Megosztó - de szeretjük a fokhagymát

Woman's,Hands,Holding,Very,Appetizing,Garlic,Cloves.
Gino Gallucci/Shutterstock - Gino Gallucci
egészség fokhagyma fűszernövény
Szinte nincs olyan étel, amelynek ne képezné az alapját a fokhagyma. A magyar konyhára legalábbis nagyon jellemző a használata. De, vajon tudjuk-e, hogy az ételízesítésen kívül, mi mindenre jó.

Megosztó fűszernövény a fokhagyma, sokan kedvelik, de vannak, akik ki nem állhatják, talán az intenzív illata miatt (bár ez főzés után eltűnik). Amennyiben le tudjuk küzdeni az ellenállásunkat, érdemes!, akkor fogyasszunk belőle minél többet, mert semmivel sem összehasonlítható pozitív hatása van a szervezetünkre.

Megmenti az érrendszert

Nem véletlen, hogy a szív és érrendszeri betegségben szenvedőknek szinte kötelező a fokhagyma fogyasztása, ugyanis kiváló értisztító, koleszterincsökkentő hatása van, erősíti az érfalakat és a szívet. Csökkentheti a trombózis és a szívroham kockázatát, emellett vérhígító hatású és csökkentheti a vérnyomást is.

fokhagyma, egészség
Nem véletlen, hogy a szív és érrendszeri betegségben szenvedőknek szinte kötelező a fokhagyma fogyasztása
Forrás: Shutterstock

Megszabadít a nehézfémektől

Akár a belélegzett, akár a testünkbe egyéb úton bekerült nehézfémek megzavarhatják a látásunk, veséink, tüdőnk és májunk működését. A fokhagymafogyasztás hozzájárul ezeknek az anyagoknak a mielőbbi kiválasztásához, így nem terhelik tovább szervezetünket.

Antibakteriális és vírusölő

Nem csak a gombákat, mint például a Candida, de a vírusokat, rossz baktériumokat, még az E. coli törzseket is elpusztítja a szervezetben, viszont regenerálja a bélflórákat, fokozza a jó baktériumok termelődését, javítja az étvágyat, és serkenti az emésztést. Ezen felül egyes vírusos, gombás vagy bakteriális bőrbetegségek és a rovarok ellen is kiváló megoldás.
Immunerősítő bomba

Növeli a szervezetünk védekezőképességét, emellett akkor is bevethetjük, ha már megbetegedtünk, hiszen fertőtlenítő hatásának köszönhetően csökkenti az influenza és a megfázás kínzó tüneteit.

Jóból is megárt a sok?

Mivel alapvetően vérhígító hatású, műtétek és más sebészeti, fogászati beavatkozások előtt érdemes elkerülni, mert fokozott vérzést és lassabb alvadást idézhet elő. Vérnyomáscsökkentő hatása miatt, ha alacsony a vérnyomásunk, akkor csak módjával fogyasszuk. Túlzásba vitt fogyasztás esetén, ritkán ugyan, de előfordulhat allergiás reakció, ezért napi egy fejnél többet nem ajánlott enni belőle.

Nem ízlik? Sebaj!

Ha nem tudjuk vagy nem szeretnénk nyersen megenni, akkor érdemes kapszula vagy tinktúra formájában fogyasztanunk.

Garlic,Head,With,Extracted,Essential,Garlic,Oil,In,Glass,Bottle
fokhagyma tinktúra
Érdemes kapszula vagy tinktúra formájában fogyasztanunk
Forrás: Junjira Limcharoen/Shutterstock

Így készítsünk tinktúrát:

40 dkg megpucolt fokhagymát vágjunk össze apróra, tegyük egy üvegbe, és öntsünk rá 4 dl gyógyszertári alkoholt úgy, hogy teljesen ellepje. Alaposan zárjuk le az üveget, tegyük sötét, hűvös helyre. 10 nap elteltével szűrjük le egy textilpelenka vagy gézlapon keresztül. Ezt a csodaszert bevethetjük általános immunerősítés céljából is, ez esetben napi egy-két teáskanálnyit fogyasszunk belőle, de bedörzsölhetjük vele a pattanást, rovarcsípést, gombás fertőzést, szemölcsöt is.

Így a legjobb!

Az apró gerezdek az allicin nevű vegyületnek köszönhetik nemcsak különleges ízüket és illatukat, de bizony jótékony hatásukat is. Ám ez magas hő hatására elillan, ezért csak a főzés végén adjuk az ételeinkhez, vagy pedig nyersen fogyasszuk!

 

Nemcsak az epekő kínozhatja az epehólyagot. Elsősorban zsíros, kiadós étkezések után tapasztalhatunk olyan panaszokat, mint például a teltségérzet vagy a has felső részén jelentkező enyhébb fájdalmakat. Ezen könnyen segíthetnek bizonyos gyógynövények.

5+1 tipp epepanaszok ellen

1. A vérehulló fecskefű

Elsősorban görcsoldóként hat az epevezeték záróizmára, így az epe akadálytalanul áramolhat.

2. Borsmenta

A benne lévő mentol jótékonyan hat az epére, fokozza az epe kiválasztását, emellett kiváló gyulladáscsökkentő, görcsoldó és szélhajtó is. Azáltal, hogy bizonyos

emésztőenzimeket aktivál, a zsíros ételek okozta émelygést, hányingert is enyhíti.

3. Gyermekláncfű

Meggátolja, hogy a májban termelődött epe az epeutakban és az epehólyagban besűrűsödjön. Az epe ezáltal híg marad, és könnyebben jut el a vékonybélbe.

4. Kurkuma

A májsejteket több epe termelésére készteti.

5. Articsóka

Olyan sejtvédő flavonoidokat tartalmaz, melyek a májkárosító anyagok hatását enyhítik.

+1 Fokhagyma

Bár az epediéták többsége nem javasolja a fokhagyma fogyasztását, tinktúra vagy kapszula formájában mégis érdemes a szervezetbe juttatni. Ennek oka, hogy az epekő kialakulásában jelentős szerepe van a magas koleszterinszintnek, amit a fokhagyma kiválóan csökkent, emellett rizikótényezők közé sorolható még a zsíranyagcsere-zavarok, a gyulladásos bélbetegségek is, amelyek ellen szintén kiváló gyógymód a fokhagyma.


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.