Miért van szüksége a szervezetnek vitaminokra?
A fényhiány, a zsíros ételek fogyasztása miatt télen is fontos, hogy szervezetünket hozzájuttassuk az olyan vitaminokhoz, amelyeket ilyen feltételek mellett gyorsan felhasználunk. A vitaminok részt vesznek minden fontos anyagcsere-folyamatban és immunrendszerünk erősítőiként segítenek bennünket a fertőző légúti betegségek kivédésében is.A téli hónapokban gyakrabban kell szembenéznünk felső légúti megbetegedéssel, náthával, influenzával. Mivel a C-vitamin erősíti az immunrendszert, hozzájárul a vírusok és baktériumok elleni küzdelemhez, nagy segítség lehet ilyenkor a szervezet számára.
A legjobb C-vitaminforrások
citrom, narancs, mandarin, grépfrút, kivi, homoktövis, csipkebogyó, piros gyümölcsök. Fontos: a hőkezelés hatására – sütés, főzés – drasztikusan csökkenhet az egyes ételek vitamintartalma, ezért érdemes ezeket mindig nyersen, friss állapotában fogyasztani.Manapság ki az, aki nem stresszel? Persze, az nem mindegy, mennyire. Ha te is naponta különböző stresszhelyzeteknek vagy kitéve, mindenképpen érdemes B1-vitamint juttatni a szervezetedbe – ez segít leküzdeni a nehéz pillanatokat, kedvező a hatása az idegrendszerre és a szellemi teljesítményre.
A legjobb B1-vitaminforrások
sertés- és csirkehús, szárított élesztő, hántolatlan rizs, korpás búza, zabliszt, amerikai mogyoró. Sok B1-vitamin található továbbá a gabonafélék csírájában, az olajos magvakban, a müzlikben, a szalámifélékben, a tejben és a tojásban illetve a legtöbb zöldségben is. Legnagyobb ellenségei a sütés-főzés, a koffein, az alkohol, a tartósítási eljárások, a gyomorsavat közömbösítő szerek.Az autóvezetés, a számítógépezés, az olvasás nagyon megerőltető a szemnek, különösen a téli hónapokban, amikor rövidek a nappalok. A szem egészséges működéséhez A-vitaminra van szükség.
A legjobb A-vitaminforrások
sárgarépa, sárgadinnye, spenót, tojás, hal, májA D-vitamin azon kevés vitaminok egyike, amit szervezetünk nem tud előállítani. Ezért napi húsz percet napfényen kell tartózkodnunk, hogy szervezetünk kellően feltöltődhessen D-vitaminnal, ez azonban a téli hónapokban szint lehetetlen. Érdemes tehát ezt is pótolnunk valahogyan. A D-vitamin csökkenti a cukorbetegség kockázatát is.
A legjobb D-vitaminforrások
lazac, gomba, kakaóbab, máj, tojássárgájaJó tudni!
A vitaminhiányos táplálkozás következménye enyhébb esetben vitaminszegénység, súlyosabb esetben vitaminhiány lehet, ennek tünetei: fáradékonyság, hajhullás, repedezett ajkak. Súlyos következményekkel járhat ugyanakkor a hipervitaminózis, azaz a túlzott vitaminbevitel is, például a vitaminkészítmények mértéktelen szedése esetében.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.