Folyadékpótlás hőségben: elég a víz vagy szükség van az elektrolitokra is?

Young,Female,Drinking,A,Bottle,Of,Water.
Shutterstock/Copyright (c) 2016 KieferPix/Shutterstock. No use without permission. - KieferPix
hidratálás elektrolitok víz folyadékpótlás
Itt a nyár, a 30 fok körüli hőmérsékletek, egyre több folyadékra lesz szüksége a szervezetnek. Az izzadással nem csak vizet vesztünk, ezért bizonyos esetekben nem is elég, ha csak a vizet pótoljuk, van, amikor többre van szükség a test egészséges működéséhez egyszerű folyadékpótlásnál.

Ahogy közeledik a nyár és vele a hőség, egyre több folyadékot veszítünk, így egyre többet kell innunk, hogy visszapótoljuk, ami elveszett. A folyadékpótlás minden évszakban fontos, de nyáron szó szerint létkérdés. Ám az izzadással nem csak vizet veszít a szervezetünk, lehetséges, hogy nem is elég, ha csak azt fogyasztunk? A szervezet hidratálásához szükség lehet elektrolitpótlására is? 

folyadékpótlás, hidratálás,víz,elektrolit
A folyadékpótlás létkérdés
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2023 PeopleImages.com - Yuri A

Miért van szükség folyadékpótlásra?

A test 60-70 százaléka vízből áll, amire szükség van a vérkeringés, az anyagcsere és a vérnyomás szabályozásához, az oxigén, a tápanyagok és a salakanyagok szállításához, az emésztéshez, energiafelvételhez, méregtelenítéshez és a test állandó belső hőmérsékletének biztosításához. Ám a nap folyamatosan veszítünk folyadékot, ami vizelettel, széklettel, izzadással távozik: összesen közel 2 és fél liter vizet ürítünk egy nap, amelynek pótlása létszükséglet. Ez az elveszített folyadékmennyiség a nyári hőségben fokozott lehet. A folyadékleadás során nemcsak vizet veszítünk, vele együtt az elektrolitok egy részének is búcsút mondhatunk.  

Mik azok az elektrolitok? 

Az elektrolitok nélkülözhetetlen ásványi anyagok, amelyek a testfolyadékban találhatóak, elektromos töltést hordoznak, és elengedhetetlenek a szív, az idegek és az izmok megfelelő működéséhez, ezért fontos a pontos és állandó elektrolit-egyensúly fenntartása. Az elektrolitok egyik fő feladata, hogy egyensúlyban tartsák a sejten belüli és kívüli folyadékszintet. Ha növelik a sejten belüli elektrolitok mennyiségét, azzal több folyadék áramlik a sejtekbe, ha csökkentik a mennyiséget, azzal a folyadék kiáramlását segíti. Ez elengedhetetlen az ideg- és izomfunkciókhoz, a sejtek hidratációjához és a test megfelelő pH értékének a biztosításához. A folyadék ki- és beáramlásával jutnak be a tápanyagok a sejtbe és ürülnek ki onnan a salakanyagok. Ha az elektrolitszinttel valami nem stimmel, az a sejtek éhezéséhez vagy salakanyagok felszaporodásához és pangásához vezetnek. Szintén fontos feladata az elektrolitoknak, hogy elektromos impulzusokat továbbítanak a sejtek között, ami kulcsfontosságú az idegrendszer és az izmok működéséhez.

A szervezetünkben előforduló legfontosabb elektrolitok: a kalcium, a nátrium, a kálium, a foszfát, a klorid és a magnézium.

Tehát, mit igyon, aki a hőségben is hidratált akar maradni? 

Elsősorban vizet. Egy szimpla nyári hétköznapon elegendő a víz és az egészséges táplálék is bőven elég ahhoz, hogy pótoljuk a folyadékveszteséget és egyensúlyban és a megfelelő szinten tartsuk az elektrolit-háztartásunkat. Ám egy hányás-hasmenéses betegség, ami nyáron nem ritka, már indokolttá teheti az elektrolitpótlást is, akár izotóniás ital, akár kapszula vagy vízben feloldható por formájában. Ugyanez vonatkozik a sportra is: ha nagy melegben mész futni, edzel, akkor a folyadékvesztés akkora lehet, hogy a csapvíz már nem biztos, hogy elég. Ilyenkor is indokolt a sportolóknak kifejlesztett izotóniás italok fogyasztása, mint az elektrolitok mozgás közben legkönnyebben bevihető formája.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.