Kuka helyett tányérba! Készíts céklalevélből finom salátát

tápanyag vitamin cékla gyökér levél étel
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azt már régóta tudjuk, hogy a cékla az egyik legegészségesebb zöldségek közé tartozik, ami hazánkban megterem. Arra viszont kevesen gondolnak, hogy a vörös gyökér levele csodaszer és remek ételek készíthetők belőle.

Legutóbb, amikor a piacon az árusnál céklát válogattam, felhívta rá a figyelmem, hogy a cékla levelét is vigyem magammal, mert remek saláta készíthető belőle. Elfogadtam a jó tanácsot és utánanéztem, mihez kezdjek a cékla föld feletti friss leveleivel. Így derült ki, hogy a céklának nemcsak az ízletes gyökere fogyasztható, hanem zöld, vörös erezettel díszített levele is. Ráadásul ugyanannyi hasznos tápanyagot tartalmaz, mint a lila céklagyökér. Íze kellemesen édeskés, és nem érezni rajta a cékla földes ízét.

Forrás: AFP/Till Jacket

A Life.hu már bemutatta a cékla jótékony hatásait, amit IDE KATTINTVA tanulmányozhatsz!

A cékla levele, akárcsak a gyökérrésze, kiváló vérképző, és közrejátszik a máj anyagcserefolyamataiban. Megakadályozza a rákos sejtek burjánzását, nagy mennyiségben tartalmaz A-, B1-, B2- és C-vitamint, valamint az ásványi anyagok közül folsavat, foszfort, ként, nátriumot, káliumot, valamint magnéziumot. Jelentős szerepe van a méregtelenítésben, és kordában tartja a szervezet sav-bázis egyensúlyát. A szervezet a zöldségek közül a céklából tudja kinyerni a legtöbb vasat.

Mire jó a céklalevél?
Gyümölcscentrifugába téve a gyökér mellé, a lébe facsarhatod belőle az értékes vitaminokat és tápanyagokat.
Párolva is ízletes és egészséges köret, akár húsok vagy rizs mellé. Apróra kell vágni egy-két csomag céklalevelet, kevés olajon megfonnyasztani, hozzáadni 2-3 gerezd fokhagymát és fél citrom levét, pici sót, borsot és kész is az ínycsiklandozó párolt céklalevél.

Kitűnő salátát is készíthetsz a cékla leveléből: a leveleket hosszúkás gyufaszálszerűre vágod, hozzáadsz rukkolalevelet, egy kis narancshúst, 1-2 gerezd fokhagymát és olívaolajjal meghinted. Öntetet is készíthetsz hozzá: keverj össze 2 evőkanál mézet, 1 evőkanál mustárt, pár csepp citrom levét, pici sót, borsot. Természetesen a cékla gyökeréből is tehetsz a salátába, a színe és ropogós húsa jót fog tenni ennek a remek kombónak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.