Láthatatlan munka: 6 feladat, amely túl sok időt vesz el az anyáktól

Person,Touching,Maid,Symbol,On,Transparent,Display,Wearing,Sanitary,Gloves
Shutterstock/Copyright (c) 2019 Thunderstock/Shutterstock. No use without permission. - Thunderstock
láthatatlan munka feladatok anya
A háztartás vezetése sokkal több munkát igényel, mint azt sokan gondolnák. Eljött az ideje, hogy ne vegyük természetesnek a háztartásban végzett feladatokat, az úgynevezett láthatatlan munkát.

Láthatatlan munka az, amit akkor veszünk észre, ha nincs elvégezve. Ilyen a háztartási munka is, amely sokszor még mindig kizárólag az anyákra hárul, sokan természetesnek veszik, hogy a mosogatás, főzés és hasonlók a nő feladata, az anyáé, aki vagy otthon van a gyerekkel, vagy a munkahelyén dolgozik, és utána végzi el az otthoni teendőket. Akárhogy is, kimondva vagy kimondatlanul, de elvárás vele szemben, hogy egyedül lássa el a háztartást.

láthatatlan munka, anya, feladatok
Szervezés, tervezés, nyilvántartás, mint láthatatlan munka
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2023 Chay_Tee/Shutterstock.  No use without permission.

A következő feladatok elsőre biztosan nem jutnának eszedbe, de ezek is a láthatatlan munka kategóriájába esnek.

 

1. A gyerekruhák naprakészen tartása

Folyamatosan figyelni, mit nőtt ki a gyerek, mi az, ami tönkrement, van-e a következő évszakra elég póló, nadrág, cipő stb. És akkor a kinőtt ruhákról még nem is beszéltünk, szétválogatni, a jobb állapotúakat eljuttatni egy szervezethez, ahol tudják, hol van rá szükség. Ha most legyintesz, akkor vagy nincs gyereked, vagy nálatok nem neked kell ezzel foglalkozni. 

2. Minden nap kitalálni, mivel eteted meg a családot

A főzés egy dolog, de odáig el is kell jutni. Az első lépés kitalálni, hogy mit teszel aznap az asztalra. Na, ez a nehéz, nem elkészíteni. Mindenkinek jó legyen, ne legyen ugyanaz, ami 3 napja, ne készüljön órákig, mert hétköznap arra sem időd, sem energiád nincs. Talán az egyik leghálátlanabb feladat ez, és a végén a gyerek ugyanúgy tolja el magától a tányért — hacsak nem tészta van benne —, mint az előző nap tette és a következő nap fogja. 

3. Számontartani, hogy mi van otthon, mit kell beszerezni

Lehet, hogy nem tűnik nagy feladatnak, de naprakésznek lenni a háztartással, nagyon is az. Ez is egy olyan munka, amelynek csak a hiánya fog feltűnni, amikor például nincs otthon vécépapír, pedig nagyon szükséged lenne rá...

4. Iskolai feladatok

Régen mindent ellenőrzőbe, üzenőfüzetbe írtak a tanárok, ez ma már elképzelhetetlen. E-mail hegyek érkezhetnek az iskolából vagy a Kréta rendszeren át, dolgozat, iskolán kívüli munka, kérdőívek, jelentkezések, kirándulás, osztálypénz és hasonlók. A levelek elvesznek vagy meg sem érkeznek, a spam mappában landolnak, onnan kell kibogarászni, nem sorolom. És akkor ezt mind meg is kellene valahogy jegyezni, nem elkésni semmivel... Már belegondolni is fárasztó. 

5. Időpont-egyeztetés, nyilvántartás

A feladat, amire a férfiak zöme alkalmatlan, és nem azért, mer nem akarják megcsinálni, hanem, mert tényleg nincs hozzá érzékük. Nincs más választása az anyának, intézi apa és a gyerekek összes megjelenését, időpontot egyeztet a fogorvossal, a sportorvossal és mindenki mással, és meg is jegyzi, vagy éppen nyilvántartást vezet, eseményt hoz létre, naptárbejegyzést készít, amit megoszt a családdal... Szabadidejében, ahogy azt a láthatatlan munkákkal szokás.

6. A gyerekek szociális életének szervezése 

Ha most kikerekedett a szemed, akkor figyelj! A gyereket meghívták egy szülinapi buliba, aztán egy másikba, a hónapban a harmadikba is. Ajándékot ki vesz? Persze, hogy anya. Ki csomagolja? Naná, hogy az anya. Ki juttatja el a gyereket a zsúrra? Nem is kérdés. Na de, ki az, aki nyilvántartja, hogy mikor, hol járt a gyerek, mert bizony mindenkit vissza kell majd hívni a saját partira, különben soha többé nem hívják meg a kölyköt sehova? Azt is az anya.

Természetesen vannak láthatóbb láthatatlan munkák a fentieknél, de amikor eszedbe jut, hogy összegyűjtsd, mennyi munkát végzel otthon, vagy mennyit dolgozik munkaidőn kívül a saját háztartásotokban a párod, ezeket is bátran írd fel a listádra.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.