Úgy tűnik ugyanis, hogy kimutatható összefüggés áll fenn a feldolgozott vöröshús-készítmények fogyasztása és a szívünk egészsége, illetve egyes súlyos, sőt halálos szívbetegségek előfordulási aránya között.
Bár sok férfit elszomoríthat az adat, hogy a kolbász árthat a szívünknek, de fontos, hogy elolvassák a cikket és tudjanak a problémáról, illetve a lehetséges megoldásról. Egy igazán átfogó, több mint 37 ezer férfi egészségét követő vizsgálat adataiból vonták le a következtetést. A Cohort of Swedish Men elnevezésű svéd vizsgálat keretében 45 és 79 év közötti férfiak egészségét és életmódját vizsgálták átlagosan 11,8 évig.
A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a vizsgált férfiak körében a szívmegállás, illetve azon belül is a halálos szívmegállások előfordulása 12 év alatt gyors ütemben emelkedett – egyenes arányban azzal, ahogyan nőtt a kutatás résztvevőinek étrendjében a feldolgozott vöröshús-készítmények, például a kolbászfélék, a sonka és a felvágottak aránya.
Aki szereti a kolbászt, veszélyben van?
Ez a következtetés már csak azért is riasztó, mert a kockázat emelkedése független az összes többi szív- és érrendszeri kockázati tényezőtől, a résztvevők napi kalóriabevitelétől és a teljes kiőrlésű gabonafélék, zöldségek és hal fogyasztási arányától. Vagyis az is ki van téve neki, aki alapjaiban véve egészségesen él, de szereti a kolbászféléket. A vizsgálatot végző kutatók azt is megnézték, hogy a vörös húsok fogyasztása általában véve hogyan hat a szív egészségére.
A vizsgálat eredményeiről, valamint a kutatók következtetéseiről bővebben a Szívderítő.hu oldalán olvashatsz.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.