Magány ellen nincs orvosság? - A szakemberek szerint elkerülhető a kínzó ürességérzet

magány halálozás egyedüllét
A magány és az egyedüllét kutatások szerint komoly egészségromlást eredményezhet. Aki párkapcsolatban él és gyakrabban részt vesz a társasági élet eseményein, valószínűleg hosszabb életű lesz, mint azok a személyiségtípusok, akik nem tesznek semmit a magány ellen.

A magányos emberek nagyobb valószínűséggel kapnak szívbetegséget, agyvérzést, szorongást, depressziót, demenciát, de a társadalmi kapcsolatok hiánya növelheti a vírusokkal és a légúti megbetegedésekkel szembeni fogékonyságot is. Kutatások szerint ez összességében azt jelenti, hogy a magányos vagy társadalmilag elszigetelt emberek 26-29 százalékkal nagyobb valószínűséggel halnak meg korán. De hogyan ismerhetjük fel, hogy magányosak vagyunk és mit tehetünk magány ellen? 

magány ellen számos módszerrel küzdhetsz
Számos módszerrel küzdhetsz a magány ellen
Forrás: Thinkstock

Előre is tervezhetünk, mit teszünk majd magány ellen

A Guardian szerzője szubjektív tapasztalatai és a kutatások fényében elmondta, először 61 évesen gondolt arra, mi történik vele, ha elveszíti népes családját, szerettei közül sokan meghalnak esetleg nem közelednek hozzá. Ezek olyan tényezők, amiket nem lehet előre tudni, azt azonban lehet és kell is tervezni, hogy mit teszünk majd a magány ellen, ha nem jól alakulnak a dolgaink. 

Mitől leszünk magányosak? 

Amíg a fiatal éveinkben és az életünk közepén a barátok, a munkatársak jelenléte az életünkben nem engedi, hogy társadalmi elszigeteltségben éljünk - bár magányosak akkor is lehetünk -, addig később nagyobb a valószínűsége, hogy elveszítjük társunkat, meghalnak a családtagjaink és a közeli barátaink, a társasági élet hiánya szélsőséges esetben depresszió kialakulásához is vezethet. Ruth Lowe egy 55 év felettieknek létrehozott lelkisegély-szolgálat szociális munkása szerint a gyász, a fizikai és mentális egészségi hanyatlása vagy valamely szerettünk otthoni ápolása mind erősíti a magány érzését. Ha rosszul látunk, romlik a hallásunk vagy akár a boltba sem tudunk elmenni, mind azzal jár, hogy erősen lecsökkennek az emberi kapcsolataink, elszigeteltnek és láthatatlannak érezzük magunkat, így nő a magány kockázata.

Magány vagy társadalmi elszigeteltség? 

Ha körül akarjuk írni a fogalmat, a magány a társaság hiányának vagy elvesztésének szubjektív nem kívánatos érzése. Ez akkor fordul elő, ha kevesebb és rosszabb minőségű emberi kapcsolatunk van, mint amennyit szeretnénk. Tehát a magány nem ugyanaz, mint a társadalmi elszigeteltség, ugyanis az előbbi szubjektív érzés, az utóbbi pedig a társas kapcsolatok objektív hiányát jelenti. 

Megbetegít és megrövidíti az életet: a magány következménye a korai halálozás lehet 

Azoknál az embereknél, akik gyakran vagy mindig magányosnak érzik magukat, nagyobb a kockázata bizonyos fizikai és mentális egészségügyi problémák, például a szorongás, a stressz és a depresszió valamint az álmatlanság kialakulásának, ami az öngyilkossági gondolatok gyakoriságával is együtt jár. A szakemberek szerint legyen szó magányról vagy társadalmi elszigeteltségről, ezek 26-29 százalékkal növelik a korai halálozás kockázatát, ami körülbelül annyit tesz, mint ha napi 15 szál cigarettát szívnánk el. Így nem kérdés: a magány ellen tennünk kell. 

Bármilyen életkorban magányosnak érezhetjük magunkat

Joe Harrison egy jótékonysági szervezet kampánymenedzsere a magányt természetes érzésként írja le, ami egész éleünkben hullámzik, hol jobban, hol kevésbé érezzük és akár akkor is előfordulhat, ha párkapcsolatban élünk, tehát kialakulásának nem feltétele az egyedüllét. Az amerikai Northwestern Egyetem Feinberg Orvostudományi Karának kutatói szerint ez egyfajta U-alakú görbét követ, a csúcspontja fiatal felnőttkorban van, mélypontja a középkorúaknál, majd újabb emelkedés várható 60 év felett, a magányos emberek száma meredeken nő a 80 évnél idősebbek esetében. 

Bármilyen életkorban lehetünk magányosak
Forrás: Shutterstock

Fontos, hogy merjünk segítséget kérni

Mark Rowland, a Mentális Egészség Alapítvány munkatársa szerint a magányosság még mindig stigma, sokan szégyellik az állapotukat és nem mernek segítséget kérni, holott nagyon fontos lenne. Ennek első lépése, hogy beismerjük, hogy magányosak vagyunk, és tudatosítsuk, hogy ez nem egyenlő azzal, hogy értéktelenek vagyunk és fel is vázolt egy nyolcpontos tervet: mit tegyünk, ha úgy érezzük, kicsúszik a talaj a lábunk alól. 

8 módszer: hogyan kerüljük el a magányt 

  1. Mindig keress magadnak elfoglaltságot, legyen az kertészkedés, edzés vagy valamilyen játék, mint a kirakós. Ezek sokkal jobban megmozgatják az agyunkat, mint a tévézés, így nem csak a magány érzését, de a demencia kialakulásának esélyét is csökkentik. 
  2.  Nagyon jótékony hatású, ha beiratkozunk egy tanfolyamra, fejlesztjük önmagunkat vagy podcasteket hallgatunk, amelyek gondolkodásra ösztönöznek. 
  3.  A testmozgás segíthet a magány leküzdésében. Ha a magány idős korban tör ránk, edzés gyanánt sétáljunk vagy kertészkedjünk kicsit. 
    4. Elegyedj szóba azokkal, akikkel nap mint nap találkozol: néha egy mosoly vagy egy szia is rengeteget jelenthet.

5. Csatlakozz sorstárs közösségekhez. Ha olyan emberekkel vagy kapcsolatban, akik hasonló tapasztalatokon mentek keresztül, mint te, kevésbé uralkodik el rajtad a magányosság, hiszen megerősít abban, hogy nem vagy egyedül. 

6. Tarts háziállatot! Egy társállat jelenléte és feltétel nélküli szeretete oldja a magányt, a gondoskodás róla pedig struktúrálja a napot és csökkenti a stresszszintet. Egy szeretett háziállat közelsége megnyugtató és a kutatások is alátámasztják, hogy segít a stressz csökkentésében. 

Close,Up,Portrait,Of,Aged,Woman,Patient,Hugging,And,Stroking
Az időskori magányt oldhatja egy társállat is
Forrás: Shutterstock

7. Használd okosan a közösségi médiát!  A közösségi média ahogy segíthet a mentális egészséged javításában, úgy árthat is annak. Ha olyan csoportokhoz csatlakozol, amelyek értékrendje megegyezik a tieddel, jól érezheted magad tőle. Fontos, hogy monitorozd magad, tudatosítsd, milyen a kedélyállapotod a közösségimédia-használat után. 
8. Fordulj terapeutához! Van, amikor szakember segítségére van szükségünk, aki biztonságos közeget biztosít számunkra, hogy elmondjuk érzésünket és gondolatainkat. Ha értő figyelmet kapunk, máris kevésbé nehezedik ránk a magány súlya. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.