalt és a saját problémáját vetíti ki rád. Hogy tisztázd a helyzetet nyugodtan kérdezz rá: „Mit értesz ez alatt?".  

„Látom, te viseled otthon a nadrágot!” 

Miért sértő? Sokan jópofának tartják az ilyesfajta megjegyzéseket, pedig sértő és lealacsonyító lehet a férfi és a nő számára egyaránt. Arra utalhat, hogy te igazi házisárkány vagy, ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy kívülről jól ítélik meg a kapcsolatodat. Mit válaszolhatsz? Például ezt: „Megosztjuk a feladatokat és terheket a kapcsolatunkban, de alapvetően csak ránk tartozik, hogy miként.” 

„Nahát, ezen a képen milyen szép vagy!” 

Miért sértő? Mert arra utalhat, hogy a fotón jobban nézel ki, mint a valóságban, esetleg túlretusált vagy túlszerkesztett a fotó. De ne hagyd, hogy megbántsanak! Mondd, hogy: „Köszönöm, én is szeretem ezt a képet” - és használd bátran, ha úgy érzed, hogy a fotó a szívedhez közel áll.  

„Oh, igazán gratulálok. Nem is gondoltam, hogy megkaptad az állást.” 

Miért sértő? Mert ezzel a „gratulációval” valójában a képességeidet és a kompetenciádat vonják kétségbe. Neked azonban nincs mit szégyellned, hiszen az állás a tiéd. Nyugodtan az orruk alá is dörgölheted: „Köszönöm, nagyon boldog vagyok. Több száz jelentkező közül választottak ki, így az eddigi kemény munkám meghozta a gyümölcsét.”  

„Te annyira szabad vagy és független. Nem csodálom, hogy még nem állapodtál meg.” 

Miért sértő? Elméletileg egy ilyen megjegyzés a te önállóságodat dícséri, ugyanakkor a gyakorlatban inkább azt jelenti, hogy a függetlenséged és határozottságod elűzi a potenciális jelölteket. Ha úgy érzed, bántó a beszólás, akkor jelezd, hogy a párkapcsolatod csak rád tartozik. Ne feledd, semmilyen bókot nem kell elfogadnod, amit úgy érzel, hogy kellemetlen. Állj ki magadért, és húzd meg a határaidat. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.