A migrén megelőzhető, ha néhány szokásunkon változtatunk

Headache,Concept.,Young,Stressed,Woman,Suffering,From,Migraine,At,Home,
Shutterstock/Copyright (c) 2023 Prostock-studio/Shutterstock. - Prostock-studio
migrén fejfájás egészséges étrend stressz
Az egész napot tönkreteheti a kínzó, lüktető fájdalom, ami sokakat ágynak is dönthet, és a fájdalomcsillapító se mindig segít. A migrén megelőzése nem lehetetlen, de sokszor azon is múlik, hogy mennyire figyelünk oda a mindennapi szokásainkra.

A migrén általában rohamokban jelentkező, lüktető fejfájás, ami mellé émelygés, hányinger, fényérzékenység is társulhat. Van, aki teljesen munkaképtelen lesz tőle, másoknál nem erősödnek fel nagyon a tünetek, de így is kellemetlenek. Okai még nem teljesen tisztázottak, de az időjárási frontok, illetve a menstruáció és terhesség ideje alatti hormoningadozások mellett kiválthatják rossz szokások is, melyek elhagyása a migrén megelőzése szempontjából nagyon fontos.

A migrén megelőzése nehéz, de nem lehetetlen.
A migrén megelőzése érdekében próbáljunk ki stresszkezelő technikákat.
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2022 DimaBerlin/Shutterstock.

A migrén megelőzése a megfelelő alváshigiéniával kezdődik

Minden szempontból jót tesz az egészségünknek, ha naponta 7-9 óra pihentető alvásban van részünk. A migrént kiváltó okok között első helyen szerepel az alváshiány.

Sokszor a stressz okozza

A migrén az esetek 70%-ában stressz miatt alakul ki. Nehéz a stresszes helyzeteket elkerülni, de érdemes tudatosan figyelni, mik okoznak bennünk feszültséget, és stresszoldó technikákat alkalmazni, például légzésgyakorlatokat, vagy meditációt. Így kisebb eséllyel jön a migrénes roham.

Mozgásszegény életmód miatt is lehet

A migrén megelőzése során az egyik leghatékonyabb módszer a rendszeres testmozgás, hiszen ennek hatására a szervezetben olyan anyagok szabadulnak fel, melyek csökkentik a fájdalmat, a szorongást. Migrénre hajlamos egyéneknek azonban érdemes fokozatosan kezdeni a sportolást, mert a túlságosan kimerítő edzés is rohamokat provokálhat.

Fejfájdító az egészségtelen étrend?

Akire rendszeresen lecsap a migrén, annak érdemes arra is odafigyelnie, hogy mit eszik, hiszen bizonyos élelmiszerek csak rontanak a helyzeten. Ugyan mindannyian mások vagyunk, azok, akik rendszeresen szenvednek migréntől, többek között a csokit, a sajtot és tejtermékeket, a koffeint, az alkoholt, és a mesterséges édesítőszereket szokták megjelölni, mint provokáló tényezőket.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.