A Bristol Stool Chart egy olyan kisokos, amely megmutatja, milyen állagúnak kell lennie a székletünknek akkor, ha egészségesek vagyunk. Hét típusba sorolják a végterméket.
Általában a 3-as, 4-es és 5-ös típusú székleteket tekinthetjük normálisnak. Ezek kolbászszerűek, néhány repedés található rajtuk, könnyen áthatolhatóak, 2-3 centiméter átmérőjűek. Ebből arra következtethetünk, hogy kibocsátója elég rostot és vizet visz be a szervezetébe.
A Men's Health cikke szerint, akik az 1-es és 2-es típusú székletet produkálják, azok valamit rosszul csinálnak. Nekik ugyanis gyakran száraz, mogyorószerű a végtermékük, nehezebben végzik dolgukat, és olykor szorulástól is szenvednek. A székrekedést egyébként a fizikai inaktivitás is előidézheti.
A vizes halmazállapotú székletformák pedig kéz a kézben járnak valamilyen fertőzéssel, amellyel jobb azonnal orvoshoz fordulni. Az emésztéshez is folyadékot használ fel a testünk, így minél tovább időzik valami a szervezetünkben, annál több folyadék kell a megemésztéséhez.
Ha több rostot fogyasztunk, azok megszívják magukat vízzel a szervezetünkben, és könnyebben emésztődnek. Növeli a széklet lágyságát, gyorsabban kiüríti az étellel bevitt esetleges toxinokat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.