párkapcsolat kommunikáció személyiségzavar empátia
Az önimádó vagy nárcisztikus személyiségzavar egy súlyos pszichológiai állapot, amely számos kapcsolatot tönkretehet. Ha úgy érzed, hogy a partnered túlságosan önző és csak saját magára figyel, érdemes átgondolni vele a jövőt, hiszen valószínűleg önimádó személyiségzavarral küzd. Íme néhány figyelmeztető jel, amelyre érdemes odafigyelni.

Ha a párod szeret szerepelni, nem empatikus és manipulatív, lehetséges, hogy önimádó. Most összegyűjtöttük, hogy mik a jelei ennek a személyiségzavarnak.

önimádó
Az önimádó ember folyton a figyelem középpontjában akar lenni 
Forrás: Shutterstock

Az önimádó ember folyton a figyelem középpontjában akar lenni

Az önimádók imádják, ha rájuk figyelnek. Minden helyzetben igyekeznek magukra irányítani a figyelmet, akár egy vacsorán, akár egy baráti összejövetelen. Ha a partnered gyakran megszakít másokat, hogy saját történeteit mesélje el, vagy állandóan a figyelem középpontjában akar lenni, az önimádat jele lehet.

Nem tud empátiát mutatni

Az empátia hiánya az egyik legszembetűnőbb jele az önimádatnak. Az ilyen személyek nem képesek mások érzéseit és szükségleteit megérteni vagy figyelembe venni. Ha a partnered sosem érdeklődik a te érzéseid iránt és nem mutat együttérzést, amikor szükséged lenne rá, az aggasztó jel lehet.

Kritikus másokkal szemben, de nem bírja a kritikát

Az önimádó személyek gyakran kritizálnak másokat, ugyanakkor rendkívül érzékenyek a kritikára. Nem tudják elviselni, ha valaki negatív megjegyzést tesz rájuk és ilyenkor gyakran támadóvá vagy védekezővé válnak. Ha a partnered gyakran kritizál másokat, de nem fogadja el a kritikát, az is az önimádat jele lehet.

Manipulatív viselkedés

Az önimádók gyakran manipulálnak másokat, hogy elérjék céljaikat. Ez lehet akár érzelmi zsarolás, bűntudatkeltés, vagy olyan helyzetek teremtése, amelyekben ők kerülnek előnyös pozícióba. Ha úgy érzed, hogy a partnered manipulál téged, hogy mindig az ő akarata érvényesüljön, az szintén az önimádat jele lehet.

Nem vállal felelősséget

Az önimádó személyek gyakran nem hajlandók felelősséget vállalni saját tetteikért vagy hibáikért. Gyakran másokat hibáztatnak és nem ismerik el, ha valamit rosszul csináltak. Ha a partnered sosem vállal felelősséget, és mindig másokat hibáztat a problémákért, az is jelezheti az önimádatot.

Folyamatosan elismerésre vágyik

Az önimádók állandóan megerősítésre és elismerésre vágynak. Mindig dicséretet keresnek, és elvárják, hogy mások elismerjék nagyszerűségüket. Ha a partnered folyamatosan dicséretre vágyik, és rosszul érzi magát, ha nem kapja meg, az is az önimádat jele lehet.

Mit tehetsz, ha a partnered önimádó?

Ha úgy érzed, hogy a partnered önimádó, fontos, hogy először is felismerd a helyzetet, majd mérlegeld, hogy mennyire befolyásolja ez a kapcsolatotokat. Beszélj nyíltan az érzéseidről, és próbáld megérteni, hogy a partnered képes-e változtatni a viselkedésén. Ha azonban úgy érzed, hogy a kapcsolat toxikus és nem vezet sehova, érdemes fontolóra venni a továbblépést.

Az önimádó partnerek kezelése kihívást jelenthet, de fontos, hogy saját mentális és érzelmi jólétedet helyezd előtérbe. Ne feledd, hogy megérdemled a tiszteletet és a törődést egy kapcsolatban. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.