Izzadásgátló kisokos –Találd meg a hozzád leginkább passzolót!

Izzadásgátló kisokos
Shutterstock - 1777177
izzadás kisokos izzadásgátló
Személyes higiéniánk fontos része az izzadásgátlás. Rengeteg tévhit és információ kering a témában. Utánajártunk, mely izzadásgátló termékek a legjobbak és az egyes típusok, kikhez passzolnak leginkább.

Minden évszakban fontos, de nyáron különösen aktuális a napi szintű izzadásgátlás. Vannak, akik a minden mentes változatokra esküsznek és akadnak olyanok is, akik a dezodorokat részesítik előnyben. Az izzadásgátló használata a napi higiéniánk része. Egyre többen vannak azonban olyanok, akik elbizonytalanodnak abban, melyik érdemes és hatásos használni, illetve melyek azok, amik károsak az egészségre.

Izzadásgátló kisokos
Izzadásgátló kisokos 
Forrás: Shutterstock

Összegyűjtöttük az izzadásgátló termékekkel kapcsolatos tévhiteket és tényeket, amiket meg is osztunk veletek!

Tények és tévhitek az izzadásgátló termékekkel kapcsolatban

  • Káros az egészségre: több cikk és értekezés is megjelent azzal kapcsolatban, hogy az izzadásgátlókban található alumíniumsók és más egyéb összetevők károsak lehetnek az egészségünkre. Azonban nincs egyetlen olyan tudományos kutatás sem, amely az izzadásgátlók és dezodorok bármely összetevőjének egészségkárosító hatását mutatta volna ki.
  • Kellemetlen szagú: az izzadtságnak egyáltalán nincs szaga. A bőrünk felszínén négyzetcentiméterenként több tízmilliónyi baktérium él, amik a verejtéket használják tápanyagul és olyan anyagcsereterméket állítanak elő, aminek kellemetlen szaga van. Ezt érezhetjük.
  • Felborítja a hőháztartást: átlagosan naponta 1 liternyit izzadunk, amiből nagyjából 1 százaléknyi távozik a hónalj részén. Ez nagyon kis mennyiség, így nincs is szerepe a hőháztartás szabályozásában, tehát az izzadásgátlók használata nem befolyásolja a hőszabályozást.
  • A napi többszöri fürdés gátolja: ez a kijelentés nem helytálló, a fürdés ugyanis nem gátolja az izzadás kialakulását, egészséges testápolással, kozmetikumokkal és légáteresztő textíliákkal segíthetünk a csökkentésében.
  • A nők kevesebbet izzadnak: az izzadás nem nemtől függ. Minél nagyobb a test mérete, annál erőteljesebb lehet az izzadás mértéke. Kutatások bizonyították, hogy a magasabb emberek többet izzadnak.

Segítünk a választásban! 

Alapvetően négyféle izzadásgátló fajta létezik: aeroszol vagy spray, stift, roll-on és krém vagy gél. Ezeken belül pedig számos mentes, vegán változat is megtalálható, attól függően, ki milyen állagú, illatú és összetevőjű terméket részesít előnyben. Mivel minden bőrtípus más és másképpen reagálnak az egyes izzadásgátló fajtákra, érdemes tesztelni őket és kiválasztani a számunkra leghatékonyabb változatot.

Izzadásgátló kisokos
Izzadásgátló kisokos- Válaszd a hozzád legjobban passzolót!
Forrás: Shutterstock

 Aeroszolos alternatíva: Az izzadásgátló spray különféle fajtákkal és formulákkal rendelkezik. Ideálisak mindennapos használatra, legyen szó munkáról, iskoláról vagy szabadidős tevékenységekről, sportolás közben is hatékony védelmet nyújtanak a nem kívánt foltok és szagok ellen. A spray-k általában alumíniumvegyületeket tartalmaznak, de léteznek belőlük mentes változatok is, illetve vegán és illatanyag mentes formában is használhatjuk őket. Így az érzékeny bőrűek és a természetes összetevőket kedvelők is nyugodtan alkalmazhatják. Nem kell megvárni amíg megszárad, így öltözködés előtt közvetlenül vagy akár felöltözve is használhatjuk.
 Stiftes simítások: Az izzadásgátló stift egy praktikus és könnyen alkalmazható módszer az izzadás elleni védelemben, különösen azok számára, akik a folyékony vagy spray formákat nem szeretik. Ez a legelterjedtebb, hiszen kis mérete miatt észrevétlenül frissíthetjük fel vele magunkat. Nem kell várni a megszáradásával, így közvetlenül utána öltözködhetünk, illetve már felöltözve is alkalmazhatjuk. A stiftek is kaphatók mentes és vegán változatban is, az érzékeny bőrűek számára antiallergén és illatmentes termékek is elérhetők.
 Görgős kényeztetés: A roll-on izzadásgátlók kényelmes és hatékony megoldást nyújtanak az izzadás elleni védelemben. A golyófejes applikátor lehetővé teszi az egyenletes és könnyű felvitelt, a stifthez hasonlóan a rollok is alkalmasak utazáshoz, beltéri használatra, sportolás közben. Fontos azonban, hogy ezeket mindig megtisztított és száraz bőrre érdemes felkenni, így csökkentve a bőrirritációt és növelve a hatékonyságot. Mielőtt ruhát húznánk fel, hagyjuk megszáradni a felkent folyadékot, így nem fogja össze a ruhát.
 Krémes megoldások: Az izzadásgátló krém vagy gél különösen azoknak ajánlott, akik érzékenyek a dezodorok vagy más típusú izzadásgátlók használatakor jelentkező irritációra. Ezek a termékek gyakran lágyító és hidratáló összetevőket tartalmaznak, amelyek ápolják és védelmet nyújtanak a bőrnek. Terhesség vagy szoptatás ideje alatt is hatékony védelmet nyújtanak, megtalálhatók illat- és alumínium mentes, valamint vegán formában is.

1 / 6
1 / 6
1 / 6
1 / 6
1 / 6
1 / 6
1 / 6
1 / 6
1 / 6
1 / 6
1 / 6
1 / 6
1 / 6
1 / 6
1 / 6
1 / 6
1 / 6
1 / 6

 

Nem csak a testszag, hanem a gondozatlan lábak is problémát jelentenek nyáron. Ha az utóbbival is küzdesz, kattints a megoldásért:

 

Izzadásgátló vagy dezodor?
Az izzadásgátlók hatóanyagai csökkentik az izzadságmirigyekből a bőr felszínére kerülő verejték mennyiségét, valamint összetevői minimalizálják a testszagot okozó baktériumokat is. Ezzel szemben a dezodorok nem gátolják meg az izzadást, hanem elfedik a testszagot. Mivel az izzadás egy természetes folyamat, a szakértők ajánlják az izzadásgátlók és a dezodorok váltott használatát. Előbbi ugyanis eltömítheti a pórusokat, utóbbi viszont nem gátolja meg a bőr szabad légzését.



 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.