Gátizom erősítés: az egész életedet megváltoztathatja

intimtorna, gátizom
Shutterstock - Shutterstock
női egészség gátizom intimtorna
Ha nem tudunk tüsszenteni, nevetni vagy köhögni anélkül, hogy ne szivárogna egy kis vizelet, ne essünk kétségbe, nem vagyunk egyedül ezzel a problémával! De van megoldás, a gátizom erősítése sokat segíthet!

A gátizomtorna beépítése a napi rutinunkba nemcsak a medencefenék izmainak megerősítésében segíthet, de az egész életünket megváltoztathatja.

intimtorna, gátizom
A gátizom is akkor működik a legjobban, ha az izmok erősek és képesek a teljes összehúzódásra.
Forrás: Shutterstock

Miért jó nekünk a gátizom erősítés?

A test többi izmához hasonlóan a gátizom is akkor működik a legjobban, ha az izmok erősek és képesek a teljes összehúzódásra, majd elernyedésre, lesüllyedése. Erősítése segíthet a húgyhólyag, a belek és a méh támogatásában, a hólyag- és végbél záróizmának szabályozásban is, emellett még akár a derékfájást is csökkentheti vagy megszüntetheti. Jobb működése a szexuális együttlétet is jelentősen javíthatja, mint ahogy az általános életminőséget is. A gátizom erősítése túlműködő hólyag kezelésére is javasolt. Ennek célja az akaratlan hólyag-összehúzódások gátlása és az inkontinencia csökkentése.

Hogyan találjuk meg?

A medencefenék izmokból és kötőszövetekből áll. Ezek a lágyrészek a medencéhez, pontosabban a medence alján lévő csontokhoz kapcsolódnak. A gátizom nem olyan, mint például a vádli, amit szabad szemmel is jól látunk és akár ki is tapinthatjuk, hiszen ez egy belső izom. A medencefenék megtalálásának egyik legegyszerűbb módja, ha a pisiléskor a vizeletáramlást megállítjuk vagy lelassítjuk, majd újraindítjuk. Ha ezt legalább néhányszor sikeresen meg tudjuk tenni, akkor megtaláltuk a gátizmunkat.

Teszteljük magunkat!

Amint megértjük az összehúzódás érzését ezekben az izmokban, érdemes időnként ellenőrzi, hogy mire is vagyunk képesek. Erre kiváló módszer a liftezés. Na nem úgy, hogy beszállunk egy felvonóba, és fel-le utazgatunk, hanem úgy, hogy elképzeljük a medencefenék izmait, mintha az egy lift lenne. Amikor az íróasztalnál ülünk vagy állva mosogatunk, figyeljük meg, hol állt meg a lift. Az alsó szinten van? A harmadik emeleten? Vagy egészen a tízediken? Nem csak az a fontos, hogy feljussunk a tetőre, hanem az is, hogy megtanuljuk, hogyan hagyjuk a liftet megpihenni a földszinten, mivel a túlzott feszültség ezekben az izmokban fájdalmat, sőt, akár izomlázat is okozhat.

Túl feszes is lehet! 

A medencefenék is vázizomzatból áll, ezért ugyanúgy sérülhet, gyengülhet, túlfeszülhet vagy krónikusan összehúzódhat, mint más izmaink, mint például, amikor begörcsöl a vádlink. A feszes vagy hipertóniás medencefenéki izmok tünetei közé tartoznak a székrekedés, a vizelés megkezdésének vagy fenntartásának nehézségei, kismedencei nyomás vagy teltségérzet, fájdalmas hüvelyi behatolás, erőlködés a székletürítés során. Ebben az esetben a gátizomtornának ugyanolyan fontos szerepe van, mint amikor erősíteni szeretnénk, hiszen meg kell tanulni ezeket az izmokat ellazítani és nyújtani. Épp úgy, mint amikor a combunk izma a sok üléstől rövidül, zsugorodik, és ezért nyújtani kell. Erre az egyik legjobb gyakorlat, a jógából ismert boldog baba póz. Feküdjünk a hátunkra, a térdünket húzzuk a hasunkhoz, fogjuk meg a talpunkat belülről vagy kívülről és húzzuk a talpunkat magunk felé úgy, hogy a térdeink kifelé és lefelé menjenek, minél közelebb a vállainkhoz, illetve a vállaink mellett a talajhoz.

Ha túl gyenge

Ha a medencefenék izmai gyengék vagy rosszul működnek, elveszítik azt a képességüket, hogy teljes mértékben megtartsák a kismedencei szerveket, ami medencefenék-rendellenességekhez vezet. Ennek gyakori tünete a bél- vagy vizeletszivárgás, gyakori vizelési inger, még akkor is, ha épp most voltunk a mosdóban, érzéscsökkenés a hüvelycsatornában.

A medencefenék izmait akár hanyatt fekve is munkára foghatjuk. Ehhez feküdjünk a hátunkra, húzzuk talpra a lábunkat, vegyünk egy mély levegőt, majd lassan engedjük ki és közben húzzuk be a hasizom alsó részét, és szorítsuk össze a belső izmokat pont úgy, mint amikor a vizeletet és székletet próbáljuk visszatartani. Ilyenkor nem csak a vizeletáramlást szabályozó izmokat húzzuk össze, de a végbélizmokat is, azaz a teljes medencefenék izomzatot. Tartsuk 1-2 másodpercig, majd lazítsuk el. Éreznünk kell, hogy a medencefenék izmai elernyednek. Ezt ismételjük párszor, majd próbáljuk egyre tovább megfeszítve tartani, akár 5-10-15 másodpercig.

Nem csak nőknek!

Kutatások alátámasztják a férfiak szexuális funkciója és a medencefenék működése közötti kapcsolatot. Tudósok megállapították, hogy a medencefenék fizikoterápiája potenciálisan javíthatja a merevedési zavarokat és az ejakulációs nehézségeket.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.