Mindent az érzelmi intelligencia fogalmáról: Mennyire fontosak az érzelmeink?

Nem tudod, hogy hogyan dönts? A pro és contra lista segíthet
Forrás: Dreamstime -
empátia önismeret önszabályozás társas kapcsolatok
Az érzelmi intelligencia jelentős hatással van életünk minden területére. Az érzelmek felismerése, megértése és kezelése révén jobb döntéseket hozhatunk, hatékonyabban kommunikálhatunk, és erősebb kapcsolatokat építhetünk ki másokkal. De vajon mennyire fontos ez a bizonyos érzelmi intelligencia?

Az EQ, azaz érzelmi intelligencia az érzelmek helyes megkülönböztetése, hatékony felismerése és megértése. Saját és mások érzelmeinek a megfigyelésére való képesség. Azon képesség is, amivel az érzelmeket szabályozni tudjuk. Számos vita érlelődik ekörül, hogy mennyire fontos is ez? A témáról dr. Makai Gábort, klinikai szakpszichológust kérdeztük.

érzelmi intelligencia
Az EQ, azaz érzelmi intelligencia az érzelmek helyes megkülönböztetése, hatékony felismerése és megértése
Forrás: Forrás: Thinkstock

Ne csak az IQ-val foglalkozzunk, az EQ-ra is fektessünk nagy hangsúlyt

Sokak által vitatott kérdés, hogy a ráció, logikus gondolkodás mellett mennyire van helye az érzelmeknek. A logikus gondolkodás mindent visz, az érzelem rontja az észlelést

 – magyarázza Gábor.  

Az emóciók érzelmek nélkül nem léteznek. A komplex megértés része kell, hogy legyen.

Ma úgy véljük, hogy a szociális intelligencia típusa, amely lehetővé teszi a gondolkodás és a cselekvés hatékony irányítását. Az egyénnek, az értelmi képességének a része az IQ és az EQ is. EQ nélkül nem tudunk kapcsolódni a másikhoz, sok konfliktust hoz magával, sete-sutává válik az ember. Nem elég a lexikális tudás, mert alapvetően az ember életképtelenné válik

 – magyarázza a szakértő.

Az EQ már gyermekkorban fejleszthető. Aki gyerekként sok társas kapcsolatban mozog, sok interakcióban vesz részt, biztonságos kötődést tud kialakítani és megjelenik a mese és a játék is gyermekkorában, így nagyobb valószínűséggel lesz érzelmileg intelligens. Ezek az emberek általában érett személyiségek és sokkal nyitottabbak a külvilág felé.  

Az érzelmi intelligencia fő összetevői

Az érzelmi intelligencia az érzelmek felismerésének, megértésének és kezelésének képessége, mind saját magunk, mind mások esetében. Daniel Goleman szerint az érzelmi intelligencia öt fő összetevőből áll: önismeret, önszabályozás, motiváció, empátia és szociális készségek. Nézzük sorjában őket!

  • Önismeret

Az önismeret az a képesség, hogy felismerjük saját érzelmeinket és azok hatásait. Az érzelmileg intelligens emberek tisztában vannak saját erősségeikkel és gyengeségeikkel, valamint tudják, mikor és miért éreznek valamit. Ez a tudatosság segíti őket abban, hogy jobban irányítsák viselkedésüket és reakcióikat.

  • Önszabályozás

Az önszabályozás az érzelmek kezelésének képessége. Az érzelmileg intelligens emberek képesek uralkodni impulzusaikon és érzelmeiken, és ezáltal elkerülhetik a meggondolatlan döntéseket. Az önszabályozás magában foglalja a rugalmasságot és a stressz kezelési képességet is.

  • Motiváció

A belső motiváció az a képesség, hogy szenvedélyesen és kitartóan törekedjünk céljaink elérésére. Az érzelmileg intelligens emberek gyakran rendelkeznek erős belső hajtóerővel, ami segít nekik a nehézségek leküzdésében és a céljaik elérésében.

  • Empátia

Az empátia az a képesség, hogy megértsük és átérezzük mások érzelmeit. Az empatikus emberek képesek mások perspektívájából nézni a dolgokat, és ez segíti őket abban, hogy hatékonyabban kommunikáljanak és kapcsolódjanak másokkal.

  • Szociális készségek

Az érzelmi intelligencia utolsó komponense a szociális készségek, amelyek magukban foglalják a kommunikációt, a konfliktuskezelést és a csapatmunkát. Az érzelmileg intelligens emberek képesek hatékonyan együttműködni másokkal, és pozitív, támogató kapcsolatokat kialakítani.

Így fejleszthetjük

Az érzelmi intelligencia fejlesztése számos előnnyel jár mind személyes, mind szakmai téren. Az érzelmileg intelligens emberek jobban kezelik a stresszt, hatékonyabban kommunikálnak, és képesek jobban együttműködni másokkal. Ezen túlmenően az érzelmi intelligencia növelése hozzájárulhat a jobb mentális egészséghez, valamint a sikeres és harmonikus kapcsolatok kialakításához is.

Az érzelmi intelligencia fejlesztése érdekében érdemes különböző technikákat és gyakorlatokat beépíteni a mindennapokba. Például az érzelmek naplózása, a mindfulness meditáció, és az empátia gyakorlása mind hozzájárulhatnak az érzelmi intelligencia növeléséhez. Ezen kívül fontos az önreflexió és az érzelmekkel kapcsolatos visszajelzések keresése is.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.