„Bár ezeket a fogalmakat gyakran összekeverik, két nagyon különböző betegségről van szó. A tejcukor-érzékenység (laktózintolerancia) tüneteit a tejcukrot lebontó laktáz enzim hiánya vagy csökkent működése okozza. Ez a vékonybél kefeszegély rétegében termelődő enzim bontja le a laktózt egyszerű cukrokká, melyek ebben a formában felszívódásra képesek. Mivel laktózérzékenység esetén a tejcukor lebontása a vékonybélben nem történik meg, ezért emésztetlenül halad tovább a vastagbélbe, ahol zsírsavakká és hidrogéngázzá bomlik le. Ezek az anyagcseretermékek és gázok okozzák a kellemetlen emésztőszervi tüneteket (bélgörcsöket, hasmenést, puffadást)" – mondja Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász.
Ezzel szemben a tejallergia (tejfehérje allergia) egy túlzott immunreakció a tejben lévő fehérjére, melynek során a szervezet idegennek ismeri fel a tejfehérjét, és immunglobulin-E ellenanyagokat kezd ellene termelni. A tejfehérje allergia változatos tüneteket mutat: az emésztőszervi panaszok mellett (hányinger, hányás, hasmenés) különböző bőr- és légúti tüneteket is okoz. A bőrtünetekkel gyakorabban találkozunk, mint az emésztőszervi panaszokkal. A legsúlyosabb tünet az életet is veszélyeztető anafilaxia. Mivel a páciens a laktóztartalmú tejtől vagy tejtermékektől érez panaszt, azokat teljesen kihagyja, nemcsak a laktóztartalmat csökkenti alacsonyabb tejcukor tartalmú tejtermékek fogyasztásával vagy tejcukor bontó enzim bevételével.
A kecsketejre egyre többen tekintenek olyan szuperélelmiszerként, amit a laktózérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatnak. Bár sokan hiszik úgy, hogy a kecsketej laktózmentes, de valójában ebben is közel annyi laktóz található, mint a tehéntejben. A kecskesajtban – mivel az savanyított tejterméknek számít –, valóban kevesebb laktóz van, mint a kecsketejben. A kecsketej allergiát okozó fehérjéi 95 százalékban azonosak a tehéntej fehérjéivel, ezért allergia esetén sem helyettesíthető egyik termék a másikkal.
A hiedelemmel ellentétben a laktózmentes tejből nem vonják ki a laktózt a gyártók, hanem hozzáadják a laktáz enzimet, ami a tejcukrot lebontja, így azt könnyebben fel tudja dolgozni az emberi szervezet
– mondja a doktornő. A laktózmentes termékeket a laktózérzékenyek biztonsággal fogyaszthatják, csak annyiban különböznek a hagyományos tejtermékektől, hogy némileg édesebbek.
„A laktózintolerancia egyéni érzékenységen alapul. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan betegek, akiknek nem okoznak panaszokat a kisebb mennyiségű (kb. 10 g, ami kb. 2 dl tejnek felel meg) tejcukrot tartalmazó élelmiszerek" – magyarázza a gasztroenterológus. Esetükben elegendő az úgynevezett alacsony laktóz tartalmú diéta követése. Mások még ennyit sem tudnak megemészteni, náluk akár a reggeli kávéba tett kis mennyiségű tej vagy tejszín is hasi panaszokat vált ki. Vásárláskor mindig tanulmányozni kell tehát a termékek csomagolásán található összetevők listáját A gyártóknak kötelessége a gyakori allergéneket, valamint az intoleranciát okozó anyagokat feltüntetni. A 14 jelölésköteles összetevő között találhatjuk a laktózt is. Az esetek jelentős részében azonban a gyógyszer tablettákban levő milligrammnyi mennyiségű laktóz nem okoz hasfájást. Közel 200 tablettát kellene ahhoz bevenni, hogy tünetet okozzon.
Ez sem igaz! A koraszülötteknél fordul elő, hogy a bélben levő laktáz enzim mennyisége még nem éri el a kívánt szintet, ezért náluk csökkentett laktóztartalmú tápszert alkalmaznak. Az érett újszülötteknél ez csak extrém ritkán fordul elő. Az anyatejben sok laktóz van, ami fontos a kisbabák normális bélflórájának kialakításában, táplálásában, sőt a csecsemő beléből felszívódva sok élettani folyamatban is jelentős szerepe van. A tejcukorbontó-képesség ugyan öröklődik, ezt genetikai vizsgálattal meg tudjuk határozni, de ettől függetlenül az élet első 3-5 évében minden gyermek képes a tejcukrot megemészteni. Ha nem, akkor valamilyen bélnyálkahártya károsodást kell keresni. De egy egyszerű hasmenés is pár napra lerontja a laktózbontó képességet.
A növényi italok elsősorban a tejallergiások, valamint a laktózérzékenységben szenvedők számára jelenthetnek alternatívát. A doktornő szerint ezek az élelmiszerek azonban tápanyag összetétel szempontjából messze nem egyenértékűek a tejjel. Nem tartalmaznak elegendő mennyiségben magas biológiai értékű fehérjeforrást és a szervezet számára jól felszívódó kalciumot sem. Csecsemőknek, és kisdedeknek semmiképpen ne adjuk a felnőttek fogyasztására készült ilyen növényi italokat! A növényi italok a laktózérzékenyek étrendjének színesítésére alkalmasak, de ha ezekre esik a választásunk, részesítsük előnyben a cukormentes és kalciummal dúsított terméktípusokat. Tejcukorérzékenység esetén továbbra is a laktózmentes tejek, valamint tejtermékek fogyasztása ajánlott.
Ha azt tapasztaljuk, hogy a tejtermékek fogyasztása szokatlan panaszokat okoz, ne elégedjünk meg annak az étrendből történő kiiktatásával! Keressünk fel szakorvost a további vizsgálatok érdekében, hogy tisztázhassuk tüneteink pontos okát. Amennyiben indokolt, dietetikus segítségével összeállított egyéni étrendre is szükségünk lehet.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.