A genetika, az életkor, a stressz és az étrend is meghatározó tényező a haj minősége és növekedése szempontjából. A genetika adott, az életkor folyamatosan változó, a stressz a mai világban kiküszöbölhetetlen, ám az étrenden mindig lehet javítani. A hajnövekedést és a hajvastagságot leginkább támogató egészséges ételeket választva megadhatod magadnak mindazt, amit örökléssel nem sikerült megkapnod.
A zsírban oldódó vitaminokban, B-vitaminokban, omega-3 zsírsavakban és vasban gazdag ételek gondoskodnak a haj szépségéről, de a bőr és a körmök egészségéért is sokat tesznek.
A lazac tele van omega-3 zsírsavval, ami elősegíti a hajnövekedést, sűrűbbé, dúsabbá teszi a hajat, csökkenti a telogén szálak mennyiségét a hajas fejbőrön. Egy isteni grillezett lazac ananászos salsával mindent visz, de hasonló hatása van a makréla-, a tonhal- és a heringfogyasztásnak is.
A dió, a mandula, a kesudió és társaik sok vitamint és cinket tartalmaznak, amelynek hiánya hajhulláshoz vezet. A pisztácia biotint és B-vitamint tartalmaz, ezzel az erős és egészséges haj megőrzésében játszhat szerepet, de magas antioxidáns tartalma megvédi a hajat az oxidatív stressz okozta károsodástól.
A sovány fehérje a haj egészségének kulcsa, nem véletlenül: a hajszál szinte teljes egészében egy keratin nevű fehérjéből áll. A bab, a csicseriborsó, a földimogyoró, a szójabab és a lencse mind növényi fehérjében gazdag étel. A bab és a lencse cinket, vasat, biotint és folsavat is tartalmaz, melyek hiányát egyes kutatások összefüggésbe hozzák az idő előtti őszüléssel.
Hihetetlen, de igaz: az avokádó mindenre is jó. Gazdag E-vitaminban, antioxidánsban, így táplálja a hajat. Egy közepes méretű avokádó elfogyasztása a napi E-vitamin-szükséglet körülbelül 28 százalékát biztosítja, ezzel pedig sokat tesz a vastagabb hajszálakért, egészséges zsírjai pedig a haj általános egészségéről gondoskodnak.
Magyarul a brokkoli, a karfiol, kelkáposzta, kelbimbó és más megosztó zöldségek. Pedig, ha a fanyalgók tudnák, hogy ezek a növények A-vitaminban, C-vitaminban, folsavban és biotinban is gazdagok, biztosan megfontolnák a fogyasztásukat.
A fentieken kívül az olajos magvak, a bogyós gyümölcsök és a citrusok is rengeteg, a hajnak szükséges tápanyagot tartalmaznak, érdemes ezeket is a mindennapi táplálkozásunk részévé tenni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.