Nemi betegségek, amiket összeszedhetsz a strandon - Ezekre figyelj!

Nemi betegségek a strandon
Shutterstock - ruigsantos
nemi strandolás nemi betegségek
Szeretnéd tudni, hogy a medencében pancsolva elkaphatsz-e nemi betegséget? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Sajnos, ha sok olyan emberrel együtt fürdőzünk egy medencében – főleg meleg vízben –, akinek valamilyen nemi fertőzése van, azt bizony elkaphatjuk. Az olyan nemi betegségeket okozó baktériumok, mint a sarjadzó gombák – főleg a Candida – okozhatnak fertőzéseket, mint ahogy a fehér folyás kórokozója a Trichomonas vaginalis is életben maradhat a meleg vízben egy darabig. Ezek ráadásul nem csak terjednek, de el is szaporodhatnak a vízben és fertőzést okozhatnak.

Nemi betegségek a strandon
Nemi betegségek a strandon
Forrás: Shutterstock

Nemi betegségek a strandon?

 

  • Fertőzések terjedése 

Mielőtt életre szóló fogadalmat tennénk, hogy soha többé nem megyünk strandra, nehogy összeszedjünk valamit, jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy a legtöbb nemi úton terjedő betegség valójában csak szexuális úton terjed, mint ahogy arról a neve is árulkodik.  
És hogy elkaphatunk nemi úton terjedő betegséget a strandon? Természetesen igen, hiszen ez bárhol, bármikor megtörténhet, persze csak akkor, ha szexuális életet élünk valakivel. Ha épp a strandon tesszük ezt, akkor ott kaphatjuk el a fertőzést. Attól viszont nem kell félni, hogy ha egy medencében fürdünk egy nemi beteggel, vagy egy pohárból iszunk vele, esetleg közös mosdót használunk, akkor máris elkaptunk valamit.
A medencék esetében a klór remek munkát végez a baktériumok és vírusok elpusztításában. Ez, valamint az a tény, hogy a tipikus nemi úton terjedő betegségeknek szexuális interakcióra és szexuális váladékokra van szükségük a hatékony terjedéshez, szinte teljesen kizárják annak lehetőségét, hogy nemi úton terjedő betegséget kapjunk el a strandon csupán csak fürdőzés következtében. Ha viszont kedvünk támad egy kis huncutkodásra, akkor jobban tesszük, ha uralkodunk magunkon!  A medencében folytatott szexuális kapcsolat ugyanis nagymértékben növeli a húgyúti és gombás fertőzések kockázatát. A nemi úton terjedő betegségek kórokozói csak addig nagylegények, amíg a testben vannak. Amint kikerülnek a testből, tehát például a medence vizébe vagy a WC-peremére, szinte azonnal elpusztulnak. A terjedéshez szexuális érintkezésre és nemi szervek közötti súrlódásra van szükségük.

  • Egyéb fertőzések

Ha nemi betegségeket nem is, de más csúnya fertőzéseket simán összeszedhetünk a strandon. Ennek esélyét jelentősen növeli, ha nem tartunk be néhány szabályt. Ilyen például, hogy ha elvágtuk az ujjunkat, lehorzsoltuk a könyökünket, vagy beleléptünk egy szilánkba, ami megvágta a lábunkat, akkor jobb, ha nem megyünk be a vízbe, amíg be nem gyógyul a sebünk. Az ugyanis tökéletes átjárót biztosít a fránya kórokozók, baktérium számára a kinti világ és a szervezetünk között. Magyarul a sebünkön keresztül bejut a baktérium. Bár a fertőtlenítők és a klór pusztítja a kórokozókat, a természetes vizekben, a medence partján, a strand kövezetén és a zuhanyzóban könnyen kerülhet a bőrünkre baktérium vagy gomba, ami a sebbe jutva fertőzést okoz. Ha nincs rajtunk sérülés, akkor is van némi esély a megfertőződésre, de lényegesen kisebb. A kórokozók igyekeznek megtapadni a bőrön, a szőrzeten és a nyálkahártyánkon, de ha strandolás után alaposan lefürdünk szappannal, akkor nem lesz semmi bajunk. A közös fürdőszobákban viszont mindig viseljük a papucsunkat, mert ha valaki előttünk gombás lábbal beállt a zuhanyozóba, akkor mi is megfertőződhetünk.

  • Ne idd ki a medencét!

Azzal is sokat teszünk az egészségünkért, ha nem vesszük a szánkba és nem nyeljük le a medence vizét. Különösen a langyos vagy meleg vizes medencék vízéből ne nyeljünk, mert minden széklettel szóródó baktérium és vírus egy bizonyos ideig életben marad, sőt a baktériumok gyorsan el is szaporodnak. Emiatt a lenyelt vízzel súlyos hasmenést szedhetünk össze.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.