Életközepi válság helyett önbizalomerősítés: így állj újra talpra, ha elbizonytalanodtál

Upset,Woman,Sadly,Looks,At,The,Number,Forty,On,The
Shutterstock - Gladskikh Tatiana
krízis életközepi válság önbizalom
Mire az ember elér élete derekáig, sok minden történik vele. Van, amivel elégedett, van, amit úgy érzi, jobban is csinálhatott volna, és akad, amit szívesen elfelejtene. Az életközepi válság még a viszonylag elégedett embert is érintheti, hát még azt, aki úgy érzi, a tervei sorra füstbe mentek.

Az ember természetéből fakad, hogy szinte sosem elégedett, akármit is ért el az életben, sokkal jobban foglalkoztatja az, mi nem sikerült. Az életünk feléhez érve számot vetünk, mérlegre tesszük az addigi sikereiket és kudarcaikat. Ez az életközepi válság, amelynek kimenetele lehet pozitív és negatív is.

életközepi válság, párkapcsolat, krízis, megoldás
Az életközepi válság kapcsán felmerülhet, hogy vajon tényleg a megfelelő emberrel élek?
Forrás: Shutterstock

Az életközepi válság ideje és lényege

Szakemberek 30 és 50 éves kor közé teszi az életközepi válság idejét. Hogy ki és mikor éli át, egyénenként változó, de tény, hogy valamikor mindannyian megbirkózunk a krízissel, amit az okoz, hogy belegondolunk, mit sikerült addig elérnünk az életben, meg tudtuk-e valósítani a céljainkat, beteljesítettük-e az álmainkat, vágyainkat. Ekkorra már tudjuk, hogy az élet bizony véges, és aki úgy érzi, a céljai eléréséért tett erőfeszítései nem bizonyultak elegendőnek, könnyen gondolhatja azt, hogy amit addig nem sikerült véghez vinnie, arra már sem ideje, se lehetősége nem lesz. Az emberben ilyenkor felmerül a kérdés: merre tovább a karrierjében, lehetséges-e még az előrelépés? Még akkor is, ha sikeres pályát futott be valaki, felmerül benne, hogy mi a következő lépés. Ugyanez igaz lehet a párkapcsolatra is: biztos, hogy „ilyen lovat akartam”, tényleg ő az igazi, elértük a közös céljainkat, boldogok vagyunk, akarom még a másikat vagy csak a megszokás, a kényelem tart mellette? Sok kérdés, amely őszinte válaszra vár, ám sokszor a helyzet nem a józan megítélés felé visz.

Hogyan kezeld a krízist, ha jól akarsz belőle kijönni? 

Az életközepi válságból kijöhetsz jól és rosszul is. Ha egészséges önbizalommal kerültél krízisbe, nagyobb eséllyel tudod objektívebben szemlélni a helyzetet. Ha nem, erősítheted a magadba vetet hitedet. 

  • Egyedül kikecmeregni az életközepi válságból nem is olyan könnyű, mint gondolnád. A család, barátok, a szerető társ segítsége elengedhetetlen. Ha a párkapcsolatodat sikeresnek és boldognak éled meg, az már fél siker. Ne maradj egyedül a problémáiddal, keresd azok társaságát, akikben megbízol, és akik egy teljesen más szemszögből nézik és mutatnak rá a sikereidre, az életedre.
  • Soha nem késő munkahelyet, de akár szakmát váltani. Sokkal könnyebb a karrieredet objektíven megítélned, ha a munkahelyi környezetet támogató, a főnökeid, ha vannak, partnerként kezelnek, ha tudod, hogy van előre. Ha ez nincs meg, akkor gondolkodj el bátran azon, hogy a te képességeiddel és szaktudásoddal, hol tudsz elhelyezkedni, keresd meg azt a munkahelyet, ahol motiválnak, ha mással nem, a lehetőségekkel.
  • Ne hidd, hogy ami 40 évig nem sikerült, az már soha nem is fog. Ezzel a hozzáállással nem csoda, ha kudarcnak éled meg az életed. Az igazság az, hogy még csak most jön a java. Pont most vagy abban a korban és helyzetben, amikor már nem a túlélésért küzdesz. Itt az idő, hogy egyrészt felülvizsgáld a célokat, másrészt megvalósítsd azokat. Legyél bátor, határozott, ne terheld az elméd olyan gondolatokkal, hogy neked úgysem sikerülhet, hogy túl nehéz egy feladat, kevés vagy hozzá. Ha valamit meg akarsz valósítani, akkor csináld, de a félgőzös, eleve kudarca ítélt próbálkozásokkal nem sokra mész. Ahogy Yoda mester mondja: „Tedd vagy ne tedd, de ne próbáld!”
  • Mindent megtettél, mégsem sikerült? Az élet nem egy összefüggő sikersztori, a sikerhez kudarcokon keresztül vezet az út. Aki még sosem veszített, az a győzelmet sem tudja értékelni. Menj tovább, hiszen tudod, a legjobb korban vagy ahhoz, hogy véghez vidd, amiről azt hitted, lehetetlen.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.