Az élelmiszer-allergiás esetek száma az elmúlt évtizedekben növekedett, a Food Allergy Research & Education (FARE) szerint több mint 32 millió amerikai szenved életveszélyes ételallergiában. A kutatások alapján azonban a háziállatokkal való korai érintkezés elősegítheti az allergiás betegségek megelőzését.
Hisao Okabe és kollégái 66.215 gyermek adatait vizsgálták az állatokkal való érintkezés és az élelmiszer-allergiák közötti összefüggés tekintetében. A felmérésben szereplő fiatal tesztalanyok mintegy 22%-a már magzati korban „találkozott" háziállatokkal, leginkább beltéri kutyákkal és cicákkal.
A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a kutyák és macskák jelenléte jelentősen csökkentette az élelmiszer-allergiák gyakoriságát. A kutyákkal való érintkezés kimutathatóan csökkentette a tej-, a tojás- és a dióallergia kialakulásának valószínűségét, míg a cicák közelsége jelentősen minimalizálta a tojás-, a búza- és a szójabab-allergia megjelenésének esélyét – írja az IFLScience.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.