Pán Péter szindróma: egyre többen rekednek meg a gyerek- és felnőttkor határán

Pán Péter szindróma
Shutterstock -
mentális problémák Dr Makai Gábor Pán Péter felnőtt gyerek
Vannak emberek, akik egész egyszerűen képtelenek felnőni. Nem arról van szó, hogy valaki sokat mókázik, viccelődik, és nehezére esik komolyan viselkedni. A Pán Péter szindróma esetén ennél sokkal többről van szó

A gyerekkort sokan visszasírjuk, a maga gondtalanságával, felelőtlenségével. Bár nincs olyan varázslat, amely megakadályozná, hogy valaki felnőjön, a Pán Péter szindrómások azonban mintha megrekedtek volna a két világ határán, a felnőtteké és a gyerekeké között.

Pán Péter szindróma
Pán Péter szindróma: komoly mentális probléma
Forrás: Shutterstock

Hiúk, önzőek és meggondolatlanok a Pán Péter szindrómában szenvedők

Bár a Pán Péter szindróma elnevezésről egy kedves, szerethető, játékos mesehős jut eszünkbe, a valóságban cseppet sem egyszerű együtt élni azzal, aki ezzel a mentális problémával küzd. Ők ugyanis elutasítják a felnőttkori felelősségvállalást, nehezen tartanak fenn egészséges kapcsolatokat, és megrögzött nosztalgiával gondolnak vissza fiatalkorukra. 

Nehézségeket okoznak számukra az olyan kötelezettségek, mint például a munkahelyek megtartása, a másokkal való törődés, az otthonuk rendbetétele vagy akár egy csekk befizetése is. Felelőtlenül viselkednek, és bizonyos esetekben nárcisztikus személyiségjegyeket is mutathatnak. 

Ez lehetetlenné teszi számukra, hogy egészséges, működőképes társas, szakmai vagy szerelmi kapcsolatokat alakítsanak ki. Mivel ők soha semmiért nem hajlandók felelősséget vállalni, mindig másokat hibáztatnak mindenért. Emellett nehezen fejezik ki érzelmeiket mások felé. Jellemző rájuk a hiúság és énközpontúság, a félelem az egyedülléttől, nehézségek az impulzív viselkedés kontrollálásában, nem tűrik a kritikát és mindenben mások segítségére támaszkodnak. Lehetnek apatikusak, halogatják a feladatokat, és szinte mindig mindenhonnan elkésnek. Jellemző rájuk, hogy anyagi gondokkal küzdenek, mivel meggondolatlanul költekeznek. 

Általában bonyolult kapcsolatuk van az édesanyjukkal, ami kihat a szerelmi életükre is. Távolinak érezhetik magukat az apjuktól, és gondjaik lehetnek azokkal a férfiakkal, akik határozottak, és tekintélyt parancsolóak. Arról, akinek Pán Péter szindrómája van, az a benyomásunk, hogy egyedül nehezen boldogulna a világban. 

A mának élnek, ezért nem különösebben foglalkoznak a jövővel, a hosszú távú tervekkel. Bár alapvetően ez a mentális probléma inkább a férfiakra jellemző, ma már egyre több nő is szenved ebben a viselkedészavarban – mondt dr. Makai Gábor pszichoterapeuta a Fanny magazinnak

Pán Péter szindróma
A Pán Péter szindrómások gyakran csak a mának élnek
Forrás: Shutterstock

 

A kifejezést Dr. Dan Kiley alkotta meg 1983-ban megjelent könyvében, melynek a „Férfiak, akik soha nem nőnek fel” címet adta. Egy évvel később jelent meg „A Wendy Dilemma” című könyve, amelyben a fiatal nők Pán Péterekkel való kapcsolatainak nehézségeit tárja fel.

Vajon mi váltja ki?

Nem tudni pontosan, hogy mi okozza a szindróma kialakulását, de vélhetően nagyobb eséllyel jön létre túlságosan védelmező szülők gyerekénél. Ha ugyanis egy gyereket megóvnak mindentől, akkor egész egyszerűen nem fejlődnek ki azok a készségei, amelyekre szükségük van ahhoz, hogy megbirkózzanak a való élet kihívásaival.

 Amikor felnőnek, ugyanolyan biztonságos, kiváltságos környezetet várnak el másoktól, mint amilyet gyermekkorukban biztosítottak számukra a szülei.

Ennek jelei már egészen korán, 10 éves kor körül megjelenhetnek, és a serdülőkor elérésével egyre gyakoribbá és egyértelműbbé válnak. A mintakövetés is megfigyelhető, tehát egy Pán Péter szindrómás szülőnek gyakran a gyereke is azzá válik. A túlságosan megengedő szülői magatartás is kiválthatja, hiszen a szabályok teljes hiánya miatt felnőttkorban már igen nehéz, szinte lehetetlen kialakítani egy egészséges szabályrendszert, ami megfelelő keretet adhat az ember életének – figyelmeztet a pszichológus.

Ha Pán Péter létezik, akkor Wendy is?

Bizony ám! Létezik az ellenpólus, vagyis a Wendy szindróma is. A nők ebben a szerepben nemcsak, hogy beengedik az életükbe, de keresik is a Pán Pétereket, sok esetben anélkül, hogy ennek tudatában lennének. A Wendyk döntéseket hoznak helyettük, rendet raknak a rendetlenségükben, és egyoldalú érzelmi támogatást nyújtanak számukra.

Hogy lesz ebből szerelem?

Párkapcsolataikban leginkább az ambíciók, az elvárások, az életcélok és a kötelezettségvállalási képesség hiánya okozza a problémát. Az érzelmi elérhetetlenség jeleit mutatják, például nem akarják címkézni vagy meghatározni a kapcsolati státuszukat, szeretnek csak úgy „el lenni”. Olyan párt keresnek, aki kevésbé érett, könnyen irányítható és alárendelhető, de még így is gyakran váltogatják partnereiket, mivel azonnal véget vetnek a kapcsolatnak, amint magasabb szintű elkötelezettséget várnának el tőlük. 

Nehézséget okoz számukra az érzelmeik kifejezése, a partnerük meghallgatása és az egyenrangú szerepvállalás. Igyekeznek minden terhet a partnerük vállára tenni, hogy nekik ne legyen semmi gondjuk, feladatuk. Éppen ezért, csak akkor képesek együtt élni valakivel, ha találnak maguknak egy Wendyt, aki gondoskodik róluk, döntéseket hoz helyettük a fontos ügyekben, intézi a számlák kifizetését, elvégzi helyettük a házimunkát, és megcsinál minden mást is, ami a felnőttek dolga, de nem vár el cserébe semmit.

Mikor lesz valaki felnőtt?

Ez nem egyik napról a másikra történik, hanem egy éveken át tartó folyamat. A felnőtté válás legfontosabb tényezői közé tartozik az önállóság, munkavállalás, házasság, majd a szülővé válás. Amikor az emberek elérik ezeket a mérföldköveket, automatikusan új szintű felelősségvállalásra kényszerülnek, és normál esetben ennek eleget is tesznek. A fiatal felnőttek jelenlegi generációja azonban egy merőben más társadalmi és gazdasági környezetet él meg, melynek következtében egyre későbbre tolják ezeket a mérföldköveket. Mivel a fiatalok később költöznek el otthonról, később házasodnak, később születik gyermekük, a saját lakás pedig egyre elérhetetlenebbé válik, sok fiatal úgy érezheti, hogy nem igazán sikerült felnőnie. Fontos tudni azonban, hogy a felnőttkor ezekkel a mérföldkövekkel vagy anélkül is megtörténik, még akkor is, ha manapság máshogy történnek a dolgok, mint ahogy az előző generációk idejében az megszokott volt.

Pán Péter szindróma
Sokan felnőttként sem költöznek el otthonról
Forrás: Shutterstock

 

Van segítség! Mint minden pszichés vagy viselkedésbeli zavartól, ettől is nehéz egyedül megszabadulni, ezért érdemes szakember segítségét kérni. A megfelelő terápiával óriási változás érhető el. A terapeuta ítélkezésmentes támogatást nyújt, elősegítve ezzel a páciens életében lévő minták feltárását, és az ebből kivezető út együttes megtalálását. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.