Időszakos böjt: nem mindenkinek való az időablakos étkezés

Intermittent,Fasting.,Healthy,Breakfast,,Diet,Food,Concept.,Organic,Meal.,Fat
Shutterstock/Copyright (c) 2023 vetre/Shutterstock. No use without permission. - vetre
táplálkozás időszakos böjt diéta
Egyre több híresség hódol az úgynevezett időszakos böjtnek, ami egy olyan étkezési rendszer, amely a nap nagyobbik részében azt várja el, hogy ne fogyassz semmit, aminek van energiatartalma, és egy kisebb részében pedig ehetsz mindent, amihez kedved van, a józan ész határain belül.

Az időszakos böjt, pontosabban időablakos étkezés lényege, hogy 24 órán belül jellemzően 16-20 órán át nem eszünk, csupán a fennmaradó 4-8 órában veszünk magunkhoz táplálékot. A 20:4 (20 óra éhezés-4 óra étkezés) aránytól a 12:12-ig mindenféle variáció létezik, de a legelterjedtebb a 16:8, azaz 16 óra böjt után 8 órán át fogyaszthatunk, de természetesen nem akármit és akármekkora mennyiségben. 

Intermittent,Fasting,Concept,, időszakos böjt
Az orvosok nem mindenkinek ajánlják az időszakos böjtöt
Forrás: Shutterstock

Hogy melyik napszakban éhezel és melyikben eszel, szinte mindegy, akinek a reggeli a legfontosabb étkezés, az reggelizhet, de délután viszonylag korán abba kell hagynia a táplálkozást, és csak másnap reggel ehet újra. Aki amúgy sem reggelizne, kezdhet ebéddel és ehet estig, a lényeg, hogy miután befejezte a táplálkozást, a következő választott böjti időszakban ne vegyen magához ételt. És természetesen lehet délután is kezdeni, csak arra érdemes figyelni, hogy teli hassal nehezebben megy az alvás, ami viszont létkérdés. Az időszakos böjtöt érdemes fokozatosan bevezetni, és figyelni a szervezet reakcióit. Az időszakos böjt előnyeiről egy korábbi cikkünkben írtunk, ezúttal azt mondjuk el, kinek nem való az időablakos étkezés. 

 

Ne az időszakos böjt szabályai szerint táplálkozz, ha...

 

  • Alvászavaraid vannak: evés után néhány órával a vércukorszint leesik, ami okozhat az éjszaka közepén hirtelen felébredést és szorongást. Tehát, ha a reggelit semmiképpen nem akarod kihagyni, akkor az időablakos étkezés nem a te diétád.
  • Korábban küzdöttél már valamilyen evészavarral: ha a bulimia, anorexia, ortorexia fogalmát közelről ismered, akkor felejtsd el az időszakos böjtöt, ugyanis minden korlátozásra épülő étkezési stratégia kiválthatja az étkezési zavart azoknál, akik hajlamosak rá vagy voltak már az áldozatai.
  • Intenzíven edzel és a cél az izomépítés: megoszlanak a vélemények, szabad-e időszakos böjt szerint táplálkoznia annak, aki sokat sportol. Van, aki szerint igen, de más szakemberek azt mondják, a módszer komoly edzésmunka mellé se nem ideális, se nem veszélytelen.
  • Emésztési problémákkal küzdesz: az olyan betegségek tünetei, mint az irritábilis bél szindróma (IBS) romolhatnak, mert az érzékeny emésztőrendszert a böjt időszakai megzavarhatják, székrekedést, emésztési zavarokat és puffadást okozhatnak.
  • Cukorbeteg vagy: bár a kutatások reményre adnak okot és számos vizsgálat igazolja, hogy diabéteszes betegeken is segíthet az időablakos étkezés, inzulinos cukorbetegeknek jelenleg egyáltalán nem ajánlják, 2-es típusú diabétesz esetén pedig csak orvosi felügyelet mellett javasolják a szakemberek.
  • Terhesség és szoptatás idején: mindkét állapot kiegyensúlyozott és állandó kalóriabevitelt igényel, ezért az orvosok ezekben az életszakaszokban nem ajánlják az időszakos böjtöt.

 

Akármilyen betegséggel küzdesz vagy gyógyszert szedsz, mindenképpen konzultálj belgyógyásszal mielőtt belevágnál az időszakos böjt bármelyik verziójába.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.