Áramzabálók: ezt az öt gépet húzd ki és kevesebb lesz a villanyszámlád

Set,Of,Home,Kitchen,Appliances,In,The,Room,With,Sun
Shutterstock/Copyright (c) 2024 Maxx-Studio/Shutterstock. No use without permission. - Maxx-Studio
áram spórolás villanyszámla
Ó hát nem is fogyaszt olyan sokat... aztán amikor megnézed a villanyszámlát, csodálkozol, mi kerül olyan sokba! Hát persze, bedugva marad éjszakára néhány olyan holmi, ami bizony pörgeti a villanyórát. Áramzabálók listája következik, hogy spórolhass a villanyszámlán.

Az energiafogyasztás csökkentése nemcsak a környezetvédelem szempontjából fontos, hanem jelentős pénzügyi megtakarítást is eredményezhet. Sokan azonban nem is gondolnak arra, hogy bizonyos háztartási gépek még akkor is fogyasztanak áramot, amikor látszólag nincsenek használatban. Az úgynevezett "fantomáram" jelentős részt tehet ki az áramfogyasztásunkból, különösen akkor, ha ezeket a készülékeket folyamatosan bekapcsolva hagyjuk. Az alábbiakban bemutatjuk azt az öt háztartási gépet, amelyek a legnagyobb áramzabálók, és érdemes őket éjszakára vagy hosszabb távollét esetén kihúzni a konnektorból.

áramzabálók
Áramzabálók
Forrás: Shutterstock

Áramzabálók: a fő bűnösök listája

 Televíziók és szórakoztatóelektronikai eszközök

A modern televíziók, különösen az okostévék, folyamatosan készenléti üzemmódban vannak, hogy bármikor bekapcsolhassuk őket távirányítóval. Bár a készenléti fogyasztás egyenként nem túl magas, összességében jelentős lehet, ha több készüléket is bekapcsolva hagyunk. Emellett a hozzájuk csatlakoztatott játékkonzolok, hangprojektorok és médialejátszók is folyamatosan áramot fogyasztanak. Érdemes éjszakára ezeket a készülékeket teljesen áramtalanítani, hogy elkerüljük a felesleges fogyasztást.

Laptopok és számítógépek

A számítógépek és laptopok töltői gyakran maradnak a konnektorban akkor is, amikor már nincs rájuk szükség. Még akkor is fogyasztanak valamennyi áramot, ha a készülékek nincsenek csatlakoztatva hozzájuk. A monitorok, nyomtatók és egyéb perifériák szintén gyakran maradnak készenléti üzemmódban, ami összességében jelentős energiafelhasználást jelenthet. Ha nem használod ezeket az eszközöket, húzd ki őket a konnektorból, vagy használj elosztót, amelyet egyetlen gombnyomással kikapcsolhatsz.

 Kávéfőzők és konyhai gépek

A modern kávéfőzők, vízforralók és egyéb konyhai gépek sokszor digitális kijelzővel és programozható funkciókkal rendelkeznek, amelyek készenléti állapotban is fogyasztják az áramot. Ha ezeket a készülékeket nem használod, érdemes kihúzni őket a konnektorból, különösen éjszakára vagy hosszabb távollét esetén. Ezzel nemcsak energiát takarítasz meg, hanem a készülékek élettartamát is meghosszabbíthatod.

Routerek

A folyamatos internetkapcsolat fenntartása érdekében a routerek és modemek állandóan működnek, de ha éjszakára kikapcsolod őket, amikor senki sem használja az internetet, jelentős energiát takaríthatsz meg. Ez különösen igaz a nagyobb háztartásokra, ahol több eszköz is csatlakozik a hálózathoz. Emellett a hálózati eszközök időnkénti újraindítása segíthet a stabilabb internetkapcsolat fenntartásában is.

Mikrohullámú sütők és elektromos sütők

Bár a mikrohullámú sütők és elektromos sütők nem működnek folyamatosan, a digitális kijelzők és időzítő funkciók miatt készenléti üzemmódban is fogyasztanak áramot. Ha nincs szükséged arra, hogy ezek az eszközök mindig készenlétben legyenek, érdemes őket is kihúzni a konnektorból. Ezzel nemcsak az áramfogyasztást csökkentheted, hanem a biztonsági kockázatokat is minimalizálhatod, hiszen ezek a készülékek potenciálisan tűzveszélyesek lehetnek.

A legjobb megoldás az, ha rendszeresen áramtalanítod azokat a készülékeket, amelyeket nem használsz. Használhatsz kapcsolós elosztókat is, amelyekkel egyszerre több eszközt is lekapcsolhatsz a hálózatról. Továbbá érdemes energiafogyasztás-mérőt is beszerezni, hogy pontosan nyomon követhesd, mely készülékek fogyasztanak sok áramot még kikapcsolt állapotban is.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.