Széklettranszplantációt hajtott végre magán egy fiatal nő: ezután megdöbbentő tüneteket tapasztalt

Fecal,Transplant,Caps,In,The,Lab,Petri,Dish.,Explore,Groundbreaking
Shutterstock - Microgen
irritábilis bél szindróma székletátültetés széklet
Egyetemista korában tapasztalta először az irritábilis bélszindróma tüneteit Daniell Koepke , amit egy több éves kálvária követett, míg végül arra a döntésre jutott, hogy a széklettranszplantáció az egyetlen kiút.

Daniell Koepke az irritábilis bélszindróma tüneteit kezdte tapasztalni, amikor az egyetemen tanult, emésztési zavaroktól, a felhalmozódott gáz okozta szúró fájdalmaktól és súlyos székrekedéstől szenvedett. Úgy vélte, bélrendszeri tüneteit cukros étrendje okozta, de problémáin az ovosok sem tudtak segíteni. Végül úgy döntött, hogy kezébe veszi az egészségét és széklettranszplantációt hajt végre.

széklettranszplantáció
Széklettranszplantációt hajtott végre magán egy fiatal nő: ezután megdöbbentő tüneteket tapasztalt
Forrás: Shutterstock

Egyre csak súlyosbodtak Daniell tünetei

Az orvosok évi több alkalommal is antibiotikumos kúrát rendeltek el neki, ami Daniell szerint csak még inkább rontott a helyzetén. Állítása szerint egyre kevesebb ételt tudott elviselni anélkül, hogy fájdalmat tapasztalt volna, így szinte mindenféle ételt kiiktatott az étrendjéből, ami miatt drasztikusan veszített a súlyából. 

Nagyon nehéz visszaemlékeznem, milyen volt úgy enni, hogy nem szorongással, fájdalommal és kényelmetlenséggel társult volna

- mondta, majd hozzátette, hogy alultápláltságat egy maréknyi étrendkiegészítő tablettával próbálta kompenzálni, ami nyilván nem tett jót az immunrendszerének.

Ez nem mehetett így tovább

Daniell is érezte, hogy ezt nem csinálhatja tovább, tisztában volt vele, hogy bélrendszerének szüksége van megfelelő táplálékra, egészséges baktériumokra, de amint próbálkozott megfelelő ételeket fogyasztani, a tünetei fellángoltak. Végül úgy érezte, nincs más lehetősége csak a széklettranszplantáció. 

Mit jelent pontosan a széklettranszplantáció?

A székletátültetés  során egészséges emberből származó székletet (illetve ennek speciális módszerekkel tisztított kivonatát) juttatják be a beteg gyomor-bélrendszerébe. A bejuttatott baktériumok ott megtelepednek, kolonizálódnak és kiegészítik, helyettesítik az egyébként erősen károsodott, vagy legyengült saját bélflórát, illetve kiszorítják onnan a kórokozókat. Daniell annyira elkeseredett volt, hogy az átültést saját maga végezte el, és bátyja ürülékét használta fel ehhez. 

A széklettranszplantáció eredménye

Daniell a transzplantáció után hízni kezdett, de nagyon lassan javult az egészsége, három év után tudott először normális székletet produkálni. Emellett azonban azt is észrevette, hogy egyre több pattanással kell megküzdenie, ami inkább bátyjára volt korábban jellemző. 

Jack Gilbert, az UC San Diego mikrobiológiai ökológusa elmondta, hogy lehetséges, hogy a ürülékben lévő baktériumok befolyásolhatják a gyulladást a befogadó szervezetében azáltal, hogy befolyásolják az anyagcserét és aktiválják az immunválaszt. Ez eltolódásokat okozhat a hormonális tevékenységükben is, ami elősegítheti a pattanásokat okozó baktériumok megjelenését a bőrön. Daniell úgy döntött, hogy donort vált, és inkább az egyik barátja székletét használja fel. Ezt követően bár nem voltak testi egészségügyi problémái, depresszióban szenvedett. Az aknék elmúltak, viszont a mentális egészsége nem volt rendben.

Daniell úgy véli, hogy a depressziójában szerepet játszó mikrobákat átültették belé. Amikor ismét visszaváltott bátyja székletére, a depresszió egy héten belül elmúlt.

Dr. Gilbert azt mondta, hogy a depresszióban szenvedőknek hiányoznak bizonyos baktériumok a bélrendszerükből.

Lehet, hogy a bélrendszerében voltak „antidepresszáns” baktériumok, de amikor kicserélte a mikrobiomját az övével, antidepresszáns baktériumai eltűntek

– magyarázta.

"A széklettranszplantációval kapcsolatban valóban meggyőző bizonyítékok állnak rendelkezésre, de a tudomány még mindig fejlődik ezen a téren is. 

 

 

 


 

 


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.