Vizsgálat mutatta ki: károsak lehetnek a naponta szedett multivitaminok

Alternative,Medicine,Herbal,Organic,Capsule,With,Vitamin,E,Omega,3
Shutterstock/Copyright (c) 2021 sasirin pamai/Shutterstock. No use without permission. - sasirin pamai
tanulmány táplálékkiegészítő multivitamin halálozás kockázat
Egy új tanulmány megkérdőjelezi a naponta szedett táplálékkiegészítők jótékony hatásait. A vizsgálat szerint a multivitamin-készítmények nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, de ami még rosszabb, akár árthatnak is.

Amerikai kutatók közel 400 000 felnőtt egészségügyi adatait elemezték: a vizsgált személyek egészségesek voltak, nem szenvedtek súlyos, krónikus betegségben. A tanulmány célja az volt, hogy felmérjék a mindennapos multivitamin-bevitel hatását a halálozási kockázatra.

multivitamin
A multivitamin-készítmények mindennapos használata többet árt, mint használ
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2022 goffkein.pro/Shutterstock.  No use without permission.

A Jama Network nevű szaklapban közzétett tanulmány három, az 1990-es években indított nagy amerikai egészségügyi vizsgálat adatait használta fel, amelyek 390 124, általában egészséges felnőtt esetében gyűjtöttek információkat a résztvevők napi multivitamin-használatáról. A feljegyzések több mint két évtizeden át követték a résztvevők életét. Az adatelemzés során nem találtak bizonyítékot arra, hogy a naponta beszedett tabletta csökkentette volna a halálozás kockázatát, sőt, kiderült, hogy 4 százalékkal magasabb halálozási kockázattal járt. 

A multivitamin-készítmények szedése akár tápanyag-túlterheléshez is vezethet

A szakemberek aggályokat fogalmaztak meg a természetes élelmiszerforrások helyettesítésére szolgáló étrend-kiegészítők használatával kapcsolatban, kiemelve, hogy például a béta-karotinban gazdag élelmiszerek segíthetnek a rák kivédésében, ugyanakkor a béta-karotint tartalmazó étrend-kiegészítőket a szívbetegségek megnövekedett kockázatával hozták összefüggésbe.

A szakértők a tápanyag-túlterhelés veszélyeire is figyelmeztettek, például a multivitaminokból származó túlzott mennyiségű vasra, amely növelheti a cukorbetegség és a demencia kockázatát. A figyelmeztetések ellenére a tanulmány azt is elismerte, hogy a multivitaminoknak megvan a helyük, különösen bizonyos hiánybetegségek kezelésében. Arra is felhívták a figyelmet, hogy ezek a készítmények túl sokat ígérnek ahhoz képest, amennyit nyújtani tudnak, és hogy nincs tudományos bizonyíték arra, hogy kiegyensúlyozott táplálkozás mellett szükség lenne táplálékkiegészítők szedésére. Kivétel ez alól a D-vitamin, amelynek szedése napfényhiányos területeken és/vagy évszakokban szükséges, valamint vegán vagy vegetáriánus táplálkozás esetén a B-12 vitamin bevitele. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.