Menstruációs hízás: akár 2-6 kilóval is mutathat többet a mérleg

Unhappy,Young,Woman,Standing,In,Front,Of,A,Mirror,And
Shutterstock/Copyright (c) 2022 MilanMarkovic78/Shutterstock. No use without permission. - MilanMarkovic78
súlytöbblet menstruáció puffadás progeszteron
A női ciklus menstruációs szakaszában számos kellemetlen tünetet tapasztalhatsz magadon, az érzelmi kimerültség mellet megjelenhet a fizikai fáradtság, a motiváció hiánya, és akkor a súlygyarapodásról még nem is beszéltünk. Csoda, ha menstruáció idején csak otthon gubbasztanál?

Pattanások, fejfájás, hasgörcsök, migrén, érzelmi kimerültség, feszültség. Csak néhány a menstruációt kísérő tünetek közül. Már ez is épp elég ahhoz, hogy azt kívánd, mindenki hagyjon békén, és akkor ráállsz a mérlegre és nem hiszel a szemednek. Újra megméred magad, ugyanazt mutatja: az előző naphoz képest kilókkal többet. Hogyan lehetséges, teszed fel magadnak a kérdést, amit gyorsan meg is válaszolunk. De még előtte tisztázzuk: a ciklus ezen szakaszában némi súlytöbblet nem kóros, sőt teljesen normális. Szakemberek szerint egy átlagos napon is ingadozhat a testsúlyunk néhány kiló erejéig, menstruáció alatt azonban a mérleg akár 2-6 kilogrammal többet is mutathat.

menstruáció, puffadás
Menstruáció alatt teljesen nomális némi súlytöbblet
Forrás: Shutterstock

A menstruációs súlygyarapodás öt lehetséges oka

Tehát, ha arra vagy kíváncsi, miért mutat többet a mérleg a ciklusod ezen szakaszában, figyelj, öt okot is tudunk mondani.

1. Hormonok okozta vízvisszatartás

A progeszteronszint a ciklusod második felében megugrik, ami vízvisszatartáshoz és mellérzékenységhez vezet. Van, akiknek nemcsak a hasa puffad fel, hanem a mellei is egy teljes mérettel lesznek nagyobbak az eredeti nagyságukhoz képest, aminek szintén a progeszteron az okozója. 

2. Sóvárgás bizonyos ételek után, falási rohamok

Az a fránya progeszteron a felelős azért is, ha menstruáció alatt bizonyos ételeket jobban kívánsz, mint máskor. Természetesen nem a brokkoliról vagy a kelbimbóról van szó, csakis az édes és sós finomságok után sóvárog a szervezeted, azok pedig szintén vízvisszatartáshoz vezetnek. Ha eleget eszel belőlük, a magas kalóriatartalmuk miatt akár a menstruáció után is megtarthatsz magadnak néhányat a pluszkilókból. 

Portrait,Of,Sad,Young,Blond,Woman,Dealing,With,Stress,By
A sós és édes finomságok utáni sóvárgás csak akkor okoz hízást, ha megadod magad a kalóriadús ételeknek
Forrás: Shutterstock

3. Nincs kedved mozogni

A hátad közepére nem kívánod az edzőtermet? Érthető. Megoszlanak a vélemények arról, mennyit és milyen intenzitással szabad menstruáció alatt sportolni, ám egy biztos, az izzadás segít kiüríteni a szervezetből a felesleges vizet, illetve a mozgás elégeti a bevitt pluszkalóriákat is. De ha nem, hát nem, majd sportolsz, ha vége...

4. Puffadsz, nem az igazi az emésztésed

A progeszteron a mumus ugyanis a hormonszint emelkedése lelassíthatja a normális bélmozgást, ezzel puffadást, székrekedést okozva. Van, aki épp az ellentétét tapasztalja magán, nála a puffadáshoz hasmenés társul. Akármelyikkel küzdesz, a probiotikumok segíthetnek rajtad.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.