Egy kis biológia
Az alkoholfogyasztás nem ördögtől való dolog. A vörösbor például sok flavonoidot tartalmaz, amely antioxidáns hatású, így véd a szabad gyökök okozta károsodásokkal szemben, a sör pedig kiváló szilíciumforrás, ennek köszönhetően pedig kifejezetten erősíti a csontokat és lassítja a csontritkulást. A mérsékelt, azaz maximum napi 20 g alkoholt tartalmazó italok elkortyolása (nem égetett szesz!) tehát még jótékonyan is hathat az egészségre. Ezzel szemben a túlzott alkoholfogyasztás sok negatívummal jár, többek között – de nem kizárólagosan – másnapossággal.
Az alkohol gyorsan felszívódik a bélből és a véráram segítségével hamar eljut a szervezet szöveteihez. A máj végzi a lebontását, amelynek sebessége függ az életkortól, az általános egészségi állapottól, a testsúlytól és a nemtől is.
A nők eleve hátrányból indulnak, ha az alkohol káros hatásait nézzük,
mivel egyrészt a testsúlyuk is kisebb, másrészt pedig az alkohol lebontásáért felelős enzimek is kevésbé aktívak náluk.
Mit lehet tenni a másnaposság ellen
A megelőzés sokat számít, s itt nem feltétlenül arra kell gondolni, hogy ne igyon senki egy születésnap alkalmából, inkább arra, hogyan igyon okosan:
Ha mégsem sikerült mértéket tartani és sok lett a jóból, akkor sem kell a következő napot ágyban töltenünk a másnaposság miatt, mert a következő tippekkel enyhíthetjük a macskajajt:
Az alkoholfogyasztás tehát pozitívan és negatívan egyaránt hathat a szervezetünkre – akárcsak az életben a legtöbb dolog –, ám jobb, ha a nők heti 140 mg, míg a férfiak heti 210 mg alá szorítják az alkohol mennyiségét, hogy elkerüljék a kellemetlen mellékhatásokat vagy a hosszútávú alkoholizálás súlyosabb következményeit.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.