Mizofónia: amikor a kollégád nyel egyet, és neked ütni támad kedved

Repair,Work,At,Neighbours.,Irritated,Woman,Girl,Relaxing,On,Couch
Shutterstock/Copyright (c) 2023 Andrii Iemelianenko/Shutterstock. No use without permission. - Andrii Iemelianenko
szorongás idegesség harag mizofónia hangérzékenység
A mizofónia vagy hangérzékenység a legapróbb neszek miatti szélsőséges érzelmi reakciókat jelenti, és meglepően sok embert érint. Ha nem bírod elviselni, hogy a közeledben ülő kinyit egy zacskót, vagy elrág egy darab ropit, lehet, hogy te is a mizofónia áldozata vagy.

Ha bizonyos hangok, mint a rágás, a légzés, a gépelés vagy például a toll kattogása vagy egy csöpögő csap olyan erős érzelmeket váltanak ki belőled, mint a harag, a szorongás vagy az undor, akkor feltehetőleg te is mizofóniával küzdesz, ahogy valamilyen szinten az emberek jelentős része. Nem mindenki egyformán érintett benne, a mizofónia többszintű jelenség, van, aki csak a határozottabb zajoktól lesz ideges, míg másokból az apró, szinte nem is hallható neszek is szélsőséges reakciót váltanak ki. 

csöpögő csap, mizofónia, hangérzékenység
A mizofónia miatt akár egy csap csöpögése is szélsőséges érzelmi reakcióat váltha ki az emberből
Forrás: Shutterstock

Hogyan alakul ki a mizofónia? 

A mizofónia kialakulásának okai nem teljesen tisztázottak. Egyes elméletek szerint az érzelmi feldolgozásért felelős limbikus rendszer és az önkéntelen testi funkciókat irányító vegetatív idegrendszer túlműködésével állhat összefüggésben. Egy másik hipotézis szerint a mizofónia az agy megváltozott idegi kapcsolataiból eredhet, különösen a hallási információk feldolgozásáért és az érzelmek szabályozásáért felelős területeken.

A mizofónia a szociális kapcsolatokra is hatással van

A mizofónia, attól függően, hogy mennyire érintett benne, jelentős hatással lehet az egyén életére, befolyásolhatja a személyes kapcsolatait, a munkáját és az általános életminőségét is. Nem is csoda, hiszen kinek kellemes, amikor megpróbál kinyitni egy csokoládét, mire a munkatársa szentségelni kezd, vagy vesz egy nagyobb levegőt, mire a barátja lehurrogja, hogy ne lihegjen, halkabban lélegezzen. És ez fordítva is igaz, az önkéntelen, kontrollálatlan érzelmi reakciók annak sem kellemesek, sőt, utólag már meglehetősen kínosak, akiből kiváltották a neszek a dühöt vagy akár a kétségbeesést. Ezért nem ritka, hogy a mizofóniától szenvedő magára marad, vagy azért, mert már ő nem akar társaságba menni, vagy azért, mert sehol nem látják szívesen, így nem is hívják sehova, vagy kirekesztik a közösségből.

Portrait,Of,Caucasian,Child,Close,Ears,By,Fingers,On,White
Fokozatos kitettséggel, azaz szoktatással csökkenthető a hangérzékenység
Forrás: Shutterstock

Mi a megoldás, ha hangérzékenységgel küzdesz? 

Jelenleg nincs általánosan elfogadott kezelési módszer a mizofóniára, ám néhány terápiás megközelítés ígéretesnek látszik a tüneteinek enyhítésére. Közéjük tartozik a kognitív-viselkedésterápia, amely segít a kiváltó okokkal való megküzdési mechanizmusok kialakításában, valamint a hangterápia, amelynek célja, hogy fokozatos kitettség révén csökkentse az érzékenységet bizonyos hangokkal szemben. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.