Milyen támogatásokra számíthatunk friss házasként?

123rf.com
PR cikk lakásvásárlás CSOK Plusz Lakáshitel hitel babaváró
A házasságkötés életünk egyik legszebb pillanata, melyre még évtizedek múlva is emlékezni fogunk. Amikor két ember elkötelezi magát egymás mellett, abban is megállapodnak, hogy a jövőjüket mostantól közösen építik. Ez az új kezdet tele van lehetőségekkel és elképzelésekkel, arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy ezeket anyagilag is meg kell alapozni. Szerencsére az állam számos támogatást biztosít a fiatal házasok számára, melyek lehetőséget teremtenek a lakásvásárlásra, a gyermekvállalásra vagy egyszerűen a mindennapi akadályok egyszerűbb leküzdésére: lássuk, melyek ezek!

Első házasok adókedvezménye

Ha mindkettőnk, vagy legalább az egyikünk az első házasságát köti, az esküvő után adókedvezményben részesülhetünk. Ennek havi összege összesen 5.000 forint, melyet a házasságkötést követő hónaptól számított két évig vehet igénybe a házaspár egyik tagja. A kedvezményt igényelheti egyikünk vagy megosztva mindketten akár havonta, akár évente egy összegben.

Otthonteremtési támogatások

Saját lakáshoz jutni nem egyszerű, hiszen az ingatlanok ára az utóbbi években jelentős mértékben emelkedett. Szerencsére fiatal házasként több támogatás közül is választhatunk elsősorban attól függően, hogy hol szeretnénk lakást vásárolni.

A falusi CSOK egy vissza nem térítendő állami támogatás, amely arra kínál lehetőséget, hogy Magyarország meghatározott preferált kistelepülésein, vagy az egyéb települések külterületén álló, már meglévő lakásunkat korszerűsítsük vagy bővíthessük. Továbbá, hogy úgy vásároljunk itt használt lakást, hogy annak bővítését vagy korszerűsítését vállaljuk, esetleg, hogy új házat vásárolhassunk. Ebből következik az, hogy új (társasházi) lakás vásárlására a falusi CSOK nem fordítható, a használt lakást pedig a megvásárlás mellett fel is kell újítanunk.

A kedvezmény összege egymilliótól tizenötmillió forintig terjedhet a célunktól és a gyermekeink számától függően. Ha már meglévő gyermekekre vesszük igénybe a falusi CSOK-ot, akkor életkori megkötés nincs, és a házasság sem feltétel, ha azonban a gyermekek még nem születtek meg, csak az a házaspár igényelheti a támogatást, melynek női tagja a 41. életévét még nem töltötte be.

Lehetőségünk van még CSOK Plusz (THM: 3,2%, közzétéve: 2024.09.04.) igénylésére is, amely egy kamattámogatott hitelkonstrukció. Segítségével az ország egész területén vásárolhatunk ingatlant – ha az egyéb feltételeknek megfelelünk, akár a falusi CSOK mellett is. Ezt a támogatást házaspárok vehetik igénybe, ha a feleség a 41. életévét nem töltötte be, feltéve, hogy szeretnének még gyermeket vállalni. A hitel egy átmeneti időszakban, 2025-ig akkor is igényelhető, hogy a nő idősebb ugyan, de meghaladta várandóssága 12. hetét.

A CSOK Plusz első közös otthon vásárlása esetén legfeljebb 80, nagyobb ingatlanba költözés esetén legfeljebb 150 millió forintos ingatlanra vehető fel. A hitel összege egy gyermekre 15, kettőre 30, háromra 50 millió forint lehet, és tartalmaz egy speciális elemet is: a második gyermek születésétől kezdve a tőketartozásból gyermekenként 10 millió forintot elengednek.

Mind a CSOK Plusz, mind a falusi CSOK igénybevétele esetén illetékkedvezményben részesülünk lakás vásárlása esetén, ráadásul a közjegyzői eljárás értéke is csökken.

Babaváró hitel

Házasok számára nyitva áll a lehetőség a Babaváró hitel (THM kamattámogatással: 0,6%, THM kamattámogatás nélkül: 10,3%, közzétéve: 2024.09.04.) igénylésére, melyet a fent ismertetett támogatásoktól eltérően nem csupán lakás vásárlására használhatunk fel. Egy legfeljebb 11 millió forintos, számos hitelcélra felvehető hitelről van szó, mely után nem kell kamatot fizetnünk – feltéve, hogy 5 éven belül gyermekünk születik. Ha a felvételt követően megszületik második gyermekünk is, úgy az állam elengedi a még fennálló tartozás 30, a harmadik gyermek után pedig 100 százalékát, így válik a hitelből támogatás.

Fontos különbség még a lakáscélú támogatásokhoz képest az, hogy a Babaváró esetében csak a hitelfelvételt követően született gyermekek “számítanak”; ha ez a feltétel nem teljesül, a támogatást vissza kell fizetni. Itt szigorúbb az életkori megkötés, a feleség ugyanis az igényléskor 2024-ben legfeljebb 40, ezt követően azonban legfeljebb 30 éves lehet.

Egyéb, házassághoz nem kötött támogatási formák

A fentieken túl is számos támogatás létezik, melyek a gyermekvállaláshoz, nem pedig a házasságkötéshez kapcsolódnak. Lehetőségünk van például meglévő jelzáloghitelünk mérséklésére: a második gyermekünk születésekor egy, a harmadik születésekor négy, majd minden további gyermek világra jövetelekor további egymillió forinttal csökkenthetjük tőketartozásunkat.

A Diákhitellel rendelkező anya a várandósság 12. hetétől három évre kérheti a törlesztés felfüggesztését. A második gyermek születésekor a tartozás felét, a harmadik baba érkezésekor pedig a teljes összeget elengedik. Ha gyermeket nevelünk vagy egyéb, olyan személy eltartásáról gondoskodunk, aki saját jogán családi pótlékra és rokkantsági járulékra jogosult, családi adó- és járulékkedvezmény járhat nekünk, melynek mértéke az eltartottak számától függően havi 10.000 forinttól 165.000 forintig terjed.

A négy- vagy többgyermekes anyák életük végéig mentesülnek a személyi jövedelemadó megfizetése alól; a 30 év alatti anyákat már egy gyermek esetén is megilleti ez a kedvezmény a 30. életév betöltéséig.

Ne hagyjuk veszni a támogatásokat

Láthatjuk, hogy fiatal házasként számos kedvezményben részesülhetünk – különösen igaz ez akkor, ha a gyermekvállalás is a terveink között szerepel. Amennyiben megszületett a döntés, nézzünk utána alaposan annak, hogy pontosan mi jár nekünk; ebben egy pénzügyi tanácsadó is nagy segítségünkre lehet. A fenti lista ráadásul közel sem teljeskörű: igényelhetünk még anyasági, életkezdési támogatást, a KRESZ-vizsga és a nyelvvizsga díjának visszatérítését és akkor a gyermekek után járó pénzbeli és természetbeni ellátásokról még nem is beszéltünk. Járjunk nyitott szemmel, hiszen ezeket a lehetőségeket biztosan nem szeretnénk kihagyni.

Ez a cikk egy fizetett promóció, támogatott tartalom, megrendelője a K&H Bank Zrt. A cikkben hivatkozott termék vagy termékek részletei és feltételei a K&H Bank személyes ügyfélpontjain és honlapján (www.kh.hu) érhetőek el.

(x)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.