Egészségesebb a körteforma? Avagy ezért jobb a széles csípő
![](https://cdn.life.hu/2023/12/FjKs4WLSRWAAPhMzpueQmliHk3LAKjCL0D7PeDZ2LPI/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2EyNmVjZmM2YWZjYjQ4NTA5NzU4N2Y0ZmZhYjJjNzY4.jpg)
Kiderült, hogy a kettes típusú cukorbetegséget a KLF14 nevű gén egy bizonyos variánsa valószínűsíti, ez pedig azzal függ össze, hogy hogyan és hol tárolja a nő a zsírt a szervezetében. Akiknek ez a variáns van meg, általában vékonyabb csípővel rendelkeznek, míg a más variáns többnyire körte alkatot hoz magával.
Nemzetközi tudósok egy csapata felfedezte, hogy ez a génvariáns több száz egyéb aktív gén működését szabályozza a zsírsejtekben, miközben megváltoztatja a sejtek struktúráját és működését is.
Így aztán érthető, miért gyakoribb a kettes típusú cukorbetegség a keskeny csípőjű nők körében.
"A legtöbb gén, amit eddig a diabéteszhez kötöttünk, a hasnyálmiriggyel hozható összefüggésbe. A KLF14 gén abban különbözik ezektől, hogy a zsírszövetekben mutatja meg a hatását" - mondja a kutatást vezető Kerrin Small, a brit King's College London szakembere.
Small szerint ez a tudás segít minket abban, hogy időben felismerjük és megelőzzük a diabéteszt.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.